Goodbye, Lindita

4

Μια σημαντική στιγμή για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με αυτήν την πρωτότυπης σύλληψης περφόρμανς που επικεντρώνεται στο θέμα του θανάτου, του πένθους και της διαχείρισης της απώλειας.

Goodbye Lindita Θεόφιλος Τσιμάς©

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο με την παράσταση που υπογράφει ο Μάριο Μπανούσι είναι πώς ένας τόσο νέος δημιουργός (γεννημένος το 1998) παραδίδει ένα θέαμα τέτοιας πυκνότητας και σκηνοθετικής ωριμότητας. Γεννημένος στην Αλβανία και από τα έξι του εγκατεστημένος στην Ελλάδα, ο Μπανούσι στρέφεται στο θέμα του πένθους και της διαχείρισης της απώλειας και συνθέτει μία εκπληκτικής εικαστικής και συμβολικής δύναμης περφόρμανς. Το "Goodbye, Lindita" αντλεί από μια σειρά εθίμων, ταφικών κυρίως, των Βαλκανίων και ειδικά της γενέτειράς του, αλλά και άλλων, και κοινωνεί σε μορφή τέχνης μια ιδιωτική στιγμή, την πιο ιδιωτική ίσως όλων, αυτή του οριστικού αποχαιρετισμού των αγαπημένων προσώπων. Η παράσταση λειτουργεί σαν τελετουργικό δρώμενο, σαν μια διαβατήρια τελετή προς την κατάσταση του θανάτου, το κάνει όμως με όρους υψηλής τέχνης. Αν και προφανώς βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα του σκηνοθέτη, δεν περιορίζεται σε οποιοδήποτε πλαίσιο ιδιωτικότητας· στον πυρήνα της υπάρχει το κοινό αίσθημα του πένθους, με το οποίο κάθε θεατής επικοινωνεί προσωπικά και ξεχωριστά.

Goodbye, Lindita
Θεόφιλος Τσιμάς

Ο σκηνοθέτης δομεί επί σκηνής ένα σύμπαν καθημερινό, απολύτως οικείο, το οποίο σταδιακά κλιμακώνεται και κορυφώνεται σε μια υπερβατική συνθήκη, διαδικασία που προδίδει την ύπαρξη μιας καλά μελετημένης δραματουργικής δουλειάς. Αυτή οδηγεί ένα θέαμα που διαδραματίζεται μέσα σε ένα απλοϊκό σπίτι με στοιχειώδη έπιπλα και ξεκινάει με τις καθημερινές, μηχανικές σχεδόν, δραστηριότητες ενός μεσήλικου ζευγαριού, να μετουσιώνεται σε αποχαιρετιστήρια ταφική τελετουργία και να καταλήγει σε μία μνημειώδη κορύφωση:  εκεί όπου, καθώς ο θρήνος κλιμακώνεται, τα οικεία πρόσωπα της νεκρής ριγούν και δονούνται από τον άλγος του πένθους και του θανάτου προτού επιστρέψουν, γυμνά κι ευάλωτα, σε μια πρωταρχική κατάσταση αναγέννησης και αφανισμού, ταυτόχρονα.

Goodbye, Lindita
Θεόφιλος Τσιμάς

Ο Μπανούσι δεν φοβάται να δώσει χρόνο στις δράσεις, δεν φοβάται τις παύσεις, ούτε τη σιωπή.  Λόγια δεν ακούγονται˙ ο ήχος της τηλεόρασης που παίζει στο background, η εξαιρετική μουσική υπόκρουση που υπογράφει ο Εμμανουήλ Ροβίθης, ένα τραγούδι και η συγκλονιστική άρια από τα "Κατά Ματθαίον Πάθη" του Μπαχ σπάνε τη σιωπή. Είναι, άλλωστε, και η απουσία λόγου μια ένδειξη της άφατης θλίψης που συνοδεύει το συναίσθημα του πένθους. Κι όμως, παρά την απουσία λόγου, ή μάλλον χάρη σε αυτή, έχει δημιουργηθεί ένα σκηνικό σύμπαν πληρέστατο, με πυκνή δραματουργία και αξιοθαύμαστη εικαστική και συμβολική αυτοτέλεια.

Goodbye, Lindita
Θεόφιλος Τσιμάς

Οι συνεργάτες του Μπανούσι αποδεικνύονται ιδανική ομάδα: ο Σωτήρης Μελανός, που υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Τάσος Παλαιορούτας και οι εκπληκτικοί φωτισμοί του, που συνδιαμορφώνουν την εικαστικότητα της παράστασης και προσδίδουν στο ταπεινό σπιτικό ποιότητες πέραν του απτού και γήινου και, βέβαια, οι ερμηνευτές: η Αλεξάνδρα Χασάνι, που καθηλώνει με τη σιωπηλή αλλά τόσο εκφραστική παρουσία της στο ρόλο της νεκρής κοπέλας, και οι Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μανταλένα Καραβάτου, Αφροδίτη Κατσαρού, Ευτυχία Στεφάνου, Άννα Συμεωνίδου και η μουσικός Τζέσικα Ονγιγέτσι Ανοσίκε.

Περισσότερες πληροφορίες

Goodbye, Lindita

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης παρουσιάζει ξανά την επιτυχημένη, προσωπικής σύλληψης εικαστική περφόρμανς του, που εμπνέεται από τα ταφικά έθιμα και τις παραδόσεις των Βαλκανίων και επικεντρώνεται στο θέμα του θανάτου, του πένθους και της διαχείρισης της απώλειας. Η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα απλοϊκό σπίτι με στοιχειώδη έπιπλα και ξεκινά από τις καθημερινές, σχεδόν μηχανικές δραστηριότητες ενός μεσήλικου ζευγαριού. Σύντομα τα πράγματα αλλάζουν και, μπροστά στα μάτια των θεατών, ο οικείος χώρος σταδιακά μετουσιώνεται, συμμετέχοντας μαζί με τους ερμηνευτές σε μία αποχαιρετιστήρια ταφική τελετουργία που οδηγείται ολοένα στην κλιμάκωση. Το έργο, μέσα από την δύναμή του, συνομιλεί προσωπικά με κάθε θεατή, χωρίς, μάλιστα, να αξιοποιεί καθόλου τον λόγο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber