Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Συμμετοχή στη "Βραδιά του Ερευνητή"

Φέτος, η "Βραδιά του Ερευνητή" επιστρέφει με μια εντυπωσιακή γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και την έρευνα, που διοργανώνεται ταυτόχρονα σε 23 χώρες και πάνω από 400 πόλεις. Φέτος, η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας προσκαλεί το κοινό σε μια μοναδική εμπειρία ανακάλυψης και εξερεύνησης, που διεξάγεται ταυτόχρονα σε 23 χώρες και πάνω από 400 πόλεις.

Βραδιά του Ερευνητή

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει φέτος στη "Βραδιά του Ερευνητή", τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή της επιστήμης και της έρευνας, η οποία διοργανώνεται ταυτόχρονα σε 23 χώρες και πάνω από 400 πόλεις. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο PICO (Physics for All) και θα λάβει χώρα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανοίγει τις πύλες του στα τρία του κέντρα: Θησείο, Πεντέλη και Στεφάνι Κορινθίας, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τη μαγεία της επιστήμης. Από τις 4 μ.μ., οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ποικιλία δράσεων και εργαστηρίων που περιλαμβάνουν συναρπαστικά πειράματα, επιστημονικές ομιλίες και παρατηρήσεις του έναστρου ουρανού με τη βοήθεια μικρών και μεγάλων τηλεσκοπίων.

Βραδιά του Ερευνητή

Οι μικροί επιστήμονες θα μπορέσουν να εκτοξεύσουν τους δικούς τους πυραύλους, να "μαγειρέψουν" κομήτες και να ζωγραφίσουν το Σύμπαν με τη φαντασία τους. Θα διηγηθούν ιστορίες για τη Σελήνη, θα κατανοήσουν τη δημιουργία των κεραυνών και των ανεμοστρόβιλων, ενώ θα μάθουν και πώς μετράμε τον άνεμο από το διάστημα.

Βραδιά του Ερευνητή
© Theofanis Matsopoulos

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς καταγράφονται οι σεισμοί, να δημιουργήσουν τα δικά τους τσουνάμι και να παρακολουθήσουν πώς γεννιέται το Σέλας. Θα μάθουν για τη λειτουργία της τηλεπισκόπησης και θα εκτοξεύσουν μετεωρολογικά μπαλόνια για την καταγραφή των ατμοσφαιρικών συνθηκών. Επιπλέον, θα γνωρίσουν το σύστημα Lidar, που χρησιμοποιεί το laser για την παρατήρηση της ερημικής σκόνης, θα παρακολουθήσουν εκθέσεις αστροφωτογραφίας και θα μάθουν πώς αναζητούμε πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι κεντρικές ομιλίες θα περιλαμβάνουν θέματα σύγχρονης κοσμολογίας, καθώς και τη φύση και την επικινδυνότητα των αστεροειδών.

Παράλληλες δράσεις της Βραδιάς του Ερευνητή θα πραγματοποιηθούν επίσης στο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στην Παλλήνη από την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Η είσοδος στις δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες και προκράτηση θέσεων εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Υποψήφια για τον τίτλο της "πιο ελκυστικής Περιφέρειας της Ευρώπης"

Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει σε μια σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης στον διαγωνισμό των Wanderlust Reader Awards.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

Η Ελλάδα στη WOMEX 2024: Προώθηση της ελληνικής μουσικής σκηνής στο Μάντσεστερ

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προβολή της πλούσιας ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, συμμετέχοντας στη WOMEX 2024, μια πλατφόρμα για την προώθηση καλλιτεχνών και τη δικτύωση στη μουσική βιομηχανία.

9 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (26/9-2/10)

Από εκθέσεις για την αρχαία υγεία μέχρι επαναστατικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, η Αθήνα προσφέρει έναν πλούτο πολιτιστικών δρώμενων που διερευνούν την παράδοση, την τέχνη και τη μουσική με σύγχρονες οπτικές.

Γιατί το Google μάς "κερνάει" ποπ κορν;

Πιθανώς στη σημερινή σου διαδικτυακή πλοήγηση (25/9) να είδες το σκίτσο παραλλάσσει το κλασικό λογότυπο. Παρατήρησες ότι η λέξη Google είναι γραμμένη σε ένα κουβά ποπ κορν;

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας στον τουρισμό

Η πρόσφατη συνάντηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, με τον Ιάπωνα Υπουργό Tetsuo Saito υπογραμμίζει τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας, εστιάζοντας στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και της ανάπτυξης.

Βραδιά ερευνητή 2024: Στον αστερισμό του... οίνου με σαμιώτικο κρασί

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου συμμετέχει στη βραδιά αστροπαρατήρησης που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προσφέροντας δωρεάν κρασί.

Μία συζήτηση για τη Μεταπολίτευση στο Ινστιτούτο Γκέτε

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου και το παρατηρητήριο Syntagma Watch διοργανώνουν συνέδριο με θέμα "Η στιγμή της Μεταπολίτευσης (Ιούλιος 1974-Αύγουστος 1975): Τα κρίσιμα συνταγματικοπολιτικά ζητήματα".