"Ο Άσχημος": Η sold out παράσταση με τον Ορφέα Αυγουστίδη συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου"

"Ο Άσχημος": Η sold out παράσταση με τον Ορφέα Αυγουστίδη συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου"

Η κωμωδία του Μάριους φον Μάγενμπουργκ με το σαρδόνιο χιούμορ και τον καταιγιστικό ρυθμό που σκηνοθέτησε ο ταλαντούχος Γιώργος Κουτλής σε μία παράσταση με δυνατές ερμηνείες επιστρέφει τον Οκτώβριο για δεύτερη σεζόν.

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει για τη σαρδόνια, σκοτεινή κωμωδία του Μάριους φον Μάγενμπουργκ «Ο άσχημος» στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κουτλής σε μια σπιντάτη σκηνική εκδοχή που κέρδισε το κοινό με την ευρηματικότητά της και τις αξιέπαινες ερμηνείες της. Μετά από 150 sold out που συνεχίστηκαν αδιάκοπα μέχρι το Μάιο, μία από τις πιο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της σεζόν επαναλαμβάνεται από 16 Οκτωβρίου, με τον Ορφέα Αυγουστίδη να επιστρέφει στον κεντρικό ρόλο του Λέτε στο πλευρό τριών εξίσου άξιων συναδέλφων του: τον Γιάννη Κλίνη, τη Μαίρη Μηνά και νέα προσθήκη στον θίασο τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο.

Αν ισχύει για μια παράσταση ο χαρακτηρισμός “ρεσιτάλ ερμηνείας” αυτή είναι σίγουρα ο «Άσχημος». Οι τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσουν σκηνές και χαρακτήρες με καταιγιστικό ρυθμό, παίζουν με το σκηνικό και μεταμορφώνονται σε αυτή την καυστική σάτιρα για τη βιαιότητα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας, όπου η εικόνα και το κοινωνικό στάτους έχουν τον πρώτο λόγο και καθορίζουν περισσότερο από ποτέ τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Λέτε είναι αποκρουστικά άσχημος αλλά δεν το ξέρει. Όταν ο διευθυντής του αποφασίζει να στείλει κάποιον άλλο για να παρουσιάσει τη δουλειά του σε ένα σημαντικό συνέδριο, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν αυτή τη σκληρή αλήθεια. Τότε εκείνος αποφασίζει να κάνει κάτι δραστικό, να αλλάξει μια για πάντα το πρόσωπό του. Κι ενώ ο πλαστικός πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά για την εμφάνισή του, η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ξαφνικά αποκτά ένα πρόσωπο όμορφο πέρα από κάθε φαντασία.

Όπως εξηγεί ο Ορφέας Αυγουστίδης σε συνέντευξή του στο “α”: “Στην παράσταση εστιάζουμε στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και βιώνει ο Λέτε τα γεγονότα. Γι’ αυτόν είναι συνταρακτικό όταν μαθαίνει ότι είναι άσχημος. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν το ξέρει. Και είναι σπαρακτικό ότι μπαίνει στη διαδικασία να αλλάξει γιατί νιώθει ξαφνικά ότι δεν ανήκει εκεί όπου πίστευε. Μετά την επέμβαση που του άλλαξε τόσο πολύ το πρόσωπο, δεν είναι σίγουρος ποιος είναι, αφού δεν αναγνωρίζει καν τον εαυτό του στον καθρέφτη. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι όλος ο κόσμος πηγαίνει και γίνεται ίδιος με αυτόν. Οπότε ένα από τα πιο βασικά θέματα του έργου είναι ο ετεροπροσδιορισμός, όπως και το τι θα πει ομορφιά, πέρα από την εμφάνιση και τις αισθητικές, διορθωτικές παρεμβάσεις. Τι είδους εχέγγυο είναι αυτό σε μια κοινωνία, στην οποία ανήκεις ή δεν ανήκεις αναλόγως αν είσαι ή όχι ό,τι έχει φανταστεί;”.

Το ανείπωτα όμορφο πρόσωπο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί γίνεται για τον Λέτε διαβατήριο για μια νέα ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα και λεφτά. Σύντομα όμως καταλαβαίνει ότι μπορεί να είναι και κατάρα. Το πρόσωπό του μετατρέπεται σε προϊόν προς πώληση και κάπως έτσι χάνει, εκτός από τη μοναδικότητά του, και τον ίδιο του τον εαυτό.

Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης©

TIPS

*Όπως διαβάζουμε στην κριτική του “α”: “Με γραφή κοφτή, με τρόπο λοξό αλλά διεισδυτικό, ο "Άσχημος" περιγράφει μια δυστοπία και στις μέρες μας ηχεί ίσως περισσότερο οικείος απ’ ό,τι το 2007 που γράφτηκε. Ο Γιώργος Κουτλής, που προτιμάει τα παράδοξα έργα με σουρεαλιστική δυναμική, αποδεικνύει και εδώ μεγάλες σκηνοθετικές ικανότητες. Χρησιμοποιεί και πάλι εκρηκτική σκηνική ενέργεια (που απογειώνει διάφορες σκηνές, όπως της χειρουργικής επέμβασης), χωρίς να του διαφεύγει η δραματικότητα του κάτω κειμένου. Εφευρίσκει έναν λοξό, παρωδιακό τρόπο (χαρακτηριστικές οι ερωτικές σκηνές) προκειμένου να αποδώσει και να μεγεθύνει το κωμικό στοιχείο”.
*Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα. Τα ευρηματικά σκηνικά υπογράφει ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, τα εξίσου ενδιαφέροντα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τη μουσική ο Γιάννης Αγγελόπουλος (Γιαν Βαν), την κίνηση η Χαρά Κότσαλη και τους φωτισμούς ο Δημήτρης Κασιμάτης.
*Ο «Άσχημος» είναι το διασημότερο έργο του ανατρεπτικού δημιουργού της Σαουμπίνε, που έχει ανέβει σε πάνω από 30 χώρες μετά την πρώτη του παρουσίαση το 2007.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη»

 Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών
 2110132002-5