5 αξέχαστες ερμηνείες της Μάγκι Σμιθ

Θυμόμαστε τις εμβληματικές εμφανίσεις της κορυφαίας ηθοποιού στη μεγάλη οθόνη.

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος 1 «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»

Μια τεράστια καριέρα, ρόλοι με τους οποίους ταυτίστηκε και δύο βραβεία Όσκαρ, συνοψίζουν την κορυφαία καριέρα της Μάγκι Σμιθ στη μεγάλη οθόνη, η οποία έχασε τη ζωή της σε ηλικία 89 ετών. Το πιο αξιοσημείωτο, ίσως, με τη Σμιθ είναι πως ανήκει σε μια γενιά Βρετανών ηθοποιών που καθιερώθηκαν πρωτίστως στο θεατρικό σανίδι, διατήρησαν σταθερή παρουσία στο κινηματογράφο, αλλά μόλις τις τελευταίες δεκαετίες απέκτησαν τη δημοφιλία που τους αναλογούσε. Ως ελάχιστος φόρος τιμής, λοιπόν, ανατρέχουμε στις πέντε πιο εμβληματικές ερμηνείες της που καθόρισαν την ποπ κουλτούρα.

"The Prime of Miss Jean Brodie" (Ρόναλντ Νιμ, 1969)

The Prime of Miss Jean Brodie

Το πρώτο βραβείο Όσκαρ η Σμιθ το απέσπασε στα 35 της για ένα ρόλο που ισορροπεί μεταξύ δράματος και κωμωδίας, τον οποίο ενσάρκωσε υιοθετώντας όλα τα στοιχεια με τα οποία θα γινόταν δημοφιλής στη συνέχεια. Πρόκειται για το χαρακτήρα μιας αυταρχικής δασκάλας που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της, απαιτεί φρονιμάδα, απόλυτη προσοχή και ετοιμότητα από τους μαθητές της, ειδάλλως θα υποστούν τις συνέπειες. Σας θυμίζει τίποτα;

"California Suite" (Χέρμπερτ Ρος, 1978)

California Suite

Ίσως η πιο απολαυστική κινηματογραφική εμφάνιση της Βρετανίδας, ήρθε σε μια πρωτοκλασάτη δραμεντί με διανομή γεμάτη χολιγουντιανούς σταρ. Μεταξύ άλλων, στην ταινία εμφανίζονται οι Τζέιν Φόντα, Άλαν Άλντα, Μάικλ Κέιν και Γουόλτερ Μάταου, τι άλλο να πούμε… Η Σμιθ δε βγαίνει έξω από τα νερά της, θα λέγαμε, αφού υποδύεται μια ηθοποιό γεμάτη αυτοπεποίθηση, η οποία όμως έχει μόλις βιώσει μια καταστροφική τελετή απονομής βραβείων. Ταυτόχρονα είναι δυσαρεστημένη στο γάμο της, έτσι κάθε ατάκα της στάζει δηλητήριο και βιτριόλι. Διόλου παράξενο που για αυτήν την ταινία απέσπασε δεύτερο Όσκαρ (β’ γυναικείου).

"Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ" (Ρόμπερτ Όλτμαν, 2001)

Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ

Σε ένα από τα τελευταία αριστουργήματα του σπουδαίου Αμερικανού μοντερνιστή Ρόμπερτ Όλτμαν, η Σμιθ είναι η αμείλικτη κοντέσα του Τρένταμ που κλέβει την παράσταση σε ένα κυνηγετικό πάρτι μεταξύ πλουσίων τη δεκαετία του ‘30. Ερμηνεία που εν αγνοία της αποτέλεσε πρόβα τζενεράλε για τον "Πύργο του Downton", αφού ο Τζούλιαν Φέλοους αποτέλεσε σεναριογράφος τόσο στο "Έγκλημα" όσο και στην εθιστική τηλεοπτική σειρά.

"Ο Πύργος του Downton" (Μάικλ Ένγκλερ, 2019)

Ο Πύργος του Ντάουντον

Οκ, με αυτήν την επιλογή κλέβουμε λίγο για δύο λόγους. Αφενός, ο ρόλος της Λαίδης Κρόουλι πηγάζει στην ομώνυμη σειρά και αφετέρου η ταινία αδικεί τόσο την ίδια όσο και το συνολικό franchise. Ωστόσο, από μια τέτοια λίστα είναι αδύνατο να λείπει η ερμηνεία που έκανε χειροπιαστή την έννοια της βρετανικής αριστοκρατίας, του φλέγματος και της μητρικής σκληρότητας, συστατικά τα οποία η Σμιθ οδήγησε σε νέα υποκριτικά ύψη.

"Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" (Κρις Κολόμπους, 2001)

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος 2

Εδώ, αλήθεια, τι να σχολιάσει πρώτα κανείς; Ότι η Σμιθ αποδείχθηκε φτιαγμένη για να ενσαρκώσει την καθηγήτρια ΜακΓκόναγκαλ; Ότι μια ολόκληρη γενιά θεατών προσευχόταν στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να έχει μια δασκάλα σαν κι εκείνη; Ότι η ηθοποιός προσέδωσε βάθος και ποιότητες σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς χαρακτήρες της (κατά τα άλλα απογοητευτικής) Τζ. Κ. Ρόουλινγκ; Θα πούμε απλά ένα ευχαριστώ με μια βαθιά υπόκλιση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αποχαιρετούμε τη σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιό Mάγκι Σμιθ

Μια από τις πιο εκλεκτές ηθοποιούς της γενιάς της, η "ντάμα" Μάγκι Σμιθ έφυγε από τη ζωή σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 89 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
27/09/2024

Δείτε την αφίσα του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Γεμάτη χρώματα η φετινή οπτική ταυτότητα της διοργάνωσης που φέρει την υπογραφή της εικαστικού Στέλλας Καπενάζου.

Νέα ημερομηνία κυκλοφορίας για το "Megalopolis" του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Αλλαγή πρεμιέρας για το πολυαναμενόμενο φιλμ. Σημειώστε την καινούρια κυκλοφορία.

Η Αντζελίνα Τζολί είναι η Κάλλας στο τρέιλερ του "Maria"

Πρώτο δείγμα από την πολυαναμενόμενη βιογραφία του Πάμπλο Λαραΐν με πρωταγωνίστρια την οσκαρική ηθοποιό.

Η Άνα ντε Άρμας παθαίνει Τζον Γουίκ στο τρέιλερ του "Ballerina"

Την άτυπη σκυτάλη από τον Κιάνου Ριβς παίρνει η διάσημη ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στο περιπετειώδες spin-off.

"Ραντεβού με Έναν Serial Killer": 5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την ταινία της Άννα Κέντρικ

Η ταινία, σε σκηνοθεσία της Άννα Κέντρικ, φέρνει στο προσκήνιο την αληθινή ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου που συμμετείχε σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι, αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (26/9-2/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.