Μια σύγχρονη ματιά στην "Τουραντό" του Γκότσι: Τελευταίες παραστάσεις έως 13 Απριλίου

Μια σύγχρονη ματιά στην "Τουραντό" του Γκότσι: Τελευταίες παραστάσεις έως 13 Απριλίου

Ο Στάθης Λιβαθινός παραδίδει στην παράσταση "Τουραντό – Η γυναίκα που μισούσε τους άντρες", έναν μοναδικό συνδυασμό μύθου, ποίησης και θεατρικού πειραματισμού.

Το έργο "Τουραντό, Η γυναίκα που μισούσε τους άντρες" ολοκληρώνει την επιτυχημένη πορεία του με μια σειρά από τελευταίες παραστάσεις έως 13 Απριλίου. Ο Στάθης Λιβαθινός, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από τη δημιουργία της θεατρικής του ομάδας, καταπιάνεται με ένα σπάνια παρουσιαζόμενο έργο του Κάρλο Γκότσι. Μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας τον μύθο της Τουραντό, που ενέπνευσε μεταγενέστερους δημιουργούς, όπως ο Πουτσίνι.

Η παράσταση «Τουραντό, Η γυναίκα που μισούσε τους άντρες», σε απόδοση και διασκευή του Στρατή Πασχάλη, αντλεί στοιχεία από την ιταλική Κομέντια ντελ Άρτε, αναδεικνύοντας τη μαγεία της λαϊκής θεατρικής παράδοσης. Ταυτόχρονα, αφήνει άπλετο χώρο στη συνύπαρξη του αυτοσχεδιασμού με το ολοκληρωμένο κείμενο, την ειρωνεία με την ποίηση και το κωμικό με το τραγικό.  

Η υπόθεση, εμπνευσμένη από ένα περσικό ποίημα του 12ου αιώνα, ακολουθεί την ιστορία της πριγκίπισσας Τουραντό, η οποία, για να αποφύγει τον γάμο, θέτει γρίφους στους επίδοξους μνηστήρες της, καταδικάζοντας σε θάνατο όσους αποτυγχάνουν να απαντήσουν σωστά. Όταν ένας Καυκάσιος πρίγκιπας, ο Καλάφ, καταφέρνει να λύσει τις δοκιμασίες, εκείνη αρνείται να τον παντρευτεί. Ο ίδιος αντιπροτείνει έναν τελευταίο γρίφο, αντιστρέφοντας τους όρους του παιχνιδιού, ενώ οι ίντριγκες και τα συναισθήματα που αναπτύσσονται μεταξύ των χαρακτήρων περιπλέκουν την εξέλιξη της ιστορίας.

Η νέα σκηνοθετική προσέγγιση αναδεικνύει τις διαχρονικές διαστάσεις της ιστορίας, εστιάζοντας σε θέματα που εξακολουθούν να απασχολούν το σύγχρονο κοινό. Η θέση της γυναίκας, η ατομική ελευθερία και η δύναμη της επιλογής αποκτούν ιδιαίτερα επίκαιρη σημασία, καθώς η πριγκίπισσα δεν είναι απλώς μια φιγούρα του μύθου, αλλά ένα σύμβολο της ανάγκης για αυτοδιάθεση. 

Την ατμόσφαιρα του «παραμυθοδράματος» και τη διάθεση για θεατρικό πειραματισμό ενισχύουν τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, που δημιουργούν έναν κόσμο ισορροπημένο ανάμεσα στο ονειρικό και το θεατρικό. Παράλληλα, η ζωντανή μουσική του Μιχάλη Κωτσόγιαννη καθιστά τη σκηνική εμπειρία ακόμα πιο καθηλωτική. 

Στο καστ συμμετέχουν οι (αλφαβητικά): Βασίλης Ανδρέου, Βαλέρια Δημητριάδου, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Νίκος Καρδώνης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Φοίβος Μαρκιανός, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης.  

Δείτε εδώ το teaser video

Φωτογραφίες: ©Ελίνα Γιουνανλή


 

TIPS

Το έργο γράφτηκε το 1762 και ανήκει στο είδος της fiabe teatrali (θεατρικά παραμύθια), ένα υβρίδιο φαντασίας και commedia dell’arte. υθόδραμα του Γκότσι. Γραμμένο σε έμμετρο στίχο και με ανοιχτή προοπτική για αυτοσχεδιασμό και διασκευή, ενέπνευσε τον Πουτσίνι και τον Σίλερ να αποδώσουν την ιστορία της «Τουραντό».
Η ελληνική πρεμιέρα της «Τουραντό» πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1937, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Παπαδάκη και σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ροντήρη.
Το έργο έχει παρουσιαστεί πολλές φορές σε διασκευές για παιδιά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

 Κεφαλληνίας 18
 2108838727