"Το μαγικό κλειδί": Η Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη περιοδεύει με το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα

"Το μαγικό κλειδί": Η Παιδική Σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη περιοδεύει με το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα

Από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα «Η καρδιά της βασιλοπούλας» είναι εμπνευσμένη η παράσταση που δημιούργησαν η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή, που μετά την επιτυχία του χειμώνα συνεχίζεται και σε καλοκαιρινό κλίμα με πρώτο σταθμό το θέατρο Πέτρας στις 9 Ιουλίου.

Η Παιδική Σκηνή «Κάρμεν Ρουγγέρη» παρουσιάζει την παράσταση «Το μαγικό κλειδί» σε καλοκαιρινή περιοδεία. Μετά την επιτυχημένη πορεία της τη χειμερινή σεζόν στο θέατρο Κιβωτός, το θεατρικό που βασίζεται στο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα «Η καρδιά της βασιλοπούλας» ξεκινά την πορεία στα ανοιχτά θέατρα από τις 9 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, ενώ θα συνεχιστεί έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή υπογράφουν από κοινού τη σκηνοθεσία, σε κείμενο της πρώτης, μεταφέροντας στη σκηνή την παραμυθένια ιστορία για τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής αλλά και τις πιο δύσκολες έννοιες.
Χρώματα, χοροί, παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας μας και παραδοσιακές μουσικές της κάτω Ιταλίας ντύνουν το έργο που δίνει την αφορμή για συζήτηση γύρω από μεγάλα θέματα και έννοιες όπως η αφοσίωση, η αλληλεγγύη, η προσφορά, η ευτυχία, η δυστυχία, η λύπη, η χαρά, ο θάνατος, η αγάπη για την πατρίδα και την οικογένεια.

Λίγα λόγια για το έργο
Μια φορά κι έναν καιρό ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα, που ζούσαν ευτυχισμένοι σ’ ένα μεγάλο νησί, έχοντας κατακτήσει την αγάπη του λαού τους, έφεραν στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Στη βάφτιση του μωρού, την ώρα που όλοι γλεντούσαν, εμφανίστηκαν οι νεράιδες του νησιού για να του δώσουν ευχές. Οι δύο από αυτές χάρισαν στη βασιλοπούλα ομορφιά, χάρη, ωραία φωνή και εξυπνάδα. Η τρίτη νεράιδα, όμως, η Μοίρα, της ευχήθηκε να μην νιώσει ποτέ λύπη στη ζωή της και χτυπώντας το μαγικό της ραβδάκι ελαφρά στο στήθος της μικρής πήρε την καρδιά της και την έκλεισε σε ένα χρυσό κουτάκι. Τότε ο βασιλιάς και η βασίλισσα φοβισμένοι για το πώς θα μπορέσει να τους αγαπήσει αλλά και να κυβερνήσει χωρίς την καρδιά της, ζήτησαν τη βοήθεια της Κυρά Ζωής. Εκείνη, λιγότερη ισχυρή καθώς ήταν από τη Μοίρα, τους έδωσε ένα χρυσό κλειδάκι και τους είπε ότι αν ποτέ η ίδια η βασιλοπούλα θελήσει να αποκτήσει πάλι την καρδιά της, αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να το κάνει.

