Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μετράει 30 χρόνια με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μετράει 30 χρόνια με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα

Μια πρώτη γεύση από τη φετινή επετειακή διοργάνωση του σημαντικού θεσμού - συνώνυμου με την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα - που επιστρέφει από 12 Ιουλίου με μεγάλα ονόματα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής και 19 παραγωγές, βγαίνοντας και εκτός των τειχών τόσο στην πόλη της Καλαμάτας όσο και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Μετράμε αντίστροφα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που επιστρέφει από 12 έως 21 Ιουλίου, σε μια ξεχωριστή επετειακή διοργάνωση που είναι αφιερωμένη στους καλλιτέχνες του χορού, “στους καλλιτέχνες που εργάζονται καθημερινά με το σώμα τους και αναμετρώνται με τους περιορισμούς αλλά και τις ανεξάντλητες και μυστηριώδεις δυνατότητές του, σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της τέχνης του χορού, υπηρετώντας μια από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης, σε όλους τους νέους που έρχονται ίσως για πρώτη φορά σε επαφή με το χορό, που ήδη χορεύουν ή που ονειρεύονται μια μέρα να ανέβουν στη σκηνή”, όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα.

Ο σημαντικότερος φεστιβαλικός θεσμός για την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα αλλά και μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις χορού στην Ευρώπη κλείνει φέτος 30 χρόνια και το γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα με εξέχοντες καλεσμένους από τη διεθνή και την εγχώρια σκηνή. Στις παραστάσεις που θα δούμε ο χορός επικοινωνεί και συνδυάζεται και με άλλα είδη, όπως το θέατρο, η ζωντανή μουσική και τα ψηφιακά μέσα. 

Δεκαεννέα είναι οι παραγωγές που, μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις, θα απλωθούν από την Κεντρική Σκηνή και την Εναλλακτική Σκηνή / Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στον ανοιχτό δημόσιο χώρο της πόλης, μέχρι και την Σπάρτη, την Τρίπολη και το Ναύπλιο. Δέκα είναι οι ελληνικές παραγωγές, ενώ οι διεθνείς καλλιτέχνες που φιλοξενούνται φέτος στο Φεστιβάλ προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Μοζαμβίκη. Πρόκειται για σπουδαίους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας - από νέους και ορμητικούς σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης που ονειρεύονται την αλλαγή, ανερχόμενους αλλά και πιο έμπειρους βραβευμένους δημιουργούς που μέσα από τις παραστάσεις τους μιλούν για το σήμερα, μέχρι καταξιωμένους καλλιτέχνες που θέλουν να μοιραστούν με το κοινό το κλείσιμο της πορείας τους, υπενθυμίζοντάς μας ότι κανένα δημιούργημα δεν θα είναι ποτέ τέλειο και αυτό είναι όρος για τη συνέχεια του παιχνιδιού της δημιουργίας.

Το πρόγραμμα του 30ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει στις 12/7 στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με δύο σπουδαία έργα. Με το “Midnight Raga” του διάσημου Γερμανού χορογράφου Μάρκο Γκέκε έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης (Hessisches Staatsballett), μια βουτιά στην ανθρώπινη ψυχή με αφετηρία την κλασική ινδική μουσική, και ιδιαίτερα τις συνθέσεις του Ravi Shankar και τις βαριές ενδυμασίες από μπλε μετάξι. Μια ωδή στη θνητότητα δημιούργησαν οι Ολλανδοί αδελφοί Imre και Marne van Opstal, κορυφαίοι χορευτές των Nederlands Dans Theater και περιζήτητοι πλέον χορογράφοι, με το “I’m afraid to forget your smile”. Ακολουθεί ο επιδραστικός, βραβευμένος με Ολίβιε Βρετανός χορογράφος Botis Seva, βαθιά επηρεασμένος από το σωματικό θέατρο, την χιπ χοπ και μαύρη κουλτούρα, και η ομάδα του Far From Τhe Norm που επιστρέφουν για δεύτερη φορά στο φεστιβάλ με τη χορευτική παραγωγή χιπ χοπ “Until We Sleep” (17/7). Ιδιαίτερα φορτισμένη είναι η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του ανακοινωθέντος ως τελευταίου έργου του θρυλικού, πολύπλευρου καλλιτέχνη Josef Nadj με τίτλο “Full Moon” (18-19/7), όπου ο ίδιος θα μοιραστεί τη σκηνή με επτά ακόμη χορευτές σε ένα έργο για την αποδοχή της ατέλειας ως κομμάτι της δημιουργίας, περνώντας μέσα από τον κόσμο της μαύρης αμερικανικής jazz και τη χρήση μαριονέτας. Ο glam “Οίκος της ταραχής” της πάντα ανήσυχης Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας χορού Αερίτες, που είδαμε πέρσι στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, επανέρχεται στις 17/7 για να μα θυμίσει το μεγαλείο και την ομορφιά κάθε σώματος και κάθε ύπαρξης (διαβάστε περισσότερα εδώ). Το "Approach 17. Opening" του Γιοάν Μπουρζουά, εμπνευσμένο από τη σύνθεση “Opening” από το μουσικό έργο “Glassworks” του Philip Glass, κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις εναλλαγές μεταξύ κορύφωσης και πτώσης ενός χορευτή από μια σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά, αναζητώντας το «φευγαλέο σημείο της αιώρησης».

