Από 11-13 Οκτωβρίου, η Μεγίστη γεμίζει με γρίφους και υποδέχεται ένα φεστιβάλ-θεσμό!
Το τολμηρό εγχείρημα του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων που ξεκίνησε το 2021 κατάφερε να το καθιερώσει ως έναν κορυφαίο θεσμό για όσους αγαπούν τους γρίφους και τις επιστήμες. Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, ύστερα από σειρά επιτυχημένων αλλά και επίπονων διοργανώσεων, έγινε θεσμός κερδίζοντας την αγάπη, εμπιστοσύνη αλλά και το ενδιαφέρον όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως ένα μικρό και ακριτικό νησί μπορεί πλέον να δημιουργεί τον δικό του πολιτισμό. Φέτος επιστρέφει το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου και υπόσχεται αξέχαστες εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους.
Κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ αποτελούν ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης. Η παρουσία κορυφαίων ανθρώπων των γρίφων και της επιστήμης, με τεράστια προσφορά παγκοσμίως, είναι ένας ουσιαστικός λόγος που ξεχωρίζει το Φεστιβάλ Γρίφων. Δεν έχει ανάγκη από πυροτεχνήματα, παραπετάσματα καπνού και θορύβους για να κάνει αισθητή την ύπαρξη του, καθώς η επιστήμη και οι γρίφοι πάντα καταφέρνουν να κλέβουν την παράσταση.
Τα πλέον σημαντικό γεγονός του φετινού φεστιβάλ θα αποτελέσει η συμμετοχή του ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab, κ Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος πρόσφατα αποδέχτηκε και τη θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όμως επειδή Φεστιβάλ Γρίφων χωρίς γρίφους δε νοείται, το αποκορύφωμα στη φετινή διοργάνωση θα αποτελέσουν δύο παγκόσμιας εμβέλειας ηγετικές μορφές των γρίφων, ο Oskar van Deventer (κορυφαίος γριφοποιός σε δημιουργικό επίπεδο), ενώ ο γνωστός σε όλους για τον διάσημο κύβο του, Erno Rubik, θα συνδεθεί διαδικτυακά κατά την έναρξη του φεστιβάλ.
Με επίκεντρο τη θεματική των γρίφων, παράλληλες επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα θα αναδείξουν την επιστήμη και τη σύγχρονη τεχνολογία ως μια συναρπαστική εμπειρία! Παράλληλα, θα υπάρχουν και αθλητικά δρώμενα, όπως περιηγήσεις στο βουνό, ώστε όλοι να αγαπήσουν και να συνδεθούν με τη φύση.
Και για όσους δεν γνωρίζουν, σίγουρα γεννάται η ερώτηση: γιατί ένα φεστιβάλ γρίφων στο Καστελλόριζο; Υπήρχαν ιστορικά σημάδια της σύνδεσης των γρίφων με το Καστελλόριζο, αλλά ήταν διάσπαρτα. Σύντομα τα κομμάτια ενώθηκαν, αποδεικνύοντας με τον πλέον πειστικό τρόπο, πως υπάρχει μια μυστήρια δύναμη που ωθεί τους Καστελλοριζιούς προς τους γρίφους. Με κύρια απόδειξη τη δημιουργία του Μουσείο Γρίφων στο νησί, από τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα kastellorizofestival.com/2024
TIPS
Το λογότυπο του φετινού φεστιβάλ είναι το Γριφοπούλι, τυχαίο; Όχι βέβαια… Το Γριφοπούλι είναι ένας ενεργειακός και μυστικός γρίφος που γεννήθηκε στην καρδιά του Καστελλόριζου. Σκοπός του είναι να μεταδώσει τη χαρά που δίνουν οι γρίφοι σε μικρούς και μεγάλους, ταυτόχρονα δωρίζοντας τη στρατηγική σκέψη.
Μέσα από εργαστήρια, παρατηρήσεις κα ομιλίες, οι καθηγτές Θεόδωρος Κεβρεκίδης και Παρασκευή Μαλέα θα λύσουν τις απορίες μας αναδεικνύοντας τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Τα Δωμάτια Απόδρασης "Φτιάξε το δικό σου escape room" και η ομάδα ρομποτικής H.E.R.O. θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών κάθε ηλικίας με drones και σύγχρονες τεχνολογίες.