Το Μικρό Παλλάς φιλοξενεί δύο κωμωδίες τη νέα θεατρική σεζόν

Το "Λαβ" και η "Δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής"υπόσχονται μια θεατρική σεζόν με γέλια.

Η δεξιά η αριστερά και ο Κυρ-Παντελής © Γιώργος Καβαλλιεράκης

Στην κωμωδία ποντάρει φέτος το Μικρό Παλλάς και υποδέχεται τη νέα σεζόν με τη βραβευμένη κωμωδία "ΛΑΒ" του Μάρεϊ Σίσγκαλ, σε σκηνοθεσία Ευδόκιμου Τσολακίδη και με το κλασικό έργο "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής" των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, που θα σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής. Και οι δύο παραστάσεις υπόσχονται γέλιο αλλά και προβληματισμό γύρω από κοινωνικά και προσωπικά ζητήματα.

Η κωμωδία του Σίσγκαλ κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Ευδόκιμου Τσολακίδη, ενώ το "τρίγωνο" των πρωταγωνιστών αποτελούν οι Ηλίας Βαλάσης, Ελισάβετ Μουτάφη και Γιώργος Πυρπασόπουλος. Πρόκειται για ένα έργο που σατιρίζει την κλίκα της διανόησης, αστειεύεται με τον εγωκεντρισμό της κουλτούρας μας, αγγίζει τα ευαίσθητα θέματα της μοναξιάς και της υπαρξιακής αγωνίας, σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται και χαρίζει άφθονο και πηγαίο γέλιο. Στην αναζήτηση της εσωτερικής τους ταυτότητας και της απόλυτης αγάπης, οι ήρωες του "ΛΑΒ" κινούνται με ευκολία από την απελπισία στον ενθουσιασμό και από την αυτοκτονία στον φόνο, αποκαλύπτοντας την κωμική πλευρά που υπάρχει πάντοτε στο προσωπικό δράμα του καθένα μας.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Λαβ
"ΛΑΒ"

Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη σπαρταριστή κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου που σατιρίζει την πολιτική διχοτόμηση της Ελλάδας την περίοδο των Δεκεμβριανών και μοιράζεται τη σκηνή με τους Ελένη Καστάνη, Γιώργο Δεπάστα, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Γιώργο Βουρδαμή, Απόστολο Καμιτσάκη, Γιώργο Κορομπίλη, Μαρία Καραβά. Η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου.

Η υπόθεση

Το έργο παρουσιάζει την πορεία μίας οικογένειας που από την απελευθέρωση περνάει στα Δεκεμβριανά και τελειώνει μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή που δεν είναι σίγουρο αν υπάρχει σε άλλη κωμωδία στο ελληνικό θέατρο. Είναι γεγονότα που έχουν ιδωθεί από πολλές γωνίες, αλλά ίσως για πρώτη φορά, τα βλέπουμε μέσα από το μάτι δύο κορυφαίων κωμικών συγγραφέων. "Η κωμωδία είναι λυτρωτική και μάλιστα είναι η μοναδική που έχει γραφτεί για τα Δεκεμβριανά! Πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο! Ένα πραγματικό διαμάντι"! λέει ο σκηνοθέτης. Οι δύο συγγραφείς έχουν μεταφέρει την επικαιρότητα της μεταπολεμικής εποχής στη σκηνή του θεάτρου, καθώς η δυσάρεστη πραγματικότητα ενός λαού αντικατοπτρίζεται στους τέσσερις τοίχους ενός μικροαστικού σπιτιού που έχει κι αυτό μοιραστεί στα δύο, όπως και όλη η Ελλάδα.

Η δεξιά η αριστερά και ο Κυρ-Παντελής
© Γιώργος Καβαλλιεράκης
"Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής"

Πρόκειται για το δεύτερο έργο μιας εν δυνάμει τριλογίας, που περιλαμβάνει την κωμωδία "Οι Γερμανοί ξανάρχονται", που γράφτηκε την περίοδο του Εμφυλίου, και την "Ανώμαλη προσγείωση", που ανέβασε για πρώτη φορά το θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και μετέπειτα, στη δεκαετία του ’60, την παρουσίασε ο θίασος του Λάμπρου Κωνσταντάρα με τον τίτλο "Υπάρχει και φιλότιμο" (και μεταφέρθηκε αργότερα και στον κινηματογράφο). Παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1946 από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο θέατρο Rex, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Λογοθετίδη.

