Η Microsoft δεν απέκρυψε ποτέ το γεγονός ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τα Windows 10 - ένα δισεκατομμύριο συσκευές βασισμένες σε αυτά μέσα σε 3 χρόνια είναι υψηλός στόχος για οποιανδήποτε εταιρεία και οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Έχει, όμως, αρχίσει πια να μάς εκνευρίζει πέραν του... λογικού ορίου το γεγονός ότι χρησιμοποιεί κάθε, μα κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της ώστε να πιέσει (χωρίς εισαγωγικά) όσο το δυνατόν πιο πολλούς καταναλωτές και εταιρείες να αναβαθμίσουν υπάρχοντες Η/Υ με Windows 7/8.1 σε Windows 10 ή να αγοράσουν νέα PC με Windows 10 προεγκατεστημένα. O κολοσσός του Redmond έχει, δε, ξεπεράσει το όριο των αποδεκτών επιχειρηματικών πρακτικών σε τέτοιο βαθμό, και η όλη εικόνα που έχει δημιουργηθεί βάσει των συγκεκριμένων επιλογών του είναι πια τόσο αρνητική, ώστε εν τέλει να παρεμποδίζει αντί να βοηθά στην επίτευξη του στόχου του.
Στο περισσότερο πρόσφατο "επεισόδιο" από τον δεύτερο "κύκλο" της σειράς αυτής πιέσεων εκ μέρους της Microsoft (ο πρώτος ολοκληρώθηκε μέσα στο 2015) έγινε αναφορά στα Windows 10 και στο ίσως σημαντικότερο υποσύστημα ενός σύγχρονου PC, στον κεντρικό του επεξεργαστή. Στο επίσημο blog των Windows ο αντιπρόεδρος του σχετικού τμήματος, ο Terry Myerson, "προειδοποίησε" πως οι επερχόμενοι κεντρικοί επεξεργαστές που θα στηρίξουν την συντριπτική πλειοψηφία των PC, tablets και smartphones από τα μέσα του 2016 και μετά, θα υποστηρίζονται μόνο από τα Windows 10 και όχι από τα Windows 7 ή τα Windows 8/8.1. Οι επεξεργαστές αυτοί περιλαμβάνουν τους "Kaby Lake" της Intel, τους Snapdragon 820 της Qualcomm και τους "Bristol Ridge" της AMD (οπότε δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε πως το ίδιο θα ισχύει και για τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen της τελευταίας). Ακόμη και οι κάτοχοι PC με τους επεξεργαστές "Skylake" της Intel, με διαδρομή μόλις 6 μηνών στη αγορά, έχουν περιθώριο να αναβαθμίσουν τους Η/Υ τους σε Windows 10 έως τον Ιούλιο του 2017 αν θέλουν αυτά να "υποστηρίζονται πλήρως" από τον μηχανισμό ενημερώσεων της Microsoft!
Πρόκειται για μία κίνηση αληθινά... χωρίς προηγούμενο εκ μέρους της αμερικανικής εταιρείας: προκαλεί έκπληξη τόσο το γεγονός ότι την σχετική ανακοίνωση την έκανε αυτή και όχι οι κατασκευαστές των κεντρικών επεξεργαστών (όπως θα ήταν το λογικό), όσο και το γεγονός ότι έτσι πρακτικά αλλάζουν "κατά τη διάρκεια της διαδρομής" και οι όροι της εκτεταμένης υποστήριξης που η Microsoft έχει καθιερώσει για τα Windows συνολικά. Τα PC που στηρίζονται σε πρόσφατους επεξεργαστές αλλά οι κάτοχοί τους θέλουν να τα αξιοποιήσουν με Windows 7/8.1 και όχι με Windows 10, θα λαμβάνουν μόνο τις απολύτως σημαντικότερες ενημερώσεις ασφαλείας και τίποτε άλλο - και πάλι, μόνο αν αυτές δεν "έρχονται σε σύγκρουση" με την γενικότερη ασφάλεια και σταθερότητα των Windows αυτών σε παλαιότερα PC. Έτσι αποδεικνύεται πρακτικά επιβεβλημένη η αναβάθμισή τους σε Windows 10.
