Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

Αναστασία Παπαστάθη

Την ενασχόλησή της με τη σπουδαία δραματουργία συνεχίζει η Αναστασία Παπαστάθη τη σεζόν 2024-25 και ανεβάζει στη θεατρική της έδρα τους ιψενικούς "Βρικόλακες". Μετά την επί τρεις σεζόν επιτυχία των "Τρομερών γονιών" του Κοκτώ, η σκηνοθέτρια και ηθοποιός πηγαίνει πίσω στο 1881, χρονιά γραφής ενός έργου που κατήγγειλε την κοινωνική υποκρισία μέσα από την ιστορία της οικογένειας Άλβινγκ. 

Οι "Βρικόλακες" ήταν μια κραυγή ενάντια στην υποκρισία και τη διαφθορά της κοινωνίας και συνάντησαν πολλές αντιδράσεις από το πρώτο τους ανέβασμα στο θέατρο, για την τολμηρότητα και  τον τρόπο με το οποίο έθιγαν τον καθωσπρεπισμό και  τις μικροαστικές αντιλήψεις της κοινωνίας και της εκκλησίας. Το έργο όμως κατάφερε να επιβληθεί και θεωρείται σήμερα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας  δραματουργίας. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την ασθένεια του νεαρού Όσβαλντ, επώδυνη κληρονομιά του πατέρα του, και την προσπάθεια της μητέρας του, κυρίας Άλβινγκ, να αποτινάξει  τα ταμπού, τις προκαταλήψεις και τα κοινωνικά δεσμά που την ανάγκαζαν να υπομένει την έκλυτη ζωή του συζύγου της.

Αναστασία Παπαστάθη

Η  Αναστασία Παπαστάθη καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Radar  και σκηνοθέτρια της παράστασης αναφέρει σχετικά για την επιλογή του έργου: "Είναι μια εξελικτική συνέχεια στο ρεπερτόριο του Radar καθώς η διαχρονικότητα του έργου και το εύρος των θεμάτων που θίγει μου δίνουν την δυνατότητα να ερευνήσω όχι μόνο τις σχέσεις εντός της οικογένειας, με τις οποίες καταπιάνομαι τα τελευταία χρόνια, αλλά και τη σχέση της οικογένειας με την κοινωνία. Η βαθιά ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων και οι εσωτερικές τους συγκρούσεις, οι συνέπειες των προσωπικών επιλογών, η κληρονομικότητα, οι προκαταλήψεις που στοιχειώνουν το παρόν, η κοινωνική υποκρισία και ηθική, είναι θέματα εξίσου σημαντικά και σήμερα που προσφέρουν πλούσιο υλικό, ώστε να τεθούν δημιουργικά ερωτήματα".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.