Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

Η αληθινή ιστορία της Έλεν Κέλερ αποδεικνύει τη δύναμη της θέλησης, σε μια παράσταση που ισορροπεί ερμηνευτικά και υφολογικά μεταξύ ψυχολογικού ρεαλισμού και αποστασιοποίησης.

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

Η αληθινή ιστορία της Έλεν Κέλερ αποδεικνύει τη δύναμη της θέλησης, σε μια παράσταση που ισορροπεί ερμηνευτικά και υφολογικά μεταξύ ψυχολογικού ρεαλισμού και αποστασιοποίησης.

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν - εικόνα 1

Το σύμπαν της Έλεν Κέλερ είναι σκοτεινό και χωρίς ήχους. Βλέπει, ακούει κι αισθάνεται τον κόσμο μόνο μέσα από τις μυρωδιές και τα ένστικτα. Η αναπηρία της, κληρονομιά μιας βρεφικής αρρώστιας, θ’ αρχίσει να βελτιώνεται στα έξι της χρόνια, από την ημέρα που θα συναντήσει την Άννυ Σάλι­βαν, μια νεαρή δασκάλα ειδικής αγωγής, γεμάτη ανασφάλειες και πίκρα, η οποία ταυτόχρονα διψά για ζωή. Στο κατώφλι αυτού του άγνωστου για τους «αρτιμελείς» κόσμου μάς βάζουν οι δύο συμπρωταγωνίστριες, η Άννυ Σάλιβαν-Πέγκυ Τρικαλιώτη και η μικρή Έλεν Κέλερ-Αναστασία Τσιλιμπίου, η οποία μοιράζεται το ρόλο εναλλάξ με τη Δήμητρα Δουμένη.

Ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον παρουσιάζει στην αρχή του έργου την Έλεν ως ένα όμορφο, άγριο θηρίο που επωάζει τον όλεθρο. Περιγράφει την «πρωτόγονη» μορφή του ανθρώπου και το ασίγαστο πάθος μιας δασκάλας να το δαμάσει, στοιχεία που υπερτονίζει η σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Διαμαντόπουλου, οδηγώντας την Πέγκυ Τρικαλιώτη σε μια υπερβολική σε κάποιες στιγμές ερμηνεία. Η ηθοποιός έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι διαθέτει την ικανότητα να βιώνει με ξεχωριστό τρόπο «δύσκολους» ρόλους (τη θυμάστε στα «Παιδιά ενός κατώτερου θεού»;), όμως στη συγκεκριμένη παράσταση παρασύρεται από την εσωτερική της ένταση και κινείται με νευρωτική αταξία. Το λιτό και λειτουργικό σκηνικό καθώς και τα κοστούμια εποχής της Ντόνας Λελούδα παραπέμπουν στην ατμόσφαιρα του 1891 και την τυπικότητα του ακαδημαϊκού μικρόκοσμου, όπου και διαδραματίζεται το έργο. Οι συνεπείς ερμηνείες των Θωμά Κινδύνη, Γεωργίας Μαυρογεώρη, Πάνου Χατζηκουτσέλη, Ορέστη Σοφοκλέους και Θεοδώρας Βουτσά είναι εντός κλίματος. Η μεγάλη έκπληξη της παράστασης όμως είναι η εκφραστικότητα της μικρής Αναστασίας Τσιλιμπίου – ένα ανερχόμενο

ταλέντο! Η σκηνή του φινάλε έχει την απαιτούμενη δύναμη, θα περιμέναμε όμως, μια και πρόκειται για αληθινή ιστορία, να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για τη μετάλλαξη της Έλεν σε μια εξαιρετικά χαρισματική γυναίκα.

INFO

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ Πατησίων 37, 2105238742.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιώργος Γάλλος: "Το θέατρο είναι ένα Θείο δώρο από τον άνθρωπο στον άνθρωπο"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός πρωταγωνιστεί στον "Ηρακλή μαινόμενο" του Ευριπίδη, στο ρόλο του Αμφιτρύωνα, πατέρα του Ηρακλή, στο πλευρό του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, της Στεφανίας Γουλιώτη κι ενός εξαιρετικού θιάσου που ενορχηστρώνει ο Δημήτρης Καραντζάς. Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης στο Κηποθέατρο Παπάγου (5-6/7) κάναμε μαζί του μια συζήτηση εφ όλης της ύλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
04/07/2024

Η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασημακόπουλου πρωταγωνιστούν στο "Δυο γυναίκες χορεύουν"

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σκηνοθετεί το βραβευμένο έργο του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, που θα δούμε με τη νέα σεζόν.

Φεστιβάλ Αθηνών: Ο μετρ της οπτικής γωνίας Κόρνελ Μούντρουτσο επιστρέφει με τη νέα του παράσταση "Parallax"

Η οικογένεια, η ταυτότητα και η διαφορετικότητα παραμένουν στο επίκεντρο της έρευνας του παγκοσμίου φήμης Ούγγρου θεατρικού σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή, που διερωτάται να μπορούν να συνυπάρξουν η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και ατομική ελευθερία.

Η παράσταση "Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν" επιστρέφει από τον Οκτώβριο

Και την ερχόμενη θεατρική σεζόν θα παιχτεί η παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος στο θέατρο Altera Pars, η οποία βασίζεται στην ιστορία δύο αληθινών προσώπων.

Τέσσερα ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με δύο θεατρικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις χορού σε Πειραιώς 260 αλλά και στο θέατρο Παλλάς συνεχίζεται ο προγραμματισμός του φεστιβάλ την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου.

Lemon

"Κανείς δεν είναι τελειωμένος, αν έχει μια καλή ιστορία να διηγηθεί" ακούγεται νωρίς στην παράσταση και, σίγουρα, ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας έχουν μια τέτοια πολύ καλή ιστορία. | Powered by Uber