Δύο παραστάσεις που καθηλώνουν μέσα από την αφηγηματική και οπτική τους δύναμη παίζονται στο θέατρο Δίπυλον

Δύο παραστάσεις που καθηλώνουν μέσα από την αφηγηματική και οπτική τους δύναμη παίζονται στο θέατρο Δίπυλον

Tο "John" και "Η μέρα της φούστας" είναι δύο συναρπαστικές παραστάσεις που φέρνουν στο προσκήνιο δυνατές ιστορίες και πολυδιάστατους χαρακτήρες και παίζονται στο Δίπυλον.

Το θέατρο Δίπυλον άνοιξε ξανά τις πόρτες του μετά από εννιά χρόνια, παρουσιάζοντας ένα έργο που δίνει βάρος σε πολυδιάστατες προσωπικότητες, οι οποίες συνδέουν το κοινό με έντονα συναισθήματα. Πρόκειται για το “John” της Annie Baker, μιας από τις πιο σημαντικές συγγραφείς της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας. Ανεβαίνει στη σκηνοθεσία του Μιχάλη Πανάδη σε μια παράσταση που αναδεικνύει τις βαθιές ανθρώπινες σχέσεις και τα ανεξερεύνητα επίπεδα της ψυχικής μας κατάστασης μέσα από μια καθηλωτική αφήγηση. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα μυστηριώδες πανδοχείο, όπου τα προσωπικά δράματα των χαρακτήρων ξεδιπλώνονται με ένταση και λεπτότητα. 

Η Κόρα Καρβούνη πρωταγωνιστεί σ’ αυτήν την ιστορία που επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του και προσπαθεί να επανασυνδεθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μνημεία πολέμου. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν η πρόσχαρη ξενοδόχος και η τυφλή φίλη της, με το δικό της σκοτεινό παρελθόν, αρχίζουν να εμπλέκονται στην ιστορία.

Η Baker συνδυάζει με δεξιοτεχνία στοιχεία ψυχολογικού δράματος, υπερφυσικού μυστηρίου και φιλοσοφικού στοχασμού. Παιδικά τραύματα, λατινικά ξόρκια, φαντάσματα, πλάσματα που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τις ιστορίες του Lovecraft, και νεοπλατωνισμός συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο ένταση και μυστήριο. Η Καρβούνη συμβιώνει με τους συμπρωταγωνιστές της σε ένα έντονα φορτισμένο περιβάλλον, όπου οι θεατές αισθάνονται σαν να είναι κι αυτοί εγκλωβισμένοι στο πανδοχείο, μάρτυρες μιας ιστορίας που αποκαλύπτεται αργά και μεθοδικά.

Ένα ακόμα έργο που εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις και την αποτύπωση σύνθετων ψυχολογικών και κοινωνικών καταστάσεων και που παίζεται στη Λευκή Αίθουσα του θεάτρου Δίπυλον είναι το συγκλονιστικό έργο “Η Μέρα της Φούστας”. Η παράσταση βασίζεται στο έργο του Ζαν-Πωλ Λιλιένφελντ, που αποτέλεσε αφορμή για έντονες συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο. Η Ζωή Χατζηαντωνίου σκηνοθετεί μια δυναμική αφήγηση που πραγματεύεται ζητήματα κοινωνικής ανισότητας, βίας και έμφυλων στερεοτύπων. Στο κέντρο της δράσης, μια καθηγήτρια, ερμηνευμένη από τη Θεοδώρα Τζήμου, γίνεται το σύμβολο ενός συστήματος σε κρίση.

Η σκηνοθέτις Ζωή Χατζηαντωνίου δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας μια παράσταση που καθηλώνει το κοινό μέσα από την αφηγηματική και οπτική τους δύναμη, “ντύνει” την παράσταση με ένταση και συναίσθημα καθοδηγώντας ένα πολυμελές καστ που απαρτίζεται από τους Μαρία Αρζόγλου, Νατάσα Βλυσίδου, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Θάνος Κόνιαρης, Στέργιος Μικρούτσικος, Τίτος Πινακάς, Γιάννης Σανιδάς, Πάνος Χατσατριάν.
 


Προπωλήσεις εισιτηρίων από more.com για το "John" και τη "Μέρα της φούστας".

TIPS

Στο “John", το σκηνικό του πανδοχείου που δημιούργησε η Ζωή Μολυβδά Φαμέλη λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάδειξη της έντασης και του μυστηρίου, ενώ στη “Μέρα της Φούστας”, το περιβάλλον της σχολικής αίθουσας που δημιούργησε η Ελίνα Λούκου μετατρέπεται σε μικρογραφία μιας κοινωνίας υπό πίεση.
Το "John" πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 στο "Signature Theatre" στη Νέα Υόρκη και γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του σύγχρονου θεάτρου. Η Annie Baker, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ, είναι γνωστή για την ικανότητά της να δημιουργεί βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες και να εξερευνά τις λεπτές αποχρώσεις των ανθρώπινων σχέσεων με μια εντυπωσιακή ευαισθησία.
«Η Μέρα της Φούστας γιορτάζεται στα σχολεία της Γαλλίας και του Καναδά ως μέρα κατά του σεξισμού και της βίας που απορρέει από αυτόν. Εκείνη τη μέρα στη Γαλλία και στον Καναδά μαθητές και καθηγητές πηγαίνουν στο σχολείο φορώντας φούστα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δίπυλον

 Καλογήρου Σαμουήλ 2 & Διπύλου
 2103230803