Πιο επίκαιρη από ποτέ, η παράσταση που συγκλονίζει επιστρέφει! Το "Σ’ εσάς που με ακούτε", ένα από τα πιο αιχμηρά και επίκαιρα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, παίζεται στο Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου από τις 25 Απριλίου, έχοντας εισπράξει τεράστια αναγνώριση. Το βαθιά πολιτικό και ανθρώπινο κείμενο μέσα από την πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση του Χρήστου Θεοδωρίδη αποκτά νέα πνοή, συνομιλώντας με το σήμερα.
Μετά από δύο απόλυτα επιτυχημένες σεζόν, γεμάτες sold out παραστάσεις και διθυραμβικές κριτικές, το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, "Σ' εσάς που με ακούτε", επέστρεψε στην Αθήνα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων και παίζεται στο Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη. Είναι ένα έργο βαθιά πολιτικό, διαχρονικό και συγκινητικό, που τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο, καθώς παλεύει να διεκδικήσει τα αυτονόητα: ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη. Με φόντο το Βερολίνο – μια πόλη που συμβολίζει τις μεγάλες ανατροπές της ευρωπαϊκής ιστορίας – η Λούλα Αναγνωστάκη χτίζει μια ιστορία γεμάτη ένταση, προσωπικές εξομολογήσεις και πολιτικές αναφορές, που καθρεφτίζουν τον σύγχρονο κόσμο.
Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.
Το "Σ' εσάς που με ακούτε" είναι μια κραυγή, μια έκκληση για δράση, ένας προβληματισμός πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Είναι ένα έργο που έχει τη δύναμη σε αλλάξει…Όσοι το παρακολουθήσετε, δεν θα βγείτε ίδιοι από την αίθουσα αναλογιζόμενοι το παρόν και κυρίως το μέλλον. Γιατί, στο τέλος, αυτό που μένει είναι η ελπίδα – και η δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Χρήστου Θεοδωρίδη αναδεικνύει την έντονη θεατρικότητα του κειμένου και τη συναισθηματική δύναμη των χαρακτήρων, δημιουργώντας μια παράσταση που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, οι ήρωες του έργου – άνθρωποι καθημερινοί, μα συνάμα τραγικοί – μοιράζονται τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα τραύματά τους, καλώντας τους θεατές να γίνουν συμμέτοχοι στον αγώνα τους.
Στην παράσταση που είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 13 ετών πρωταγωνιστούν οι: Μαρία Μπαγανά, Χάρης Τσιτσάκης, Γιώργος Κισσανδράκης, Σεμίραμις Αμπατζόγλου, Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Νικόλας Δροσόπουλος, Ελένη Θυμιοπούλου Νίκος Μήλιας, Χρυσή Μπαχτσεβάνη. Η δραματουργική επεξεργασία της Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου αναδεικνύει τη δύναμη του κειμένου της Αναγνωστάκη, προσφέροντας μια ανάγνωση που φωτίζει τη διαχρονικότητα και την πολιτική του διάσταση.
Στα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου συνυπάρχουν το παρελθόν και το παρόν, ενώ τα κοστούμια της Μαρίνας Κελίδου ντύνουν τους χαρακτήρες με τρόπο που ενισχύει τη θεματική της παράστασης. Η Ξένια Θεμελή, μέσα από τη χορογραφία και την επιμέλεια κίνησης, προσδίδει ρυθμό και δυναμισμό στις σκηνές, κάνοντας το σώμα βασικό εκφραστικό μέσο και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα διαμορφώνουν την ατμόσφαιρα της παράστασης, παίζοντας με το φως και τη σκιά, ενισχύοντας την ένταση και τη συναισθηματική φόρτιση.
Δείτε το τρέιλερ
TIPS
Ο Χρήστος Θεοδωρίδης είναι ένας αξιόλογος Έλληνας σκηνοθέτης και δραματουργός, με σημαντική παρουσία στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., το 2008 ίδρυσε μαζί με τη χορογράφο Ξένια Θεμελή την ομάδα «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων». Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από μια σύγχρονη και τολμηρή ματιά, με έμφαση σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.
Το «Σ’ εσάς που με ακούτε» (2003) είναι ένα από τα τελευταία έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, μια κορυφαία γυναικεία φωνή του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου (1934-2017). Θεωρείται σημαντικό δείγμα του ύστερου έργου της και αποτελεί μια πολιτική, υπαρξιακή και βαθιά ανθρώπινη καταγραφή της εποχής μας.
Οι χαρακτήρες της Αναγνωστάκη εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και εμπειρίες, συνθέτοντας έναν μικρόκοσμο της κοινωνίας. Το έργο αν και τοποθετείται στο Βερολίνο του 2001, είναι σαν να συμβαινει στο σήμερα και μιλά για την ελευθερία, την καταπίεση, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ανάγκη για πολιτική και κοινωνική αφύπνιση.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αμφι-Θέατρο
Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Αδριανού 111, Πλάκα
2110154559