Το θέατρο Κνωσός ξεκίνησε την καινούργια του ζωή

Το θέατρο Κνωσός ξεκίνησε την καινούργια του ζωή

Το ιστορικό θέατρο Κνωσός ανακαινίστηκε εκ βάθρων και είναι σίγουρο πως θα κατακτήσει τη δική του ξεχωριστή θέση στο χώρο του θεάματος. Λίγα θέατρα στην Αθήνα μπορούν να ανταγωνιστούν από άποψη ζεστασιάς και δυναμικής το Κνωσός. Είναι ένα χώρος 560 θέσεων ένα ζεστό, αρχοντικό  θέατρο που στόχος του είναι να παρουσιάζει θεάματα υψηλού επιπέδου, κύρους και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την υπογραφή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Σωτηριάδη ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανακαίνισης και θα έχει την εκμετάλλευση του θεάτρου για 12 χρόνια. Η ριζική ανακαίνιση του Θεάτρου έγινε με απόλυτο σεβασμό στην ταυτότητά του. Αναδείχθηκαν οι μαρμάρινες λεπτομέρειες στα πατώματα, τα παλιά καθίσματα έγιναν άνετα ντυμένα σε κόκκινο βελούδο, ομόρφυνε το φουαγιέ του ισογείου, ξανά τέθηκε σε λειτουργία το φουαγιέ του εξώστη, όπου φιλοξενεί ένα πιάνο με ουρά και μια μηχανή κινηματογραφικών προβολών-κληρονομιά από παλιότερες εποχές- και τεχνολογικά η σκηνή διαστάσεων 13,5Χ12 μέτρων, απέκτησε εξοπλισμό που θα ζήλευαν πολλά θέατρα. Οι εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν από την τεχνική κατασκευαστική εταιρεία «EDGE Contracting».

Πάνω από την κεντρική είσοδο η ψηφιδωτή επιγραφή του Κνωσός είναι υπέροχη και ακριβώς δίπλα, το όνομα Κνωσός είναι γραμμένο και στη Γραμμική Β που θεωρείται η γραπτή γλώσσα των αρχαίων Μινωιτών και Μυκηναίων. Την επιγραφή εισόδου σχεδίασε ο Δημήτρης Κολιαδήμας/Semiotik Design Athens.

Η αισθητική επιμέλεια της ανανέωσης του θεάτρου Κνωσός που ανέλαβε ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Σέργιος Ηλίας από το γραφείο «Ghost Designers», αναδεικνύει την αισθητική και τον ευρωπαϊκό αέρα της αθηναϊκής σκηνής, που έχει γράψει τη δική της ιστορία ξεκινώντας αρχικά ως κινηματογράφος 800 θέσεων και στη συνέχεια ως θεατρική στέγη του Χρήστου και του Λάμπρου Τσάγκα. Από το 1985 έως και πριν από μερικά χρόνια, οι δύο θεατράνθρωποι καλλιέργησαν τη φήμη του θεάτρου Κνωσός με έργα ποιότητας και αξίας.

Το ανακαινισμένο Κνωσός ξεκίνησε την καινούργια του ζωή με δύο παραγωγές για το ενήλικο κοινό και μια παράσταση για τα παιδιά. Η sold out παράσταση “Μια άλλη Θήβα” του Σέρχιο Μπλάνκο στην πολύ επιτυχημένη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τους Δημήτρη Καπουράνη και Θάνο Λέκκα συνεχίζει δυναμικά κάθε Δευτερότριτο στο Κνωσός και τις υπόλοιπες ημέρες παίζεται η νέα παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, το "Brokeback Mountain” που βασίζεται στο διήγημα της Άννι Πρου, έχει τη σκηνοθετική υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου και πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Καπουράνης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Κορίνα Γωγούλη, Δημήτρης Καπετανάκος, Δωροθέα Μερκούρη. 

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινάει μια φιλόδοξη συνεργασία με τους Patari Project, την πρωτοποριακή ομάδα θεάτρου για παιδιά και για όλη την οικογένεια, εγκαινιάζοντας τη νέα Παιδική Σκηνή στο Θέατρο Κνωσός με την παράσταση “Πήτερ ΠαΝτα παιδί” σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου.

TIPS

Την επόμενη σεζόν το Θέατρο Κνωσός ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον εμβληματικό Γερμανό σκηνοθέτη Τόμας Οστερμάιερ ο οποίος θα σκηνοθετήσει το έργο “Ο εχθρός του λαού” του Χένρικ Ίψεν Οστερμάιερ, με ελληνικό καστ.
Ο αγαπημένος ηθοποιός της νέα γενιάς Δημήτρης Καπουράνης θα είναι μόνιμος κάτοικος του Κνωσός για φέτος καθώς πρωταγωνιστεί και στις δυο μεγάλες παραστάσεις. Ο Καπουράνης που υποδύεται τον Τζακ Τουίστ στο “Brokeback mountain” σε μια ερμηνεία που θα συζητηθεί, κέρδισε το βραβείο Δημήτρης Χορν 2022-2023 για την ερμηνεία του στον διπλό ρόλο του Μαρτίν/Φεδερίκου στο “Μια Άλλη Θήβα”.
Σκηνοθέτης που ψάχνει στην παγκόσμια δραματουργία και μας συστήνει νέα έργα, άπαιχτα στην Ελλάδα, αποδεικνύεται σταθερά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παράλληλα με το “Μια άλλη Θήβα” στο Θέατρο Κνωσός, ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου η νέα του σκηνοθεσία ο "Τρόμος του κροκόδειλου" της Ιρλανδής ηθοποιού και συγγραφέα Μέγκαν Τάιλερ, ένα έργο που διαδραματίζεται στα τέλη των 80’s στη Βόρεια Ιρλανδία και πρωταγωνιστούν οι Άννα Καλαϊτζίδου και Σύρμω Κεκέ.