Ο Γιάννης Κακλέας γνωστός για τη μοναδική του ικανότητα να συνδυάζει τη δραματική ένταση με την αισθητική αρτιότητα απογειώνει την κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ ο "Επιθεωρητής" με πρωταγωνιστές τους Θοδωρή Σκυφτούλη και Στέλιο Μάινα.
Ο "Επιθεωρητής" είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ρωσικής λογοτεχνίας και του θεάτρου και η σατιρική του διάσταση συνεχίζει να έχει διαχρονική αξία. Μέσα από το χιούμορ και την υπερβολή, ο Νικολάι Γκόγκολ αποτυπώνει τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, τις κοινωνικές ανισότητες και την κακοδιοίκηση που χαρακτηρίζει τις δημόσιες αρχές, θέματα που παραμένουν επίκαιρα και στις μέρες μας. Με σκηνοθετικό οίστρο το ανέβασε ο Γιάννης Κακλέας στο θέατρο Γκλόρια και μας έκανε να θυμηθούμε τις αρετές αυτής της απίθανης κωμωδίας, να την αγαπήσουμε για το χιούμορ, την ειλικρίνεια και τις αλήθειες σχολιάζοντας τη διαφθορά, τη φαυλότητα και την υποκρισία των δημόσιων αξιωματούχων.
Η ιστορία εξελίσσεται σε μια μικρή ρωσική επαρχιακή πόλη. Οι τοπικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι φοβούνται ότι ο αυτοκράτορας θα στείλει έναν επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για να ελέγξει την κατάσταση των υποθέσεων στην πόλη τους. Φοβούμενοι τις συνέπειες της διαφθοράς και των ατασθαλιών τους, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να κρύψουν τα λάθη τους. Όμως, ένα λάθος από τον ταχυδρόμο αναστατώνει τα πράγματα: φτάνει στην πόλη ένας νεαρός, ο Χλέστοκοφ, ο οποίος έχει επισκεφτεί την πόλη και φιλοξενείται από έναν τοπικό αξιωματούχο, τον Αντρέι Ιβάνοβιτς. Οι αξιωματούχοι, πιστεύοντας ότι πρόκειται για τον επιθεωρητή, τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό και προσπαθούν να τον εντυπωσιάσουν, προσφέροντάς του δώρα, χρήματα και δωρεές για να τον εξευμενίσουν. Ο Χλέστοκοφ, ο ψευτο-επιθεωρητής που στην πραγματικότητα είναι ένας τυχοδιώκτης, εκμεταλλεύεται την κατάσταση, διασκεδάζει με τα καμώματά τους, τους εξευτελίζει απολαμβάνοντας τα πολυτελή καταλύματα και τις κολακείες κι αφού παίρνει αυτά που θέλει αποχωρεί. Στο τέλος όταν όλα αποκαλύπτονται η τιμωρία τους είναι αναπόφευκτη. Όμως με την τεχνική της μαφιόζικης συναλλαγής, της συγκάλυψης και του πολιτικού αμοραλισμού βρίσκονται πάλι στον αφρό, υπηρετώντας το βαθύ κράτος της διαπλοκής.
Ο Κακλέας, μέσα από μια γκροτέσκα ματιά, καταφέρνει να μετατρέψει το κείμενο σε δυνατή θεατρική στιγμή που συνδυάζει την ένταση, την κίνηση, την εσωτερικότητα των χαρακτήρων και κάνει τον θεατή να αναλογιστεί σύγχρονες καταστάσεις και να κάνει παραλληλισμούς. Η σκηνοθεσία του ενσωματώσει εικαστικά στοιχεία, έντονη σωματικότητα και αφαιρετικά σκηνικά, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αισθητική του.
Ο Θοδωρής Σκυφτούλης, ένας ηθοποιός με μοναδική ενέργεια και βάθος, και ο καταξιωμένος Στέλιος Μάινας, γνωστός για την ικανότητά του να αποδίδει πολύπλοκους χαρακτήρες, αναλαμβάνουν τους κεντρικούς ρόλους και φέρνουν το γέλιο σ’ αυτήν την τρελή κωμωδία παρεξηγήσεων, που υψώνεται σε μια οργισμένη πολιτική σάτιρα που ξεπερνά τα όρια του τόπου και του χρόνου μέσα στον οποίο γράφτηκε. Συμπληρώνουν και ενισχύουν ο ένας τον άλλον πλαισιωμένοι από μια ωραία ομάδα ηθοποιών: Άνδρη Θεοδότου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Στράτος Λύκος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Γιάννης Λατουσάκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Άρης Κακλέας, Αργύρης Λάμπρου, Φαίη Φραγκαλιώτη, Μάιρα Γραβάνη. Ο συνθέτης Βάιος Πράπας συνοδεύει ζωντανά τους ηθοποιούς επί σκηνής.
Σημαντικό ρόλο παίζουν τα σκηνικά και τα κοστούμια, της Ηλένιας Δουλαδίρη, γνωστή για τον ταλέντο της να προβλέπει στο σχεδιασμό και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η μουσική επένδυση, δια χειρός Βάιου Πράπα, δίνει έναν πολυδιάστατο τόνο, που κάποια στιγμή σε ξεσηκώνει και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Τις χορογραφίες της παράστασης επιμελήθηκε η Στεφανία Σωτηροπούλου.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
TIPS
Ο Νικολάι Γκόγκολ, ο «εύθυμος μελαγχολικός», όπως τον ονόμαζε ο Πούσκιν, έγραψε τον “Επιθεωρητή” στα είκοσι πέντε του χρόνια. Ένα έργο με νεανική ορμή, μια επιθετική πολιτική σάτιρα μιας κοινωνίας χωρίς ηθικές αξίες, βουτηγμένη στη διαφθορά, στη διαπλοκή και την κοινωνική αδικία πρωτοπαίχτηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1836.
Το έργο αγγίζει βαθιά ανθρώπινα θέματα, όπως οι σχέσεις, οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι κοινωνικές ανισότητες ή το βάρος της επιλογής, που είναι θεματικές που αγαπάει να αναδεικνύει ο Γιάννης Κακλέας.
Ο Γιάννης Κακλέας υπογραμμίζει για το έργο: “Ο Γκόγκολ χωρίς διδακτισμούς και σοβαροφάνεια, με στόχο την ψυχαγωγία, αποκαλύπτει την άβυσσο της επικίνδυνης ανθρώπινης βλακείας, καταγράφει χωρίς ωραιοποιήσεις τη διαφθορά των θεσμών, τη ματαιοδοξία των ισχυρών, την ανικανότητα των διοικούντων, την αισχρή εκμετάλλευση των αδυνάτων, τη δουλοπρέπεια και τον φόβο μπροστά στη δύναμη της εξουσίας κι όλα αυτά με στόχο το γέλιο”.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γκλόρια
Ιπποκράτους 7
2103600832