Στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης το φρέσκο σινεμά συναντά τη δροσιά του Αιγαίου

Στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης το φρέσκο σινεμά συναντά τη δροσιά του Αιγαίου

Για έβδομη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης (18-20/7) παρουσιάζει στη Θήρα ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών το οποίο αποτελείται από ταινίες δημιουργών με χειροπιαστό ταλέντο και φρέσκο βλέμμα. Η κεντρική θεματική τιτλοφορείται «Δυαδικά Όλα» και επικεντρώνεται σε φιλμ του ανεξάρτητου σινεμά που αναδεικνύουν στη μεγάλη οθόνη αφανείς περιστάσεις, αφηγήσεις και ήρωες που συνήθως προσπερνάμε. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές: «Όλα έχουν δύο όψεις αρκεί να αρχίσεις να τις βλέπεις».

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ξετυλίγονται οι θεματικές στις οποίες εντάσσονται οι μικρού μήκους που επιλέχθηκαν προσεκτικά από την επιμελητική ομάδα του θεσμού. Οι προβολές γίνονται στο γοητευτικό θερινό κινηματογράφο Σινέ Καμάρι και ξεκινούν (19/7) με το υποβλητικό ντοκιμαντέρ «Mykonian Pastoral» της Ελιάνας Αμπραβανέλ. Η σκηνοθέτρια εξετάζει την ήσυχη, βουκολική πλευρά του νησιού μέσα από τα φυσικά τοπία και τις ιστορίες των μόνιμων κατοίκων. Πρόκειται για μια πτυχή της Μυκόνου που βγαίνει ελάχιστα προς τα έξω, λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έχουν βιώσει, η οποία απέχει πολύ από την καλοκαιρινή εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας.

Τη σκυτάλη παίρνει η ενότητα με τίτλο «Stories out of concrete, people made of stardust». Σύμφωνα με το σκεπτικό, εδώ περιλαμβάνονται γλυκές ιστορίες αγάπης, ελπίδας και ονειροπόλησης που ξετυλίγονται σε άχρωμες αστικές γειτονιές με μουντά διαμερίσματα ή σε έρημα επαρχιακά τοπία. Δίνεται έμφαση στη φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, μέσα από χαρακτήρες που ζουν μέσα στο χάος, τη φασαρία και τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Οι μικρού μήκους που εντάσσονται είναι οι εξής: «Womb» (Θέμος Σκανδάμης), «Concrete Heart» (Ενρίκα Πανέρο), «The Balloon» (Χιούγκο Σουάρεζ), «Bark Bus» (Γκρεμ Μπάκιου), «Κοίτα τα Άστρα» (Άρης Κουβαράς), «The Date» (Λεβάν Μπιρκάτζε), «Auxiliaire» (Λούκα Μπακλ).

Τη δεύτερη μέρα (20/7), ακολουθεί το πρόγραμμα «Anti-heroes next door» το οποίο μας μεταφέρει σε μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα, καθώς συστήνει χαρακτήρες που άλλοτε παραφέρονται για να καταφέρουν να ακουστεί η φωνή τους ή να τραβήξουν την προσοχή και άλλες φορές για να αισθανθούν ελεύθεροι. Παράνομοι, περιθωριακοί, επαναστάτες και απόκληροι που δεν ακολουθούν τη συμβατική συμπεριφορά των ηρώων που συνήθως συναντάμε στις ταινίες αλλά έχουν τη δική τους προσέγγιση στα γεγονότα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Προβάλλονται οι μικρού μήκους: «Gutterball» (Τέρζι Μορ), «Chkara» (Ντέιβιντ Κβιρκβέλια), «Bad Kids with Saint Names» (Βίκυ Αναστασιάδου), «Danny's Diner» (Έλι Γκράβιτ), «Short Draft» (Σπυρίδων Παπασπύρου). Αξίζει να σημειωθεί πως η μικρού μήκους της Αναστασιάδου ήταν υποψήφια στην κατηγορία καλύτερης σπουδαστικής ταινίας στα πρόσφατα 15α βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει με την ενότητα «It's all fun and games. until you get caught», η οποία «αναρωτιέται» ποιες είναι οι συνέπειες όταν πιάνεσαι στα πράσα τη στιγμή που παρασύρεσαι από τα συναισθήματά σου. Μην ανησυχείτε, το παραπάνω ερώτημα προσεγγίζεται με κωμική διάθεση, εξερευνώντας την έννοια της ειλικρίνειας τόσο προς τους άλλους όσο και προς τους εαυτούς μας. Συμμετέχουν οι μικρού μήκους: «Fairplay» (Ζοέλ Εσμπάχερ), «Skewered» (Νικ Ρέι Ράτερ), «Quasi Perfetto» (Φεντερικό Φρεφέλ), «Upsidedown» (Ράζαν Γκαλαγίνι), «The Firefighter's Ball» (Μπατίστ Ντραπό).

