Γιάννης Βελαέτης: "Το όνειρο μας για το Φεστιβάλ Ελάτειας πραγματοποιείται κι εμείς θέλουμε λίγο ακόμα"

Ο διοργανωτής και υπεύθυνος τύπου αποκαλύπτει στο "α" την ιστορία πίσω από την επιτυχία, τις προκλήσεις και το όραμα που υπηρετεί η επιτυχημένη φεστιβαλική διοργάνωση.

Φεστιβάλ Ελάτειας

Κάθε καλοκαίρι, ένα μικρό χωριό στην καρδιά της Ελλάδας μεταμορφώνεται σε επίκεντρο μουσικής και νεανικής ενέργειας. Το φεστιβάλ της Ελάτειας, που ξεκίνησε από την όρεξη και το μεράκι μιας ομάδας νέων, έχει εξελιχθεί σε μια πολυαναμενόμενη εκδήλωση που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα. Φέτος από 1 Αυγούστου έως 4 το βουνό θα φιλοξενήσει εμάς αλλά και καλλιτέχνες που ξέρουν να μας διασκεδάζουν.

Ενα τρομερό line up με τους Hummings, Κωνσταντής Πιστιόλης, Social Waste και Γιάννης Αγγελάκας & 100  ̊C,να ξεκινούν το φεστιβάλ τη Πέμπτη και να δίνουν τη σκυτάλη τη  Παρασκευή στους Locomondo, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Ματούλα Ζαμάνη. Το Σάββατο επί σκηνής  ο Πάνος Βλάχος, η Μελίνα Κανά, ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και Γιάννης Χαρούλης και τέλος, την Κυριακή οι Δήμητρα Μωραΐτη, Novel 729, Νατάσσα Μποφίλιου και Ιουλία Καραπατάκη. 

Στη συνέντευξή μας, ο διοργανωτής και υπεύθυνος τύπου του φεστιβάλ, Γιάννης Βελαέτης, αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από την επιτυχία, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και το όραμά τους για το μέλλον. Με μια φιλοσοφία που συνδυάζει τη μουσική με την κοινωνική ευαισθησία και την περιβαλλοντική συνείδηση, το φεστιβάλ της Ελάτειας δεν είναι απλώς μια σειρά συναυλιών, αλλά ένα κίνημα που αγκαλιάζει την κοινότητα και προάγει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. 

Φεστιβάλ Ελάτειας

Ποια ανάγκη "γέννησε” το φεστιβάλ της Ελάτειας;     
Όπως σε πολλά χωριά της επαρχίας, που συνηθίζεται να γίνεται ένα ετήσιο καλοκαιρινό πάρτι νεολαίας, έτσι και στην Ελάτεια όλα ξεκίνησαν από μια παρέα νέων. Εμείς τότε -ως μικρότεροι- βοηθούσαμε, ώστε να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους πάρτι. Καθώς πέρασαν τα χρόνια, έφτασε η στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία του συλλόγου Νεολαίας Ελάτειας. Ως ανήσυχοι νέοι, πηγαίνοντας σαν θεατές οι ίδιοι σε συναυλίες και φεστιβάλ, μας δημιουργήθηκε η ιδέα πώς θα ήταν εάν μετατρέπαμε το ετήσιο καλοκαιρινό πάρτι σε ένα φεστιβάλ που θα προσέλκυε κόσμο από όλη την Ελλάδα και για όλες τις ηλικίες. Όπως κάθε ξεκίνημα, έτσι και στο δικό μας προέκυψαν εμπόδια. Εμπόδια όμως, τα οποία ισχυροποίησαν τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου μας. Φτάνοντας στο 2019, την θέση του πάρτι παίρνει μια συναυλία έντεχνου χαρακτήρα με την Ματούλα Ζαμάνη. Είδαμε για πρώτη φορά τα 100-200 άτομα του πάρτι, να αυξάνονται σε περισσότερους από 1000 θεατές. Έτσι και εμείς πήραμε θάρρος για τα επόμενα!

