Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι για την προσφυγιά και την αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά.
Η βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» που είδαμε πέρυσι για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη». Η ανάγκη του σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά να δει τον κόσμο με άλλο βλέμμα και να αντλήσει ψυχική δύναμη, πέρα από τις βίαιες και ανέλπιδες εικόνες που μας κατακλύζουν καθημερινά, μέσα από την αλληλεγγύη, την αγάπη και την ανθρωπιά, τον ενέπνευσε να ανεβάσει το «Αγόρι με τις δυο καρδιές». Την αληθινή ιστορία της οικογένειας των ίδιων των συγγραφέων και αδελφών παρακολουθεί το έργο, και το πώς αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους σε αναζήτηση μιας νέας, καθώς η μητέρα τους ύψωσε το ανάστημά της κατά των Ταλιμπάν, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των γυναικών.
Στην παράσταση που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, σε θεατρική διασκευή του Φιλ Πόρτερ, πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Διαμαντούδης, Βαγγέλης Ζάπας, Έλενα Μαρσίδου, Θάνος Σκόπας, Γιώργος Ψυχογυιός.
Όπως σημειώνει ο Τάκης Τζαμαργιάς: «Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία προσφύγων, αλλά για έναν ύμνο στον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρίσκεται».
Παράλληλα με τα λόγια της στιχουργού Ελένης Φωτάκη, ο Μίλτος Πασχαλίδης υφαίνει τη δική του μουσική περιπλάνηση σε ένα ξέφωτο αγάπης κι ανθρωπιάς». Το χιούμορ και η φαντασία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας που γράφτηκε το 2018 και εκδόθηκε μόλις το 2020 σημειώνοντας μεγάλη εκδοτική και θεατρική επιτυχία.
Φωτογραφίες: Κατερίνα Δρούκα©
TIPS
*Τα σκηνικά υπογράφει ο Εδουάρδος Γεωργίου, τα κοστούμια η Έλλη Εμπεδοκλή, την κίνηση η Αγγελική Τρομπούκη, τους φωτισμούς ο Γιώργος Αγιαννίτης και το βίντεο ο Goran Gagic.
*Το «Αγόρι με τις δυο καρδιές» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022 στο Wales Millennium Centre- σε θεατρική προσαρμογή του Φιλ Πόρτερ - ενώ ένα μήνα αργότερα, ανέβηκε στο National Theatre του Λονδίνου. Και στις δύο θεατρικές σκηνές, το έργο εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές.
*Με τα λόγια του Τάκη Τζαμαργιά: “2000. Μια άλλη Ευρώπη. Μια οικογένεια Αφγανών: Μάνα, Πατέρας και 3 γιοι. Η μάνα ορθώνει το ανάστημά της κατά των Ταλιμπάν και υπέρ των γυναικών και διώκεται. Το ταξίδι ξεκινά. Αναζητούν την «Ιθάκη» τους, περιπλανώνται στην Ευρώπη. Από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες δεν τους σταματούν. Αλλά το φτάσιμο εκεί δεν είναι ο προορισμός τους, η Ιθάκη τους γέλασε. Η καρδιά τους έμεινε για πάντα στην πατρίδα. Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία προσφύγων, πρόκειται για έναν ύμνο στην αγάπη και στην αλληλεγγύη, για τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρίσκεται. Παράλληλα με τα λόγια της στιχουργού Ελένης Φωτάκη, ο Μίλτος Πασχαλίδης υφαίνει τη δική του περιπλάνηση σε ένα ξέφωτο αγάπης κι ανθρωπιάς”.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη»
Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών
2110132002-5