Την πρωτοφανή αυτή επιλογή η Microsoft την δικαιολογεί ως επιβεβλημένη προκειμένου το λειτουργικό σύστημα των νέων PC να εκμεταλλεύεται πλήρως όλα τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν οι σύγχρονοι επεξεργαστές - ώστε να έχουν, με άλλα λόγια, τα Windows 10 όσο το δυνατόν "στενότερη", περισσότερο αρμονική σχέση με το hardware που τα αξιοποιεί. Η αιτιολόγηση δεν είναι ούτε αβάσιμη, ούτε αμελητέας σημασίας και είναι όντως προς το συμφέρον των χρηστών. Το πρόβλημα είναι πως ενώ την ευθύνη γι' αυτό την είχαν μέχρι σήμερα οι κατασκευαστές υποσυστημάτων για PC - οι οποίοι έπρεπε να εξασφαλίζουν πως τα προϊόντα τους λειτουργούν, το λιγότερο, ικανοποιητικά με σχετικούς drivers σε Windows 7, 8.1 και 10 - τώρα την "επωμίζεται" η Microsoft αλλά μεσοπρόθεσμα... την αποποιείται επίσης, περιορίζοντας την σχετική υποστήριξη σημαντικά στο μέλλον. Έτσι οι κατασκευαστές μπορούν να δηλώνουν ευτυχείς "νίπτοντας τας χείρας τους" (η αλήθεια είναι πως έτσι απελευθερώνονται σημαντικοί πόροι γι' αυτούς) και η Microsoft να δηλώνει ευτυχής βλέποντας την εξάπλωση των Windows 10 εκ των πραγμάτων να δέχεται περαιτέρω ώθηση.
Αυτό που παράλληλα συμβαίνει, ωστόσο, είναι πως δυσαρεστούνται ακόμη πιο πολλοί καταναλωτές που τούς στερούνται επιλογές όσον αφορά στο ποιά έκδοση των Windows θέλουν να χρησιμοποιούν ενώ, αυτή τη φορά, είναι και οι εταιρικοί πελάτες της Microsoft αυτοί που εισπράττουν την πίεση της αμερικανικής εταιρείας για αναβάθμιση στο νέο της λειτουργικό. Αυτοί - ενώ είχαν ως καθιερωμένη πρακτική να μην αναβαθμίζουν τα Windows των Η/Υ τους παρά μόνο μετά από μεγάλες περιόδους παραμονής σε ένα συγκεκριμένο και... αν, προφανώς - ουσιαστικά θα χρειαστεί να "περάσουν" σε νέα PC αν θέλουν να αξιοποιήσουν τα Windows 10 και να είναι 100% βέβαιοι πως θα λαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως τις ενημερώσεις της Microsoft στο μέλλον. Αυτά είναι, φυσικά, πολύ καλά νέα για τους κατασκευαστές εταιρικών προσωπικών υπολογιστών κάθε είδους, όμως για τους τεχνικούς διευθυντές των εταιρικών πελατών της αμερικανικής εταιρείας... όχι και τόσο.
Περιμένουμε νέα "επεισόδια" στο σήριαλ της πίεσης που ασκεί η Microsoft στο κοινό των Windows μέσα στο 2016; Ναι. Εννοείται - ξεκινώντας σύντομα με τον χαρακτηρισμό της ενημέρωσης αναβάθμισης σε Windows 10 ως "ενδεδειγμένης" από τον μηχανισμό Windows Update. Θεωρούμε όμως ότι ο κολοσσός του Redmond πρέπει να επανεξετάσει άμεσα την προσέγγιση και τις επιλογές του στο συγκεκριμένο θέμα: έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο που η συμπεριφορά της Microsoft χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα στο όριο του θράσους και προδίδει ανασφάλεια στο όριο της απελπισίας. Τα Windows 10 είναι πολύ καλό προϊόν και το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει λόγος για τόση και τέτοια πίεση εκ μέρους της προς όλες τις κατευθύνσεις, παρ' εκτός κι αν η ίδια αισθάνεται πως είναι απαραίτητο για την επιβίωσή της και πως ο χρόνος της για να επιτύχει αυτόν τον στόχο των 1 δις συστημάτων με Windows 10 είναι μετρημένος. Ακόμη και τότε, ωστόσο, με... το στανιό να "σύρει" μία ολόκληρη αγορά προς την κατεύθυνση που θέλει, δεν το έχει καταφέρει ως τώρα καμία εταιρεία τεχνολογίας. Αντιθέτως, πολλές έχουν "εισπράξει" για την πίεση αυτή αντιδράσεις από παντού. Ο νοών, νοείτω.