Ο χειμώνας 2019-20 μας βρίσκει να οργανώνουμε το επόμενο φεστιβάλ. Οι συνθήκες όμως δεν ήταν με το μέρος μας καθώς προέκυψε η πανδημία του κορονοϊού. Έτσι, ματαιώσαμε κάθε σχέδιο για το καλοκαίρι. Αυτό το διάλειμμα των δύο χρόνων όμως ήταν εποικοδομητικό, μιας και αναδιοργανωθήκαμε και εξοπλιστήκαμε με υπομονή και γνώση. Αισίως ,φτάνουμε στο καλοκαίρι του ´22, που η μονοήμερη συναυλία του 2019 μετατράπηκε σε διήμερο φεστιβάλ με ισχυρά ονόματα, όπως αυτά του Θανάση και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Πλέον το φεστιβάλ είχε γίνει γνωστό ως μουσικό φεστιβάλ αλλά δεν ήταν τόσο διαδεδομένη η ιδέα του κάμπινγκ στους χώρους του. Φτάνοντας στο καλοκαίρι του ´23, πληθώρα κατασκηνωτών κατέφτασε στον χώρο του φεστιβάλ, διότι στο line-up έδιναν το παρόν μεγάλα ονόματα της έντεχνης και ραπ μουσικής σκηνής. Σε εκείνο το σημείο, απόρροια της απήχησης του φεστιβάλ ήταν να δημιουργηθεί το slogan που πρωταγωνιστεί στο φετινό φεστιβάλ "Λίγο όνειρο ακόμα" υποδηλώνοντας πως παρόλο που έχει εκπληρωθεί το όνειρο μας, θέλουμε να έχει όσο μεγαλύτερη διάρκεια γίνεται.

Ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές από προηγούμενα φεστιβάλ που θα μας εμπνεύσουν για φέτος;
Κάθε φεστιβάλ είναι μοναδικό και κρύβει χαμόγελα, συνεργασία και ομαδικότητα. Μία από τις καλύτερες στιγμές που συνέβη στα προηγούμενα φεστιβάλ είναι η επικοινωνία και η γνωριμία  που έχουμε με τον κόσμο και ειδικά με τους ανθρώπους που έρχονται από μακριά. Αυτό μας δίνει δύναμη και θάρρος για να γινόμαστε καλύτεροι . Άλλωστε μέσα από το φεστιβάλ έχουν δημιουργηθεί δυνατοί έρωτες και φιλίες.

Γιατί πιστεύετε ότι το φεστιβάλ, παρόλο που λαμβάνει χώρα σε ένα βουνό στη καρδιά του καλοκαιριού, έχει τόσους επισκέπτες; 
Τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες στρέφονται όλο και περισσότερο προς το βουνό. Η δροσιά, τα δέντρα, το τρεχούμενο νερό από τις πηγές είναι κάποιοι από τους λόγους. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από την καθημερινότητα και να έρθει σε επαφή με την φύση. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών σε ένα πολύ οικονομικό πλαίσιο. 

Φεστιβάλ Ελάτειας

Γνωρίζουμε ότι τα έσοδα της διοργάνωσης διανέμονται για καλούς σκοπούς. Πώς μπορούν, λοιπόν οι επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά στο φεστιβάλ και να βοηθήσουν, εκτός από την παρακολούθηση εκδηλώσεων;
Η αλήθεια είναι πως στόχος του φεστιβάλ μας είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο και στον τόπο μας. Έτσι, και φέτος, τα έσοδα από την θέση του κατασκηνωτή για κάθε σκηνή (3 ευρώ), θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων παιδιών με  νεοπλασματικές ασθένειες "Λάμψη" και τα έσοδα από τα εισιτήρια, αφού καλυφθούν τα έξοδα των καλλιτεχνών, θα καλύψουν ανάγκες του τόπου μας όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός, πως θα υπάρχει η δυνατότητα ανακύκλωσης αλουμινίου, πλαστικού και χαρτιού. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να βοηθήσει είτε ως εθελοντής για το φεστιβάλ, είτε ως απλός θεατής που μας επισκέπτεται και διαδίδει στους φίλους του τις ομορφιές του τόπου μας! 

