Alienware Alpha: ξεκινά στις ΗΠΑ

To "PC α λα PS4" έχει φιλοδοξίες, μα και ολοφάνερους περιορισμούς στα μάτια των PC gamers - δηλαδή;

Τα φιλόδοξα σχέδια κάποιων εταιρειών - και οι πρακτικά... αναπόφευκτες καθυστερήσεις της υλοποίησής τους - συχνά φέρνουν στο προσκήνιο την ανυπομονησία άλλων, συνεργαζόμενων, να εισέλθουν πρώτες στην εκάστοτε σχετική αγορά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες με το Alienware Alpha, το "gaming PC για το σαλόνι" της Dell το οποίο ανήκε στα πρώτα που είχαν ανακοινωθεί όταν η Valve είχε αποκαλύψει το πολυσυζητημένο Steam OS: την προσπάθειά της να στηρίξει ένα σύστημα οικιακής διασκέδασης α λα PlayStation και Xbox σε κοινό hardware για PC, αλλά σε λειτουργικό Linux και περιβάλλον εστιασμένο στο Δικτυακό της κατάστημα, το Steam. Έκτοτε η όλη προσπάθεια δείχνει είτε να έχει βαλτώσει, είτε να προχωρά πάρα πολύ αργά - oπότε η Dell μάλλον... έχασε την υπομονή της με τον Gabe Newell και την ομάδα του, γι' αυτό και κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ την πρόταση που είχε σχεδιάσει για Steam OS, αλλά με Windows 8.1 και το δικό της γραφικό περιβάλλον.

Το Alienware Alpha είναι σε μέγεθος μικρότερο από το Xbox One και μεγαλύτερο από το PS4, ενσωματώνει ωστόσο υποσυστήματα θεωρητικά ισχυρότερα και από τα δύο στις "σοβαρές" του συνθέσεις: έως και τεσσάρων πυρήνων Intel Core i7 που λειτουργεί στα 3 GHz, 8 GB μνήμης και 1 ή 2 TB αποθηκευτικού χώρου. Όλα τα μοντέλα Alpha έχουν κοινό το υποσύστημα γραφικών (το πρόσφατο GeForce GTX 840M της nVidia με 2 GB μνήμης δικά του), το οποίο επίσης θεωρητικά είναι κατά τι ισχυρότερο από τα αντίστοιχα των PS4 και Xbox One. Ως συσκευή αρχιτεκτονικής προσωπικού υπολογιστή, το Αlpha επιτρέπει την μετέπειτα αναβάθμιση πολλών από τα υπουστήματά του - για την ακρίβεια όλων, εκτός του υποσυστήματος γραφικών. Και εκεί, δυστυχώς, τελειώνει η... θεωρητική ευφορία και ξεκινά η σαφώς δυσκολότερη πράξη, καθώς το κατά τα άλλα αξιόλογο σύστημα της Alienware συναντά πολλούς και διάφορους περιορισμούς.

Συγκεκριμένα: βάσει του υποσυστήματος γραφικών, το Alpha - ακόμη και στις ισχυρότερες εκδόσεις του, που ανέρχονται στα $799 και $899 - δεν είναι ικανό να αποδώσει πολλά από τα σύγχρονα PC games για Windows σε ανάλυση 1080p. Αυτό ισχυεί ήδη για τίτλους του 2014, πόσο μάλλον για μελλοντικούς. Κάτι το συγκεκριμένο υποσύστημα γραφικών με τους δεδομένους του περιορισμούς, κάτι η ενίοτε σκανδαλώδης απροθυμία εταιρειών όπως η Ubisoft, η Activision και η EA να βελτιστοποιήσουν τα games τους και για PC με οποιουδήποτε είδους σοβαρότητα... το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: τα Αssassin's Creed, Call of Duty, FIFA και Need for Speed αυτού του κόσμου δεν θα είναι σε θέση να αποδοθούν σε υψηλή ευκρίνεια ομαλά από το Alpha, παρ' εκτός κι αν γίνουν τόσοι συμβιβασμοί στην ποιότητα απεικόνισης, ώστε να βρισκόμαστε πια στο επίπεδο των PS4 και Xbox One. Τα οποία όμως κοστίζουν 40%, 50% ή και 100% λιγότερο, ανάλογα με το μοντέλο.

Επειδή όλων των ειδών τα προϊόντα κρίνονται (και) βάσει του κόστους απόκτησής τους, πάντως, το Alienware Alpha είναι κατά βάση συμφέρουσα πρόταση στην εισαγωγική τιμή των $549 - Inter Core i3, 4 GB μνήμης, σκληρός δίσκος των 500 GB - καθώς σε αυτήν περιλαμβάνεται τόσο το κόστος ενός ασύρματου χειριστηρίου Xbox 360, όσο και το κόστος των Windows 8.1 και 10 τίτλων από το κατάστημα Steam της Valve. Αν έχει κανείς πλήρως αποδεχθεί πως με το Αlpha στην μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού δεν θα παίζει τα πιο πρόσφατα PC games σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, αλλά κυρίως τα ενδιαφέροντα και φθηνά casual games και cult hits που εμφανίζονται συχνά στο Steam, η αγορά του (και η χρήση του ως Media Center εικόνας 4Κ παράλληλα) δεν θα ήταν καθόλου κακή κίνηση.

Γνώμη μας είναι, ωστόσο, πως τα ακριβότερα μοντέλα Alpha απλώς δεν έχουν νόημα ύπαρξης: οι "σοβαροί" και πεπειραμένοι χρήστες Η/Υ με αυτό το κόστος των π.χ. $900 θα "χτίσουν" μόνοι τους καλύτερο σύστημα για PC games (κι ας μην είναι τόσο συμπαγές και όμορφο), ενώ όσοι συνεχίζουν να προτιμούν το προδιαμορφωμένο gaming PC μικρού μεγέθους έχουν σε αυτά τα κόστη καλύτερες επιλογές, όπως το X51 της ίδιας της Dell (που επιτρέπει αναβάθμιση και της κάρτας γραφικών στο μέλλον). Η κυκλοφορία του Alienware Alpha για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιβεβαιωθεί για το Δεκέμβριο, για την ελληνική ωστόσο - όπου η Dell έχει κατά βάση παρουσία... διακριτικότατη στην κατηγορία του PC gaming - δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί επίσημα κάτι. Όταν αυτό συμβεί, επανερχόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