Με οδηγό τη Μαρία Σολωμού, ξεφυλλίζουμε το ημερολόγιο μιας γυναίκας που παλεύει με τις προκλήσεις της καθημερινότητας, μέσα από τον καθηλωτικό μονόλογο “Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.” της Λένας Κιτσοπούλου.
Η “Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.” είναι ένας δυναμικός μονόλογος της Λένας Κιτσοπούλου, γραμμένος το 2009 για το Εθνικό Θέατρο. Το έργο σκιαγραφεί την καθημερινότητα μιας 37χρονης γυναίκας, αναδεικνύοντας με κωμικοτραγικό τρόπο τα αδιέξοδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η ηρωίδα, μέσα από τις αφηγήσεις της, κάνει έναν ειρωνικό σχολιασμό στα κοινωνικά κλισέ, τις καταπιεστικές συμβάσεις και τα «πρέπει» που περιορίζουν την ελευθερία της.
Άραγε ένα έργο του 2009 μπορεί να είναι επίκαιρο; Η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» είναι, γιατί αποτυπώνει τις διαχρονικές αγωνίες και τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου, με έμφαση στις γυναίκες που παλεύουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις κοινωνικές προσδοκίες και τις προσωπικές τους επιθυμίες. Ειδικά σήμερα, σε μια εποχή που επαναπροσδιορίζονται οι έννοιες της ταυτότητας, της αυτονομίας και της κοινωνικής αποδοχής, η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» γίνεται ακόμα πιο ουσιαστική. Μέσα από τον σαρκασμό και την τρυφερότητα, το έργο φωτίζει τη μοναξιά, την ανάγκη για επιβεβαίωση και την αναζήτηση νοήματος, θέματα που μας αφορούν όλους, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.
Η Μαρία Σολωμού ενσαρκώνει τη “Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.” με σκηνοθετική καθοδήγηση της Φρόσως Λύτρα. Η παράσταση, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Μικρό Χορν, επιχειρεί να φέρει την ηρωίδα στο σήμερα, προσδίδοντας σύγχρονη διάσταση στα διαχρονικά ζητήματα που θίγει το κείμενο. Η ερμηνεία της Σολωμού, σε συνδυασμό με τη σκηνοθετική προσέγγιση, δίνει μια νέα οπτική στην κατανόηση της γυναικείας εμπειρίας.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
TIPS
Η Λένα Κιτσοπούλου είναι γνωστή για την καθοριστική της παρουσία στον χώρο του θεάτρου, με έργα που προάγουν τη γυναικεία φωνή και τη σύγχρονη θεατρική γραφή. Δημιουργεί χαρακτήρες που είναι ανθρώπινοι, εύθραυστοι και ταυτόχρονα δυνατοί, και θίγει δύσκολα και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα με έναν τρόπο που καταφέρνει να συνδυάζει την τρυφερότητα με την ειρωνεία.
Όπως μας εκμυστηρεύεται η “Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.”: «…Ο καφές μου αυτοκτονεί κάθε μέρα στο γκάζι. Πρήζεται και φουσκώνει σαν εξάνθημα μέσα στο μπρίκι μου και η κάθε του φουσκάλα σκάει σαν όνειρο. Και φοβάμαι μήπως χυθεί και δεν προλάβω να τον κατεβάσω από τη φωτιά. Και συντομεύω τα όνειρα μου για να προλάβω. Να μην χυθούν. Θα’ ναι κρίμα να καώ από όνειρο…»
Σε αυτή την παραγωγή των Αθηναϊκών Θεάτρων οι συντελεστές είναι εκλεκτοί. Η σκηνική σύνθεση έχει την υπογραφή των Στέλιου Γαβαλά, Βασίλη Πέρρου και τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη. Οι φωτισμοί είμαι της Στέλλας Κάλτσου και η πρωτότυπη μουσική των (DNA) Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας. Η παράσταση, με διάρκεια 90 λεπτών, είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών και προσφέρει μια μοναδική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει το γέλιο με τον προβληματισμό.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μικρό Χορν
Αμερικής 10
2111826479