The Little Prince

Υπέροχη ταινία, παράπονα τεχνικά

Μία παραγωγή αυτής της αισθητικής αξίζει ποιοτική οικιακή μεταφορά σε υψηλή ευκρίνεια και, σε γενικές γραμμές, η έκδοση του The Little Prince σε Blu-ray την προσφέρει - έστω κι αν περιθώριο βελτίωσης υπήρχε ολοφάνερα. Όσον αφορά στον τομέα της εικόνας η αλήθεια είναι πως οι πιο πρόσφατες παραγωγές των Pixar και Dreamworks έχουν να επιδείξουν υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας. Δυστυχώς υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα η ελληνική έκδοση της ταινίας σε Blu-ray σε τεχνικό επίπεδο να είναι περιορισμένη σε σχέση με την αντίστοιχη που κυκλοφορεί στο εξωτερικό. Ακόμη κι έτσι, πάντως, τα όμορφα διαλεγμένα παλ χρώματα, οι εναλλαγές ανάμεσα στα φωτορεαλιστικά και τα "χειροποίητα" γραφικά, καθώς και η γενικότερη καλλιτεχνική διεύθυνση του φιλμ λειτουργούν αποτελεσματικά, έστω κι αν οι "σινεμασκόπ" αναλογίες 2.35:1 περιορίζουν βέβαια με τα μαύρα πλαίσια πάνω και κάτω την ενεργή εικόνα στις πιο πολλές τηλεοράσεις και προβολείς.

Ο τομέας του ήχου είναι καλύτερος, χωρίς ωστόσο - μιλώντας πάντα για την έκδοση Blu-ray που κυκλοφορεί στη χώρα μας - να συναρπάζει ή να διεκδικεί βραβείο σε ο,τιδήποτε. Είναι ποιότητας Dolby Digital 5.1, όχι όμως ιδιαίτερα υψηλής δειγματοληψίας, αξιοποιεί δε την κατευθυντικότητα του ήχου στη διάρκεια της ταινίας ελάχιστες φορές. Στην απόδοση του υπέροχου μουσικού soundtrack τα όργανα της μπάντας ξεχωρίζουν, δεν συνθέτουν ωστόσο "παράσταση" με αισθητή, απτή ηχητική παρουσία στον εκάστοτε χώρο. Οι διάλογοι, τουλάχιστον, αποδίδονται καθαρά - και στην ελληνική γλώσσα, έστω κι αν οι εγχώριοι ηθοποιοί που τούς προφέρουν δεν μπορούν να ελπίζουν στην αναγνωρισιμότητα της φωνής των Jeff Bridges, Rachel McAdams, Paul Rudd, Marion Cotillard, James Franco, Benicio Del Toro και Ricky Gervais. Προσφέρονται πάντως κι ελληνικοί υπότιτλοι, ώστε να είναι εφικτή η θέαση της ταινίας στα ελληνικά, αλλά με τις φωνές των παραπάνω στους διαλόγους.

Όσον αφορά στα extras, η έκδοση Blu-ray του The Little Prince δεν προσφέρει... απολύτως τίποτε (!), ενώ μπορούμε βεβαίως να φανταστούμε διάφορα κλιπάκια "making of" ή "behind the scenes" της δημιουργίας του φιλμ που θα είχαν ενδιαφέρον. Η απουσία τους, σε συνδυασμό με τον απλώς καλό τεχνικό τομέα, σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να αποθαρρύνει από την αγορά της οικιακής έκδοσης του φιλμ στη χώρα μας - όμως το όλο προϊόν "σώζει" η ίδια η ταινία, η οποία είναι πάρα πολύ καλή από πλευράς αμιγώς κινηματογραφικής και αξίζει μία θέση στη συλλογή προσεκτικά επιλεγμένων "παιδικών" ταινιών οποιουδήποτε γονέα. Απλώς... να. Θα ευχόμασταν να μην υπήρχαν στο ελληνικό Blu-ray οι τεχνικές αδυναμίες που παρεμποδίζουν το The Little Prince από την "διπλή" διάκριση Editor's Choice/Top Spot του Αθηνόραμα Digital. Ως έχει θα πρέπει να περιοριστεί στην πρώτη, για την καλλιτεχνική και ψυχαγωγική του αξία, παραπέμποντας στην ξένη έκδοση για όσους και όσες αγοράσουν το Blu-ray για τους εαυτούς τους κι όχι για παιδιά. Ο νοών, νοείτω.

Βαθμολογία: 7 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