Η σειρά ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και παρουσίαση Στάθη Καλύβα και Παναγή Παναγιωτόπουλου, καλύπτει τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση της Δικτατορίας και τη δημιουργία νέων πολιτικών θεσμών που εξακολουθούν να ρυθμίζουν τον πολιτικό μας βίο. Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς θα προβάλει η ΕΡΤ1 αυτήν την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, στις 21.00. Βασισμένη στον πλούτο των οπτικοακουστικών αρχείων της ΕΡΤ, "Η Δική μας Μεταπολίτευση" είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.
Eπεισόδιο 2: "Τα χρόνια της αναμονής (1977-1981)"
Το 1977 έχει ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που ξεκίνησαν το 1974 και η Μεταπολίτευση παγιώνεται. Η εύθραυστη δημοκρατία του 74-75 έχει πλέον αποκτήσει ρίζες. Δίπλα στην έντονη πολιτικοποίηση που σταδιακά υποχωρεί αναδύονται νέες προτεραιότητες. Οι κοινωνικές αξίες αλλάζουν με ταχύτητα και αρχίζει να κυριαρχεί μια νέα κουλτούρα που μπορεί να αποκληθεί "κουλτούρα της Μεταπολίτευσης”. Μέσα σε αυτή, θα χωρέσουν τόσο οι αγωνιστικές μνήμες και η πολιτική στράτευση όσο και οι πιο επίκαιρες προσδοκίες για μια καλύτερη, πιο μοντέρνα και πιο καταναλωτική ζωή, οι οποίες εκτινάσσονται. Ομως η τεράστια αναπτυξιακή δυναμική της εικοσαετίας 1953-1973 έχει χαθεί και η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1979 δίνει ένα αποφασιστικό χτύπημα στην οικονομία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καταφέρνει να ολοκληρώσει το πολιτικό του όραμα και το 1979 η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα εκτός του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα που προσχωρεί στην ΕΟΚ, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, πυροδοτώντας με τον τρόπο αυτό την μετάλλαξη της σε ένα νέο, πολύ ευρύτερο και πιο φιλόδοξο πολιτικό εγχείρημα. Παράλληλα, ο ίδιος αποχωρεί από την πρωθυπουργία και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στις εκλογές του 1977, το ΠΑΣΟΚ κατακτά την δεύτερη θέση και γίνεται Αξιωματική αντιπολίτευση. Οι μεγάλες προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας αρχίζουν και μετακινούνται προς το πρόσωπο του ηγέτη του, Ανδρέα Παπανδρέου που υπόσχεται την Αλλαγή, τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της Ελλάδας και μια νέα ευημερία. Είναι τα χρόνια της αναμονής.