Ποια είναι η σημασία του φεστιβάλ για την τοπική κοινότητα και την προβολή της Ελάτειας;   
Η σημασία του φεστιβάλ για την τοπική κοινότητα και την προβολή της Ελάτειας είναι σημαντική. Αρχικά, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον φυσικό πλούτο, το σπουδαίο ιστορικό παρελθόν της Ελάτειας και με την τοπική κοινωνία της. Οι  τοπικές επιχειρήσεις  όπως κάθε χρόνο, είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους επισκέπτες και να τους εξυπηρετήσουν. Ευχή μας είναι, με αφορμή το φεστιβάλ, οι επισκέπτες να αγαπήσουν τον τόπο μας, να μας έρχονται συχνά και έτσι να μπορεί η περιοχή μας να ακμάσει και συνεχίσουμε να ζούμε εδώ. 

Φεστιβάλ Ελάτειας

Αν το φεστιβάλ το χαρακτήριζε ένα μόνο τραγούδι ποιο θα ήταν;   
Ένα τραγούδι που θα χαρακτήριζε το φετινό φεστιβάλ θα ήταν το "Λίγο Όνειρο Ακόμα" του Φίλιππου Πλιάτσικα. Δεν είναι τυχαίο αυτό το κομμάτι, διότι μετά από κόπους πολλών χρόνων δημιουργήσαμε ένα μουσικό φεστιβάλ στον τόπο μας. Από φέτος και στο εξής θέλουμε αυτό το όνειρο να διαρκέσει λίγο ακόμα…

Ποιοι είναι οι άνθρωποι του φεστιβάλ;
Ουσιαστικά η ομάδα της διοργάνωσης αποτελείται από την παρέα μας της οποίας κάποια μέλη τυχαίνει να είμαστε και μέλη του Δ.Σ. Οι αρμοδιότητες είναι πολλές και για να στηθεί όλο αυτό το εγχείρημα δουλεύουμε όλο τον χρόνο για έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Οι αρμοδιότητες μας χωρίζονται ανάλογα με το πού μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα ο καθένας. Κάποιες από αυτές τις αρμοδιότητες είναι τα παιδιά που όλο τον χρόνο διαμορφώνουν τον χώρο του φεστιβάλ κάνοντας δενδροφυτεύσεις , ώστε να δημιουργηθεί περισσότερη σκιά και φυσικός πλούτος στον χώρο του φεστιβάλ. Κάποιες άλλες κατηγορίες είναι ακόμη τα παιδιά που στήνουν τα social media και την επικοινωνία με τον κόσμο. Επίσης, υπάρχουν υπεύθυνοι οικονομικών, αυτοί που επικοινωνούν με τους μάνατζερ των καλλιτεχνών αλλά και υπεύθυνοι για το εικαστικό κομμάτι του φεστιβάλ (αφίσες, μπλούζες κλπ.). Τέλος, υπάρχουν και οι υπεύθυνοι τύπου και δημοσίων σχέσεων που κύριο τους μέλημα είναι να επικοινωνούν με τους χορηγούς επικοινωνίας. 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες μουσικές παραστάσεις που θα δούμε στο φεστιβάλ φέτος; 
Στο φεστιβάλ φέτος θα δούμε σπουδαία ονόματα της σύγχρονης ελληνικής έντεχνης και χιπ χοπ σκηνής. Την πρώτη μέρα, την Πέμπτη 1η Αυγούστου θα ανέβουν στην σκηνή οι Hummings, Κωνσταντής Πιστιόλης, Social Waste και Γιάννης Αγγελάκας & 100  ̊C. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, θα είναι οι Locomondo, Αλκίνοος Ιωαννίδης και Ματούλα Ζαμάνη. Το Σάββατο θα εμφανιστούν οι Πάνος Βλάχος, Μελίνα Κανά, Αλέξανδρος Κτιστάκης και Γιάννης Χαρούλης και τέλος, την Κυριακή οι Δήμητρα Μωραΐτη, Novel 729, Νατάσσα Μποφίλιου και Ιουλία Καραπατάκη.