 

Στην παράσταση στο Μικρό Παλλάς, ο Σταμάτης Φασουλής ερμηνεύει τον κυρ-Παντελή και η Ελένη Καστάνη τη σύζυγό του, Αθηνά. Ο Απόστολος Καμιτσάκης είναι ο Σταύρος, ο δεξιός γιός και ο Γιώργος Βουρδαμής, είναι ο Κώστας, ο αριστερός γιός. Τον κυρ-Σωτήρη, τον φίλο του κυρ-Παντελή, ερμηνεύει ο Γιώργος Δεπάστας.  Η Δέσποινα Πολυκανδρίτου ερμηνεύει την "υπηρέτρια" του σπιτιού, τη Φρόσω και τραγουδάει και τα τραγούδια της παράστασης. Τον πολιτοφύλακα και τον εθνοφύλακα ερμηνεύει, σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ο Γιώργος Κορομπίλης. Το ίδιο συμβαίνει επίσης, με τη Φωφώ την ελασίτισσα και την Πιπίτσα την εθνικίστρια, που τις ερμηνεύει, η Μαρία Καραβά.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιον "Βαρόνο" υποδέχεται το Πτι Παλαί;

Η δεύτερη παραγωγή του μόλις ανακαινισμένου θεάτρου παρουσιάζει μία από τις χαρακτηριστικότερες ελληνικές κωμωδίες, σε διασκευή των Γιωργή Τσουρή και Αλέξανδρου Χρυσανθόπουλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

"Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα" για 4η χρονιά στο Θέατρο 2510

Η βραβευμένη θεατρική παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, επιστρέφει για τέταρτη χρονιά.

Λάμπρος Φισφής: "Το Ηρώδειο είναι ιδανικό για stand up comedy"

Λίγο πριν γίνει ο πρώτος Έλληνας κωμικός που θα παρουσιάσει δικό του σόλο στη σύγχρονη ιστορία του ρωμαϊκού ωδείου (1/10), ρωτήσαμε τον πολυσχιδή υπηρέτη του stand up, που εξειδικεύεται στο να βρίσκει την κωμωδία στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής, ποια είναι τα μικρά πράγματα που δεν ξέρουμε για τη δική του καθημερινότητα.

Τι θα δούμε στο θέατρο Αργώ φέτος: "Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην", "Caveman", "Χόρεψέ με, πατέρα" και πολλά ακόμη

Μεγάλες επιτυχίες, έργα που έχουν γράψει ιστορία, ξεχωριστά σόλο και ντουέτα και θέατρο για παιδιά έρχονται τη νέα σεζόν 2024-25 στη σκηνή του θεάτρου Αργώ.

"Φθινοπωρινή ιστορία" για δύο ερμηνευτικά ντουέτα

Σε δύο θέατρα θα δούμε την τρυφερή "Φθινοπωρινή ιστορία" του Αλεξέι Αρμπούζοφ. Ποια θα είναι τα πρωταγωνιστικά ντουέτα;

Γεωργία Ζώη και Όλγα Βενέτη μοιράζονται τη σκηνή στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο σε μια "Τέλεια παράσταση"

Πρώτη αποκλειστική ματιά στη μουσικοθεατρική παράσταση της Τάνιας Χαροκόπου, όπου ερμηνεύουν ένα τρυφερό ντουέτο μάνας - κόρης, επενδεδυμένο με αξέχαστα τραγούδια.

Ποια είναι η "Αυτή που ονειρευόμουν" του Αντώνη Καλομοιράκη;

Μια κωμωδία για το μέλλον που ήρθε πιο γρήγορα απ’ ότι είχαμε υπολογίσει ανεβάζει στο θέατρο 2510 η ομάδα Νοκ Άουτ.