Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας
Αναδρομικό αφιέρωμα για τον Κωνσταντίνο Κακανιά με ζωγραφικούς πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες, και ηχογραφήσεις από το 1996 έως σήμερα. Οι θεματικές των έργων εκτείνονται από βαθιά ψυχολογικά παιδικά τραύματα, στη σεξουαλικότητα, τον καταναλωτισμό, την κοινωνική τάξη, τον εθισμό, την απελπισία και το χιούμορ μέσω δραματικών ή διασκεδαστικών απεικονίσεων.
Εγκαίνια: 23/10
Info: Ρεβέκκα Καμχή | 23/10-21/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12-6 μ.μ., Σαβ. 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Σκιές
Τέσσερις νέοι εικαστικοί φωτίζουν με τα έργα τους τον φιλμικό κόσμο του σπουδαίου σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη, στο πλαίσιο του 37ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Εγκαίνια: 21/10 (7.30 μ.μ.)
Info: Γκαλερί Χατζηκυριάκος- Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 21/10-9/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 12-8 μ.μ., Σαβ. 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Χριστίνα Μόραλη... με τα τσαρούχια!
H ευφάνταστη κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη παρουσιάζει πτυχές από σημαντικές περιόδους της δουλειάς της. Πρωταγωνιστής της έκθεσης είναι το τσαρούχι που έχει αναχθεί σε σήμα κατατεθέν της πρακτικής της εδώ και πολλά χρόνια.
Εγκαίνια: 24/10 (7.30-9.30 μ.μ.)
Info: Electra Art Space | 24/10-16/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ. 10 π.μ. – 7 μ.μ., Τετ. 10 π.μ. – 4 μ.μ., Πεμ. 10 π.μ. – 8 μ.μ., Σαβ. 10.30 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή
30 χρόνια μετά το θάνατό του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του, από τη Δύση στην Ανατολή, το 1958. Σχέδια, αρχειακό υλικό, αντικείμενα και έργα τέχνης από τις μακρινές χώρες όπου ταξίδεψε, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν τη βαθιά μελέτη που ο Γκίκας έκανε στην τέχνη, τη σκέψη και τη θρησκεία της Ανατολής, αναγνωρίζοντας τις ομοιότητες και τους δεσμούς ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.
Εγκαίνια: 23/10 (8 μ.μ.)
Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 24/10/24-16/2/25 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ. 10 π.μ. - 6 μ.μ., Παρ., Σαβ. 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €9, €7
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Κωνσταντίνος Κακανιάς. Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας
Η έκθεση θα περιλαμβάνει ζωγραφικούς πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες, και ηχογραφήσεις από το 1996 έως σήμερα. Οι θεματικές των έργων εκτείνονται από βαθιά ψυχολογικά παιδικά τραύματα, στη σεξουαλικότητα, τον καταναλωτισμό, την κοινωνική τάξη, τον εθισμό, την απελπισία και το χιούμορ μέσω δραματικών ή διασκεδαστικών απεικονίσεων. Τα πολύπλευρα θέματά του κινούνται ανάμεσα σε ταραγμένες φανταστικές αφηγήσεις και λαμπερές καρικατούρες. Μέσα από τον φακό της μούσας και alter ego του, της κυρίας Τεπενδρή, ο Κακανιάς εξερευνά την ελληνική ταυτότητα, τον κοσμοπολιτισμό και την ψευδαίσθηση ενός ελιτίστικου τρόπου ζωής, συχνά συνυφασμένου με τη σύγχρονη κουλτούρα. Σε κάποια έργα ο καλλιτέχνης μεταμφιέζεται για να ενσαρκώσει ηρωικούς ή λιγότερο ηρωικούς χαρακτήρες μέσα από μια ματιά σύγχρονη και χιουμοριστική, αφήνοντας υπαινιγμούς γύρω από την ελληνική επανάσταση, τον ηρωισμό ή και τον εθνικισμό.
Χριστίνα Μόραλη... με τα τσαρούχια!
H ευφάνταστη κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη εκθέτει πτυχές από σημαντικές περιόδους της δουλειάς της. ‘Πρωταγωνιστής’ της έκθεσης είναι το τσαρούχι που έχει αναχθεί σε σήμα κατατεθέν της πρακτικής της εδώ και πολλά χρόνια. Η Χριστίνα Μόραλη έχει διαμορφώσει ένα σκηνικό από απαστράπτοντα τσαρούχια με φούντες πλούσιες σε φωτεινό κόκκινο αλλά και στο παραδοσιακό μαύρο χρώμα, τα οποία παρουσιάζει μαζί με banners και κεραμικές κατασκευές.
Σκιές
Τέσσερεις νέοι εικαστικοί φωτίζουν με τα έργα τους έναν κόσμο σκιών, τον φιλμικό κόσμο του σπουδαίου σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη, στο πλαίσιο του 37ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή
30 χρόνια μετά το θάνατό του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του, από τη Δύση στην Ανατολή, το 1958. Το 1957 ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας λαμβάνει μια πρόσκληση συμμετοχής σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής με χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης. Αποδεχόμενος την πρόσκληση ο Γκίκας φτάνει τον Απρίλιο του 1958 στην Ουάσινγκτον απ’ όπου θα ξεκινήσει ένα πολύμηνο ταξίδι, που θα αποτελέσει σταθμό στη ζωγραφική του. Εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσω της Ανατολής. Έτσι, ταξιδεύει στην Ιαπωνία, στο Χονγκ-Κονγκ, στη Μπανγκόγκ, στην Καμπότζη, σε αρκετές πόλεις της Ινδίας και στο Κάιρο και φτάνει τελικά στην Αθήνα μέσω του Λονδίνου. Μέσα από σχέδια, αρχειακό υλικό, αντικείμενα και έργα τέχνης από τις μακρινές αυτές χώρες, το κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει πόσο ο Γκίκας είχε εντρυφήσει ήδη από τη δεκαετία του ’30 στην τέχνη, τη σκέψη και τη θρησκεία της Ανατολής, αναγνωρίζοντας τις ομοιότητες και τους δεσμούς ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση. Στην έκθεση προβάλλεται και μια διαδραστική οπτικοακουστική εφαρμογή με κεντρικούς χαρακτήρες τον καλλιτέχνη και τη γυναίκα του, οι οποίοι μας ξεναγούν μέσα από κείμενα και σχέδια στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι.