Η Μαρία Ναυπλιώτου, η Ανθή Ευστρατιάδου και ο Νίκος Ψαρράς πρωταγωνιστούν στην αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπίδη, που σκηνοθετεί ο σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν
Ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 5 και 6 Ιουλίου, όταν θα ανοίξει η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου. Μία dream team Ελλήνων ηθοποιών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον σημαντικότερο Ρώσο σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς Τιμοφέι Κουλιάμπιν στην τραγωδία του Ευριπίδη, «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι». Η συνεργασία οφείλεται στη σταθερή επιδίωξη της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνας Ευαγγελάτου, να ενθαρρύνει τις συνεργασίες των Ελλήνων καλλιτεχνών με καταξιωμένους σκηνοθέτες του παγκόσμιου θεάτρου.
Στη φετινή παράσταση, που θα αποτελέσει ακόμη μία σπουδαία παγκόσμια πρεμιέρα στην ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, επιλέχτηκε η τραγωδία του Ευριπίδη που αφηγείται τη θυσία της κόρης του Αγαμέμνονα, Ιφιγένειας, προκειμένου να αποπλεύσει ο ελληνικός στρατός για την Τροία. Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης πρόκειται να εστιάσει στο γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με μια τραγωδία που μιλάει για έναν επικείμενο πόλεμο και πως προκειμένου να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος χρειάζεται ένα θύμα, μια θυσία. Όπως εξήγησε ο ίδιος, το ζητούμενο της δικής του παράστασης δεν είναι τόσο η φιλοσοφική ερμηνεία της έννοιας της θυσίας αλλά ο μηχανισμός του πολέμου, ένα πρακτικό ζήτημα, που παραμένει επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας.
Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν μερικοί από τους ικανότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου: η Μαρία Ναυπλιώτου θα υποδυθεί την Κλυταιμνήστρα, η Ανθή Ευστρατιάδου την Ιφιγένεια, ο Νίκος Ψαρράς τον Αγαμέμνονα, ο Θάνος Τοκάκης τον Αχιλλέα, ο Νικόλας Παπαγιάννης τον Μενέλαο και ο Δημήτρης Παπανικολάου τον Πρεσβύτη. Ο Χορός αποτελείται από τους Δημήτρη Γεωργιάδη, Χρήστο Διαμαντούδη, Μάριο Κρητικόπουλο, Βασίλη Μπούτσικο και Αλέξανδρο Πιεχόβιακ.
Η δράση της τραγωδίας διαδραματίζεται στην Αυλίδα, όπου βρίσκονται αραγμένα τα πλοία των Ελλήνων και ετοιμάζονται να αποπλεύσουν εναντίον της Τροίας, προκειμένου να εκδικηθούν για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης από τον Πάρη. Προκειμένου να φυσήξουν ευνοϊκοί άνεμοι, η θεά Άρτεμη ζητάει τη θυσία της Ιφιγένειας, της νεαρής κόρης του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστας, δίνοντας το έναυσμα σε μία τραγωδία με πολλές συναισθηματικές μεταβολές και ειρωνικές αποχρώσεις.
Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ
Προπώληση εισιτηρίων εδώ
TIPS
Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν μας έχει μαγέψει ήδη δύο φορές με τη μαεστρία του: το 2018 παρουσίασε με το ρωσικό θίασο του θεάτρου Red Torch, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μια συναρπαστική εκδοχή των «Τριών αδελφών» του Τσέχοφ, που δόθηκε εξολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα, ενώ το 2023 η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση φιλοξένησε την παράστασή του «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι», με πρωταγωνιστή τον Τζον Μάλκοβιτς.
Ο Κουλιάμπιν μίλησε για τη διαρκή επικαιρότητα της αρχαίας τραγωδίας και των έργων που αφορούν στον πόλεμο: «Για μένα, ο πόλεμος δεν είναι αποδεκτός, δεν θα έπρεπε να υφίσταται με καμία μορφή και για κανένα λόγο. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να συμβαίνει, αλλά συμβαίνει. Για αυτό χρειάζεται να πάμε πίσω, σε ένα κείμενο το οποίο γράφτηκε χιλιάδες χρόνια πριν και αφορά τον πόλεμο και τα ηθικά διλήμματα, γιατί δεν έχουμε μάθει ακόμα το μάθημά μας. Γιατί νομίζουμε ότι ο πολιτισμός προχωρά μπροστά, σε μια καλύτερη ζωή, αλλά όπως δείχνει η πραγματικότητα, ο πόλεμος είναι κοντά, ακόμα πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε. Γι' αυτό οι ερωτήσεις για τη φύση του πολέμου και το κόστος του επανέρχονται συνεχώς».
Η μετάφραση είναι του Παντελή Μπουκάλα. Δραματουργός είναι ο Roman Dolzhansky και σύμβουλος δραματουργίας η Ιώ Βουλγαράκη. Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος ο Oleg Golovko, στο σχεδιασμό φωτισμού ο Oskars Paulins, στο σχεδιασμός ήχου και τη μουσική σύνθεση ο Timofei Pastukhov. Βοηθός σκηνοθέτη ο Πάνος Κούγιας, Βοηθός σκηνογράφου η Άννα Ζούλια, Βοηθός ενδυματολόγου η Μαργαρίτα Τζαννέτου.