"Τραγούδια για τους σκοτεινούς καιρούς" ή η μουσική ως καθρέφτης της Ιστορίας

"Τραγούδια για τους σκοτεινούς καιρούς" ή η μουσική ως καθρέφτης της Ιστορίας

Η μουσική και η τέχνη πιο γενικά έχει την ικανότητα να αποτυπώνει τις πιο αντιφατικές εποχές της Ιστορίας, να φωτίζει τις ανησυχίες μιας κοινωνίας και να μεταφέρει μηνύματα που παραμένουν διαχρονικά. Στη σκηνή του Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", η παράσταση "Τραγούδια για τους σκοτεινούς καιρούς" του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου (αρχική σύλληψη,  μουσική διεύθυνση) αντλεί έμπνευση από την περίοδο του μεσοπολεμικού Βερολίνου, όταν η τέχνη και η μουσική αντανακλούν την αβεβαιότητα και τις αντιφάσεις μιας κοινωνίας που ισορροπεί στο χείλος καταστροφής. 

Η συναυλία, που παρουσιάζεται στις 5 και 6 Απριλίου, επαναφέρει στη σκηνή την αισθητική του γερμανικού εξπρεσιονισμού και του πολιτικού καμπαρέ της εποχής. Συνθέσεις που αποτυπώνουν τη σκοτεινή ατμόσφαιρα της περιόδου της Βαϊμάρης, έργα που συνομιλούν με το αίσθημα της αγωνίας, της κοινωνικής αναταραχής και των καλλιτεχνικών πειραματισμών. Η μουσική του Γκούσταβ Μάλερ, που προηγείται χρονικά της περιόδου, αποκτά νέο νόημα στο νέο πλαίσιο που προτείνει η παράσταση, συνομιλώντας με λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου συγκλονιστικές συνθέσεις των Αλεξάντερ Τσεμλίνσκι και Φραντς Σρέκερ. Η μοιραία γυναίκα, η ελευθερία της έκφρασης, το έγκλημα, η πολιτική αναταραχή και η άνοδος του ολοκληρωτισμού γίνονται μέρος της μουσικής αφήγησης, με διασκευές που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν.

Η σκηνή του θεάτρου μεταμορφώνεται σε έναν χώρο που αντανακλά τη θεατρικότητα και τη μουσική ένταση της εποχής, μέσα από μια σκηνοθετική και εικαστική προσέγγιση που επιδιώκει να αναδείξει το βάθος και τη συγκινησιακή φόρτιση των κομματιών. Από τη μία, η υψίφωνος Αφροδίτη Πατουλίδου, συνοδευόμενη από το δραστήριο μουσικό σύνολο Ergon, ερμηνεύει έργα για τη μελαγχολία, την απόγνωση αλλά και την αδιάκοπη ανάγκη της ανθρωπότητας να συνεχίσει να τραγουδά, ακόμα και στις πιο μελανές σελίδες της Ιστορίας. 

Από την άλλη, οι ενορχηστρώσεις του Πάνου Ηλιόπουλου δημιουργούν ένα τοπίο άλλοτε ονειρικό και άλλοτε αποκαλυπτικό, προσκαλώντας το κοινό σε μια συγκινησιακή διαδρομή και την πολυφασματική εικόνα της παράστασης καθώς και τον φωτιστικό σχεδιασμό αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Στέφανος Δρουσιώτης, προσδίδοντας μια κινηματογραφική αίσθηση στη συναυλία και συνδέοντας μουσική και θέατρο σε ένα συναρπαστικό αφήγημα. Το "Τραγούδια για τους σκοτεινούς καιρούς" φέρνουν μια καθηλωτική μουσική αφήγηση που μας εκθέτει στην αντιπαραβολή του "τότε" και του "τώρα", αποδεικνύοντας πως η τέχνη μπορεί να λειτουργεί τόσο ως μέσο καταγραφής όσο και ως προειδοποίηση.

Περισσότερα πληροφορίες σχετικά με τα "Τραγούδια για τους σκοτεινούς καιρούς"  θα βρείτε στο oly.gr

Credits φωτογραφιών
1. Αφροδίτη Πατουλίδου © Daniel Nartschick
2. Μάρκελλος Χρυσικόπουλος © Manios Kaplanidis
3. Πάνος Ηλιόπουλος © Ula Wiznerowicz
4. Στέφανος Δρουσιώτης © Julian Mommert

 

TIPS

Το θέατρο στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο που φιλοξενούσε την Οπερέτα Αθηνών και αργότερα το θρυλικό θέατρο Ολύμπια, όπου για δεκαετίες λειτούργησε ως η έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Από το 2022, το θέατρο φέρει το όνομα της σπουδαίας υψιφώνου Μαρία Κάλλας, τιμώντας τη μνημειώδη καριέρα της και τη συμβολή της στην παγκόσμια όπερα.
Μετά την αποχώρηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το θέατρο ανακαινίστηκε και λειτουργεί πλέον υπό τη διαχείριση του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενώντας συναυλίες, μουσικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

 Ακαδημίας 59-61, κέντρο
 2103642540