Φεστιβάλ Ελάτειας

Τι θα συμβουλεύατε τους κατασκηνωτές/ επισκέπτες, για την διαφύλαξη και προστασία αυτού του μοναδικού περιβάλλοντος που θα το φιλοξενήσει; 
Ο καθένας κατασκηνωτής/ επισκέπτης θα πρέπει να είναι ευσυνείδητος και θα πρέπει να σεβαστεί τον φυσικό πλούτο που θα επισκεφτεί. Έτσι, κάνοντας ανακύκλωση και μαζεύοντας κάθε απόρριμμά του ο καθένας θα διαφυλάξει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του φεστιβάλ. Επίσης, να μην υπάρχει εστία φωτιάς για κανέναν λόγο διότι θα βρεθούμε σε κίνδυνο και θα χαθεί ο στόχος μας που είναι ένας: Να φεύγει ο κάθε επισκέπτης από το φεστιβάλ με χαμόγελο και με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Πως γίνεται η οργάνωση του φεστιβάλ, από αυτή τη κολεκτίβα νέων, χωρίς την υποστήριξη εταιρειών; Είναι βιώσιμο; Ποιο είναι το κίνητρο να συνεχίζετε σε αυτή την κατεύθυνση; 
Στην οργάνωση του φεστιβάλ δεν εμπλέκονται εταιρείες. Είμαστε ένα μουσικό φεστιβάλ που δουλεύει αποκλειστικά από μια ομάδα ατόμων αποποιημένη από οικονομικά συμφέροντα.  Θεωρώ πως είναι βιώσιμο με την σημαντική αρωγή των εθελοντών. Ένα σημαντικό κίνητρο για να συνεχίζουμε να οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμμετοχή των επισκεπτών και όπως προείπα η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των εθελοντών . 

Υπάρχει στήριξη από τους καλλιτέχνες;     
Υπάρχουν καλλιτέχνες που σέβονται τον κόπο και την προσπάθειά μας για αυτό και είναι μαζί μας στο φεστιβάλ! 

Υπάρχει στήριξη από άλλους φορείς;     
Έχουμε την τύχη να έχουμε την στήριξη από τους τοπικούς συλλόγους της Ελάτειας, τις τοπικές επιχειρήσεις  αλλά την σημαντική βοήθεια της Δημοτικής Αρχής της Ελάτειας-Αμφίκλειας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Π.Ε.Δ. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Olivia Rodrigo: Ταξιδέψαμε στο Βερολίνο και είδαμε το απαστράπτον, ροκ και απροσποίητα φαν "Guts Tour"

Η superstar της Gen-Z επιβεβαιώνει τη γρήγορη άνοδό της στο pop/rock stardom, έχοντας αφήσει πίσω της τα Disney χρόνια της, χωρίς όμως να ενηλικιωθεί απότομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
31/08/2024

Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Plisskën Festival 2024

Με τρομερά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής όπως οι Viagra Boys, Yung Lean και Acid Pauli ετοιμάζεται το φετινό φεστιβάλ.

Οι Mother of Millions επιστρέφουν με νέο υλικό στο "Fuzz"

Για μια live εμφάνιση στη καρδία της πρωτεύουσας ετοιμάζονται λίγο μετά τη κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ.

Οπερατικό οδοιπορικό στην Κοπεγχάγη: "Σαούλ" του Χαίντελ και "Αριάδνη στη Νάξο" του Ρ. Στράους με αξιομνημόνευτες σκηνοθετικές υπογραφές Κόσκυ και Μίτσελ

Μία ολιγοήμερη επίσκεψη στην Κοπεγχάγη στις αρχές του περασμένου Απρίλη αποτέλεσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δύο παραστάσεις στην πανέμορφη Όπερα της πόλης.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αποχαιρετά το καλοκαίρι με δύο μεγάλες συναυλίες

Ο "αιώνιος έφηβος" ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Θέατρο Πέτρας και στο Θέατρο Βράχων.

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού: Όλες οι συναυλίες που θα δούμε στον λόφο το φθινόπωρο

Στον Λυκαβηττό έρχεται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου πληθώρα καλλιτεχνών της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Βρες παρακάτω τους αγαπημένους σου τραγουδιστές και απόλαυσε τους από κοντά!

5 live που δεν θα χάσουμε τις επόμενες μέρες

Επιστροφή στην αστική πραγματικότητα με αφορμή τις πρώτες συναυλίες του Σεπτέμβρη.