Ο "Θείος Βάνιας" με τον Δημήτρη Καταλειφό: Μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην υπαρξιακή αγωνία

Ο "Θείος Βάνιας" με τον Δημήτρη Καταλειφό: Μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην υπαρξιακή αγωνία

Ο “Θείος Βάνιας” αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεατρικές δημιουργίες του Άντον Τσέχωφ και πραγματεύεται τη ματαίωση, την ανεκπλήρωτη αγάπη, και την αναζήτηση νοήματος σε μια ζωή γεμάτη συμβιβασμούς. Ο Δημήτρης Καταλειφός, γνωστός για τη βαθιά του ευαισθησία και την εσωτερικότητα που φέρνει στους ρόλους του, σκηνοθετώντας  και πρωταγωνιστώντας στο έργο του Τσέχοφ, το προσεγγίζει με σεβασμό και προσωπική ματιά. Η επιλογή του να ανεβάσει τον "Θείο Βάνια" συνδέεται με την ιδιαίτερη σχέση του με τον Ρώσο συγγραφέα που, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, εκτιμά ιδιαίτερα για την ικανότητά του να αποτυπώνει την ανθρώπινη αδυναμία και την υπαρξιακή αγωνία. 

Στο έργο, ο Ιβάν, ο γνωστός σε όλους ως θείος Βάνιας, ζει στην επαρχία μαζί με την κόρη της πεθαμένης αδελφής του και αγωνίζεται απελπισμένα να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το οικογενειακό κτήμα τους, για είναι σε θέση να στέλνει χρήματα στο γαμπρό του. Τον λαμπρό καθηγητή, τον άνθρωπο του πνεύματος, που ζει μαζί με τη νεαρή δεύτερη σύζυγό του στη Μόσχα. Ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια θυσιάζονται στην πραγματικότητα. Στερούνται τα πάντα, δουλεύουν σαν σκλάβοι και δίνουν όλη τους την ψυχή για έναν κοινό σκοπό: Για να είναι ευτυχισμένος ο πατέρας της Σόνιας…

Οι χαρακτήρες του Τσέχωφ, όπως τους είδε ο Δημήτρης Καταλειφός και όπως ενσαρκώνονται από τους ηθοποιούς Κλεοπάτρα Τολόγκου, Παναγιώτη Μπουγιούρη, Βαγγέλη Ρόκκο, Μενέλαο Χαζαράκη, Αμαλία Νίνου, Τζένη Θεωνά, Στέλλα Κρούσκα, Φοίβο Σαμαρτζή, θυμίζουν έντονα κομμάτι του εαυτού μας. Ζουν σε συνθήκες συγκρουόμενων φιλοδοξιών, φιλοσοφούν, δουλεύουν σκληρά ή τεμπελιάζουν. Είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά και παρόμοιοι - η ζωή του καθενός πήγε στραβά για κάποιο λόγο. Το έργο αντικατοπτρίζει την αίσθηση της απογοήτευσης, της ανεκπλήρωτης αγάπης και της αναζήτησης του νοήματος της ζωής, που παραμένουν διαχρονικά θέματα με σημασία ακόμα και σήμερα.

Εισιτήρια προπωλούνται από more.com

TIPS

Ο Δημήτρης Καταλειφός βασίστηκε στη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη. Το σκηνικό είναι της Μικαέλα Λιακατά, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα. Τη μουσική-σχεδιασμό ήχου υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος και τους φωτισμούς ο Ανδρέας Σινάνος.
Η υπόθεση στα έργα του Τσέχοφ είναι απλή. Ο ίδιος έλεγε ότι στη σκηνή όλα πρέπει να είναι τόσο απλά και τόσο σύνθετα όπως και στη ζωή και είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο συνυπάρχει το δράμα και η κωμωδία. Στο συγγραφέα Α. Σερεμπρόφ Τιχόνοφ, ο Τσέχοφ γράφει... "Λέτε πως κλάψατε στα έργα μου. Εγώ, όμως δεν τα έγραψα για αυτό. Εγώ ήθελα να πω τίμια στους ανθρώπους: Κοιταχτείτε, κοιτάξτε πόσο άσχημα και πληκτικά ζείτε όλοι σας"!
Ο Δημήτρης Καταλειφός αναφέρει για το έργο: “Ο χρόνος και ο άνθρωπος. Παρά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί από την εποχή που γράφτηκε ο “Θείος Βάνια” - λίγο πριν το 1900- έως σήμερα, η αγωνία της ανθρώπινης ψυχής για τον χρόνο που χάθηκε και για τον χρόνο που απομένει, είναι η ίδια. Η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που ονειρευόμαστε και σε αυτό που εν τέλει ζούμε και μας αφήνει ανικανοποίητους, παραμένει διαχρονικός καημός. Και η ανθρώπινη αντοχή αποτελεί διαχρονικό χαρακτηριστικό”.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου
 2104143310-20