Νέα μοντέλα iPad Air, Magic Keyboard και Apple Pencil προ των πυλών

H Apple επεκτείνει το οικοσύστημα των tablet της με περισσότερες επιλογές και σχετικά αξεσουάρ

Στην ίδια Δικτυακή παρουσίαση όπου αποκάλυψε τα νέα μοντέλα iPad Pro, η Apple ανακοίνωσε - όπως επίσης φημολογούνταν το προηγούμενο διάστημα - και μία σειρά από άλλα προϊόντα σχετικά με την κατηγορία των tablet: ένα αναβαθμισμένο μοντέλο iPad Air, ένα εντελώς νέο μοντέλο iPad Air αλλά και νέες εκδόσεις των περιφερειακών Magic Keyboard και Apple Pencil. Η εταιρεία έκανε και κάποιες πρόσθετες ανακατατάξεις στην σειρά των iPad γενικότερα, αν και σε αυτόν τον τομέα συνεχίζει ολοφάνερα να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Tο αναβαθμισμένο iPad Air μπορεί να μην συγκεντρώνει τόσο τα βλέμματα όσο το εντυπωσιακό νέο iPad Pro αλλά, για το ευρύτερο κοινό στο οποίο απευθύνεται, σχεδόν... αγγίζει το τέλειο: τώρα είναι βασισμένο στον επεξεργαστή M2 αντί για τον M1 (οπότε προσφέρει δύο παραπάνω πυρήνες επεξεργασίας γραφικών και αυξημένο εύρος μνήμης συστήματος), υποστηρίζει ασύρματη διασύνδεση Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.3 και η κάμερα της πρόσοψης έχει μετακινηθεί στα πλάγια ώστε πραγματοποιούνται όπως πρέπει βιντεοκλήσεις. Δεν πρόκειται για... απίθανες αλλαγές, όμως εξασφαλίζουν την αντοχή του νέου Air στον χρόνο, ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι με τον M2 θα υποστηρίζονται και κάποιες τουλάχιστον από τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που θα φέρει η Apple με το iPadOS 18.

Σημαντικότερη από τα παραπάνω είναι ίσως η προσθήκη στα iPad Air του μοντέλου των 13 ιντσών. Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του MacBook Air 15 πέρσι, υπήρχε πάντοτε ένα ποσοστό καταναλωτών που ενδιαφερόταν για ένα iPad με μεγάλη οθόνη αλλά δεν θα ήθελε να καταβάλλει τα υψηλά ποσά που ζητούσαν και ζητούν τα μεγαλύτερα iPad Pro. Αυτό το κοινό τώρα έχει την επιλογή του iPad Air με οθόνη 13 ιντσών - με υψηλότερη ανάλυση και καλύτερα ηχεία από αυτά του μοντέλου των 11 ιντσών - η οποία καθιστά την θέαση περιεχομένου ή το gaming απολαυστικά.

Βέβαια στα €989 δεν είναι ακριβώς... φθηνό το iPad Air 13, μα είναι σημαντική η χρηματική διαφορά του με το νέο iPad Pro 13, το οποίο ξεκινά πάνω από τα €1500 και προσφέρει άλλα πράγματα που δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όσους και όσες απλώς ήθελαν την μεγάλη οθόνη. Το iPad Air 11 ξεκινά από τα €739, κατά τι ακριβότερο επίσης (αλλά όλα τα νέα Air τουλάχιστον προσφέρουν πλέον 128GB αποθηκευτικού χώρου ως minimum). Όπως πάντα - για την... Apple μιλάμε, ας μην ξεχνάμε - επιλέγοντας γι' αυτά τα νέα μοντέλα περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και διασύνδεση 5G το κόστος αυξάνεται θεαματικά. Όμως βάσει των σεναρίων χρήσης για τα οποία προορίζεται, το εισαγωγικό μοντέλο iPad Air κρίνεται άκρως ικανοποιητικό συνολικά για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Με την ευκαιρία της διάθεσης των νέων iPad Pro η Apple θα προσφέρει και νέα έκδοση του περιφερειακού πληκτρολογίου της γι' αυτά, του Magic Keyboard. Αυτό είναι πλέον κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου, ενσωματώνει σειρά πλήκτρων ενεργειών (function keys) και φέρει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια κατάδειξης με υποστήριξη ανάδρασης. Το νέο μοντέλο υποστηρίζει επίσης ενσύρματη φόρτιση στα 60 Watt. Συνεχίζει πάντως να παραμένει πάρα πολύ ακριβό (€399 για την έκδοση iPad Pro 13 και €349 για την έκδοση iPad Pro 11) και να ωθεί το κόστος του μαζί με iPad... επικίνδυνα κοντά σε αυτό ενός MacBook. Θα κυκλοφορήσουν πάντως αντίστοιχα προϊόντα και από άλλους κατασκευαστές σαφώς περισσότερο προσιτά.

Από πλευράς λειτουργικότητας πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από το νέο Magic Keyboard δείχνει να είναι το Apple Pencil Pro. Αυτό προσφέρει για πρώτη φορά εικονικό διπλό "πάτημα πλήκτρου" (double tapping) και απτική ανάδραση, εμπλουτίζοντας τις επιλογές διάδρασης με την επιφάνεια των iPad και τα σχετικά apps σχεδίου, ενώ νέα είναι και η δυνατότητα "πίεσης" (squeeze) κοντά στην μύτη της γραφίδας αυτής ώστε να εμφανίζονται στην οθόνη σχετικά εργαλεία και ρυθμιστικά. Αυτή η μύτη μπορεί μάλιστα να "περιστρέφεται" πλέον πάνω στην επιφάνεια της οθόνης, εξομοιώνοντας διαφορετικά πάχη στις γραμμές σχεδιασμού σαν να ήταν πραγματικό μολύβι ή μαρκαδόρος.

Οι προγραμματιστές των apps σχεδίου μπορούν να προσαρμόσουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο οι νέες αυτές δυνατότητες του Apple Pencil Pro λειτουργούν στις δικές τους δημιουργίες, θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πώς θα υλοποιηθούν αυτές σε επαγγελματικές εφαρμογές όπως οι ProCreate, ArtRage ή Adobe Fresco. Η γραφίδα της Apple συνεχίζει βεβαίως να υποστηρίζει την λειτουργία Hover που είχε προσφερθεί από την εταιρεία με το Apple Pencil 2 το 2022, αλλά και επιτέλους την εφαρμογή Find My (αξίας... ανεκτίμητης για όσους και όσες χάνουν το πενάκι αυτό συχνά).

Το Apple Pencil Pro συνεργάζεται μόνο με τα νέα iPad Pro και τα νέα iPad Air, κοστίζει ωστόσο τα ίδια χρήματα (€149) με τον προκάτοχό του. Θα διατεθεί, όπως και όλα τα tablet και άλλα αξεσουάρ της Apple, στην ελληνική αγορά το επόμενο διάστημα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