"Οκτώ γυναίκες": Η διάσημη αστυνομική κωμωδία περιοδεύει με γυναικεία dream team φέτος το καλοκαίρι

"Οκτώ γυναίκες": Η διάσημη αστυνομική κωμωδία περιοδεύει με γυναικεία dream team φέτος το καλοκαίρι

Στη νέα παράσταση που ετοιμάζεται για καλοκαιρινή πρεμιέρα της περιοδείας της στις 5 Ιουλίου, στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", οι Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου και Μαρίζα Τσάρη ψάχνουν τον δολοφόνο στο θεατρικό μυστήριο του Ρομπέρ Τομά, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Σουγάρη.


Η αστυνομική κωμωδία ταιριάζει πολύ στο κλίμα του καλοκαιριού, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τις διάσημες «Οκτώ γυναίκες» του Ρομπέρ Τομά. Το πολυβραβευμένο έργο του μετρ του θεατρικού μυστηρίου περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι με τη σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Σουγάρη («Η Αυλή των Θαυμάτων: το μιούζικαλ», «Scrooge and ghosts and rock and roll», «Τρωάδες») και μια αχτύπητη γυναικεία dream team που απαρτίζουν οι Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου και Μαρίζα Τσάρη. Η πρεμιέρα της περιοδείας έχει οριστεί για τις 5 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων.
Το μυστήριο και οι ανατροπές διαδέχονται το γέλιο και το λεπτό χιούμορ στην ιστορία που διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη έπαυλη με πρωταγωνίστριες οκτώ ηρωίδες που έρχονται αντιμέτωπες με ένα πτώμα, με καλά κρυμμένα μυστικά, δεν έχουν κανένα άλλοθι και κάθε μία από αυτές θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία. Ποιες είναι όμως οι «Οκτώ γυναίκες»; Η Γκαμπί, σύζυγος του μεγαλοαστού Μαρσέλ, οι δυο του κόρες, Σουζόν και Κατρίν, η κουνιάδα του, Ογκουστίν, η πεθερά του, Μαμή, η απρόσκλητη και ανεπιθύμητη αδελφή του, Πιερέτ, η επιστήθια οικονόμος μαντάμ Σανέλ, και η όμορφη καμαριέρα Λουίζ. Η αφορμή που τις οδήγησε εκεί είναι μια οικογενειακή συνάντηση.

Ο οικοδεσπότης Μαρσέλ και μοναδικός άνδρας του σπιτιού, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο δωμάτιό του. Κανείς δεν είχε μπει στο σπίτι την προηγούμενη νύχτα οπότε οι υποψίες για τη δολοφονία βαραίνουν τις ίδιες. Η διαδικασία εξιχνίασης της υπόθεσης θα οδηγήσει σε πολλές αποκαλύψεις για τη σχέση των γυναικών με τον δολοφονημένο, σύζυγο, πατέρα, αδελφό, εργοδότη και γαμπρό. Κι όλα τα μυστικά και τα ψέματα που έχουν θαφτεί στο παρελθόν, θα έρθουν στην επιφάνεια. Ήταν ο Μαρσέλ ένας αγαθός, μειλίχιος οικογενειάρχης, τον οποίο καταπίεζαν αφόρητα οι γυναίκες που πλαισίωναν τη ζωή του, ή μήπως ήταν ένας άπιστος και κακοποιητικός άντρας που τις εκμεταλλευόταν; Η συνέχεια αναμένεται επί σκηνής, κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στον συναρπαστικό κόσμο μυστηρίου του δεξιοτέχνη Ρομπέρ Τομά. Αρκεί να μην αποκαλύψουμε το τέλος του έργου σε κανέναν!

Τη μετάφραση υπογράφει ο Κοσμάς Φοντούκης, τους στίχους ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και τη μουσική ο RSN. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, ενώ την κίνηση επιμελείται ο Ερμής Μαλκότσης.

 

Επόμενες στάσεις της περιοδείας

Θέατρο Πέτρας - 6 Ιουλίου

Κηποθέατρο Παπάγου - 15 Ιουλίου

Κατράκειο - 18 Ιουλίου

Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης “Δημήτρης Κιντής” - 19 Ιουλίου

Αμφιθέατρο Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης - 21 Ιουλίου


 

Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος©

TIPS

*Ο Γάλλος συγγραφέας, ηθοποιός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ρομπέρ Τομά ασχολήθηκε με το θέατρο από πολύ μικρή ηλικία, αφού εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Ξεκίνησε ως ηθοποιός με πιο μικρούς ρόλους, ενώ παράλληλα προχώρησε και στη συγγραφή αστυνομικών θεατρικών έργων. Το "Man Trap" (“Η παγίδα”, 1960) έγινε μεγάλη επιτυχία μέσα σε μια νύχτα, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ αγόρασε τα δικαιώματα προκειμένου να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη (1961). Ακολούθησε το εμβληματικό έργο "Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται" για το οποίο διακρίθηκε με το ετήσιο γαλλικό βραβείο λογοτεχνίας «Quai des Orfevres» και καθιερώθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους του θρίλερ κωμωδίας (“comédie policière”).
*Ο μέγας θαυμαστής του έργου του Ρομπέρ Τομά, Άλφρεντ Χίτσκοκ, έχει δηλώσει για το είδος του κωμικού θρίλερ (“comedy thriller”) στο οποίο ανήκει ότι είναι ένα “πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι από τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη”.
*Ο πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως», μετά τις μεγάλες καλοκαιρινές επιτυχίες «Αντιγόνη» το 2022 (ρεκόρ δεκαετίας προσέλευσης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου) και «Οιδίπους επί Κολωνώ» το 2023, προτείνει για το καλοκαίρι του 2024 την πολυβραβευμένη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά, η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σπουδαίο Φρανσουά Οζόν το 2002 σε all star μιούζικαλ εκδοχή με τις Κατρίν Ντενέβ, Φανί Αρντάν, Εμανουέλ Μπεάρ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ντανιέλ Νταριέ, μεταξύ άλλων. Η υποψήφια για Χρυσή Άρκτο ταινία στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, διακρίθηκε σε ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή φεστιβάλ, ενώ όλο το καστ βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο (κατηγορία Outstanding Artistic Achievement, Berlin International Film Festival).