Με αφορμή την καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης η Κάρμεν Ρουγγέρη, γνωστή για την αγάπη της στο έργο της Πηνελόπης Δέλτα, μάς μίλησε για την παράσταση: “Αυτό που συναρπάζει τα παιδιά στα έργα της είναι ότι είναι γεμάτα θησαυρούς-μηνύματα. Έχουν πάντοτε πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή που κερδίζει την προσοχή των παιδιών, τα οποία πολλές φορές στο διάλειμμα δυσανασχετούν, γιατί έχουν αγωνία για το τι θα γίνει παρακάτω. Όσον αφορά τη μουσική, πάντα της δίνουμε μεγάλη σημασία και θέλουμε να κερδίζουν κι από αυτό τα παιδιά,  γι’ αυτό και οι ηθοποιοί μας έχουν πάντα εξαιρετικές φωνές. Μια φράση που λέει η Ζωή, η οποία και προσωποποιείται στο έργο την οποία αξίζει να κρατήσουμε είναι ότι «Στη ζωή υπάρχει η χαρά, αλλά υπάρχει και η λύπη. Υπάρχει η επιτυχία αλλά και η αποτυχία. Η δυστυχία αλλά και η ευτυχία», και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξέρουν τα παιδιά”.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ελίνα Γιαννάκη, Άρης Δελαγραμμάτικας, Μαρία Καμακάρη, Στέφανος Κορρές, Χριστίνα Κουλουμπή, Ελένη Μπουκουβάλα, Γιάννης Νικολάου, Αλεξάνδρα Σκένδρου.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com
 


 

Οι σταθμοί της καλοκαιρινής περιοδείας

9/7 Θέατρο Πέτρας

10/7 Αγία Παρασκευή

17/7 Ανοιχτό Θέατρο Δεξαμενής, Κορωπί
19/7 Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεΐκου, Γαλάτσι

27/7 Παραλία Γλυφάδας
28/7 Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης
16/8 Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
26/8 Σινέ Άλεξ Πόρτο Ράφτη
2/9 Κηποθέατρο Νίκαιας
4/9 Θέατρο Δήμου Αιγάλεω “Αλέξης Μινωτής”
7/9 Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη”, Βριλήσσια
8/9 Κηποθέατρο Παπάγου
9/9 Ασπρόπυργος Αττικής

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Callow©

TIPS

*Την ιστορία του «Μαγικού κλειδιού» ντύνουν τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, οι χορογραφίες και οι φωτισμοί του Πέτρου Γάλλια, η μουσική σύνθεση και η ενορχήστρωση του Αντώνη Δελαπόρτα, οι στίχοι και οι μουσικές επιλογές του Ανδρέα Κουλουμπή, ενώ την προσαρμογή των τραγουδιών έχει κάνει η Ελένη Ζιώγα.
*Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο “α” η Χριστίνα Κουλουμπή: “Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για τα παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή. Καταπιανόμαστε με μύθους, ιστορίες γεμάτες θησαυρούς και οφείλουμε με όχημα τις παραστάσεις μας να φέρνουμε γνώση και ερεθίσματα φωτεινά στα ματάκια των μικρών μας φίλων. Έτσι το βλέπω, με αυτή την πρόθεση έχω γαλουχηθεί από τα μικράτα μου και νιώθω αφάνταστα τυχερή που μοιράζομαι την αποστολή αυτή με την οικογένεια μου και την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη”.
*Η Κάρμεν Ρουγγέρη συμπληρώνει φέτος 27 χρόνια στο παιδικό θέατρο. Όπως έχει δηλώσει: «Πολλοί μου λένε ότι θυσίασα τη δική μου καριέρα με το να ασχολούμαι από το πρωί ως το βράδυ με τα παιδιά. Δεν θεωρώ ότι θυσιάστηκα, αντίθετα κέρδισα τόσα πολλά, έμαθα τόσα πράγματα, ανακάλυψα έναν εαυτό που δεν ήξερα. Ύστερα, παίρνω και δίνω τόση αγάπη με το να είμαι σε όλες τις παραστάσεις μας παρούσα. Πολλές φορές αναρωτιούνται -κυρίως συνάδελφοι- τι κάνω και οι παραστάσεις μας έχουν κόσμο. Η λέξη σεβασμός νομίζω είναι η λέξη που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά. Ύστερα, αυτό που πρέπει να έχει πάντα στο νου του κάποιος που ασχολείται με αυτό το είδος θεάτρου, είναι τα λόγια του μεγάλου ρώσου σκηνοθέτη Κονσταντίν Στανισλάφσκι: «Στο θέατρο για παιδιά οι ηθοποιοί πρέπει να παίζουν όπως και στο θέατρο για μεγάλους. Με μια διαφορά: πρέπει να παίζουν λίγο καλύτερα!!!».