Έπειτα, δε ξεχνάμε πως εκτος από τα ραντεβού στο Σινέ Καμάρι, το φεστιβάλ συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά «Τα παιχνίδια που δημιούργησαν τον Κινηματογράφο» (18-19/7) με εισηγήτρια την Ιωάννα Γιακουμάτου. Το workshop οπτικών παιχνιδιών φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας "Δ. Νομικός" και προσκαλεί τους μικρούς σινεφίλ να ανακαλύψουν τη βασική διαδικασία δημιουργίας κίνησης των καρέ ζωγραφίζοντάς τα. Όσα παιδιά συμμετάσχουν πρόκειται να εξοικειωθούν με συσκευές κινούμενης εικόνας που προϋπήρχαν του κινηματογράφου και να μάθουν πως ζωντανεύει μια εικόνα μέσα από το σχεδιασμό και την κατασκευή δικών τους οπτικών παιχνιδιών. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8-10 ετών και θα διαρκέσει συνολικά 6 ώρες (3 ώρες την ημέρα, 10.00-13.00). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το οπτικοακουστικό εργαστήριο διεξάγεται στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του φεστιβάλ με το "Δ. Νομικός", στο πλαίσιο της οποίας οι δύο φορείς συμβάλλουν στην πολιτιστική σκηνή του νησιού με στόχο να αναδείξουν την τοπική κοινότητα και κουλτούρα. Εδώ να σημειώσουμε πως φέτος το Βιομηχανικό Μουσείο κλείνει μια δεκαετία πολιτιστικής παρουσίας στη Σαντορίνη, επέτειος που γιορτάζει με πλούσιες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ακόμη πως ο χώρος του "Δ. Νομικός" λειτουργούσε ως εργοστάσιο επεξεργασίας της μικρόκαρπης σαντορινιάς τομάτας από το 1945 έως το 1981. Το 2014 μετατράπηκε σε σύγχρονο μουσείο τοπικής ιστορίας καθώς και σε πολιτιστικό κέντρο αναδεικνύοντας την ιστορία του τόπου, των κατοίκων και των παραδόσεών τους μέσα από μια λεπτομερή εκθεσιακή αφήγηση.

Κλείνοντας, αναφέρουμε επίσης πως το φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με την προηγμένη ελληνική σειρά δερμοκαλλυντικών ΥOUTH LAB. και την Aegean Herbs, η οποία διαθέτει ελληνικά φυσικά και βιολογικά βότανα με επιλεγμένες πρώτες ύλες από την ελλήνική φύση. Η συνεργασία με τα εν λόγω ελληνικά brands έχει ξεχωριστή σημασία για τους διοργανωτές, διότι, όπως αναφέρουν, έτσι ενισχύονται πολιτιστικά δρώμενα και δράσεις που έχουν σκοπό την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων. Χορηγός μεταφορών είναι η Seajets, ενώ το θεσμό στηρίζουν, ακόμη, η Πρεσβείας της Δανίας στην Αθήνα, η Πρεσβεία και το Προξενείο της Ελβετίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Θήρας.

Πληροφορίες:

7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, 18-20/7
Χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας "Δ.Νομικός" (Βλυχάδα, Σαντορίνη, 2286085141), Open Air Cinema Kamari (Καμάρι, Σαντορίνη, 2286033452)
Είσ.: € 8 (ημερήσιο),  € 14 (διήμερο). Προπώληση εδώ.
Οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.
Επίσημη ιστοσελίδα
Facebook
Instagram
Facebook Event

TIPS

Το Σινέ Καμάρι ανοίγει από νωρίς, έτσι μη χάσεις ευκαιρία να πιάσεις μια καλή θέση, αλλά και να δροσιστείς στο μπαρ. Πού ξέρεις, μπορεί εκεί να γνωρίσεις και κάποιο από τα παιδιά του φεστιβάλ ή και έναν από τους σκηνοθέτες.
Το «Δ. Νομικός» βρίσκεται δίπλα στην υπέροχη παραλία της Βλυχάδας, έτσι μια επίσκεψη στο χώρο συνδυάζεται εύκολα με βουτιά και γεύμα στις κοντινές ταβέρνες.
Εάν σου αρέσουν οι πεζοπορίες, από το Σινέ Καμάρι ξεκινά μια ήπια διαδρομή που καταλήγει στην Αρχαία Θήρα.