Στην Εναλλακτική Σκηνή / Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, εκτός από το πολυαναμενόμενο έργο του Josef Nadj, “Full Moon”, η πρεμιέρα γίνεται στις 12/7 με το “TWO — MATTERS OF EXISTENCE” της Αθανασίας Κανελλοπούλου που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ και αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας “A few moments of gaze” που εστιάζει στο γυναικείο βλέμμα. Ακολουθεί ακόμη μία ελληνική παραγωγή, το “ΧΙΛΙΑ” του διεθνούς φήμης Χάρη Γκέκα (16/7), του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, εμπνευσμένο από τα φιλοσοφικά “Χίλια Πλατώματα” των Gilles Deleuze και Félix Guattari. Στο πρόγραμμα εντάσσονται ακόμα δύο ευρωπαϊκές παραγωγές, το έργο “TERRANOVA | hidden link” του Ιταλού χορογράφου Diego Tortelli και της Γερμανίδας δραματουργού Miria Wurm που είναι αφιερωμένο στη μη λεκτική επικοινωνία (13-14/7) και το “Runa” (20-21/7) από την ομάδα της Καταλανής Lali Ayguadé, ένα έργο που αναδεικνύει την ομορφιά του εύθραυστου παρελθόντος και αναζητά το ελάχιστο που απομένει στο παρόν. 

Στην Κεντρική Πλατείας της Καλαμάτας, στο καθιερωμένο ραντεβού στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστούν 11 υπαίθριες παραστάσεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από τις 12 έως τις 20 Ιουλίου. Το ξεκίνημα γίνεται με το "Approach 17. Opening" του Γιοάν Μπουρζουά που αναφέραμε παραπάνω και ακολουθούν: το ντουέτο των Edivaldo Ernesto και Εύας Γεωργιτσοπούλου, “PRESSURE WAVE” (13/7), η “ΔΙΑΦΑΝΗ” της Μαρίας Φουντούλη και το “RE B OU N D” της Μαρίας Μανουκιάν (14/7), το “ECSTATIC APORIA” από το 2ο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης σε χορογραφία Χάρη Γκέκα (15/7), το “FANTASTIC, ISN’T IT”? της Ελευθερίας Ηλιοπούλου και το έργο “THE DANCE OF CHANGE” του Peter Jasko (16/7), το” ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑΣ” των Αλέγιας Παπαγεωργίου και Μαρίας Μπρέγιαννη (17/7), το “I USED TO WANT TO BE A SUPERHERO” του Κώστα Phoenix και Chaotic Universe (19/7), το “MODULUS OF RESILIENCE” της Ηρώς Κόντη και το έργο “LIGHEA” του Thomas Martino (20/7) και τέλος το dance battle “Art within One”, που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens, με μονόλεπτους αυτοσχεδιασμούς με την παρουσία DJ, όπου το κοινό αναδεικνύει τον αγαπημένο του χορευτή/χορεύτρια (18/7).

Η πολυπολιτισμική γιορτή του σύγχρονου χορού ταξιδεύει και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τέταρτη χρονιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Τρίπολη και το Ναύπλιο θα υποδεχθούν στις 13 και 15/7 αντίστοιχα το "Approach 17. Opening" του Γιοάν Μπουρζουά, το οποίο θα παρουσιαστεί και στην Πύλο στις 14/7 στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Στις 21/7 στην Navarino Agora, Navarino Waterfront της Costa Navarino θα δούμε επίσης τα έργα “MODULUS OF RESILIENCE” της Ηρώς Κόντη και “LIGHEA” του Thomas Martino. Οι παράλληλες εκδηλώσεις εμπλουτίζονται και με εργαστήρια: ένα εργαστήρι για γονείς και παιδιά από τη Βιτόρια Κωτσάλου στην Costa Navarino και ένα εργαστήρι κίνησης για ενήλικες άνω των 50 ετών από την Πηνελόπη Μωρούτ στο Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά (14/7). Tο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται παράλληλα για πέμπτη συνεχή χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το οποίο, στις 15 Ιουλίου, διοργανώνει στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το εικαστικό εργαστήρι με τίτλο “Δώσε ρυθμό στη γλυπτική”. 

Ανοιχτά στο κοινό εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν και στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του φεστιβάλ. Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας η Βιτόρια Κωτσάλου ετοιμάζει το εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και εφήβους “O κόσμος στα πόδια μας” (5-9/7), όπως και το εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά “Μεταξύ” (6-7/7). Από 5-9/7 η Πηνελόπη Μωρούτ κάνει το εργαστήρι κίνησης «50+» για ενήλικες από 50 ετών, ενώ από 12-14/7 οι Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και Ειρήνη Κουρούβανη διοργανώνουν εργαστήρι χορού για ΑμεΑ στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.). 

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης το ετήσιο πρόγραμμα “Keep Dancing” για μαθητές χορού της Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας και εντατικό πρόγραμμα για επαγγελματίες που αποτελείται από 3 σεμινάρια και 2 masterclasses, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 52 ώρες διδασκαλίας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, τις τιμές των εισιτηρίων και όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο www.kalamatadancefestival.gr.


Credit φωτογραφιών: 1. “I Am Afraid to Forget Your Smile”, Hessisches Staatsballett - Andreas Etter© (φωτό εξωφύλλου) | 2. “Runa”, Lali Ayguadé Company - Massimiliano Fusco© | 3. "Approach 17. Opening", Yoann Bourgeois - Pascale Cholette© | 4. “Until We Sleep”, Botis Seva - Tom Visser© | 5. “Full Moon”, Josef Nadj - Theo Schornstein© | 6. “Midnight Raga”, Hessisches Staatsballett - DE DA Productions© | 7. “I Am Afraid to Forget Your Smile”, Hessisches Staatsballett - Andreas Etter© | 8. “Ο Οίκος της Ταραχής”, Πατρίσια Απέργη - Πηνελόπη Γερασίμου©

TIPS

*Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις παραστάσεις στις κεντρικές πλατείες στην Καλαμάτα και στην Περιφέρεια.
*Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκίνησε το 1995 και ταυτίζεται ιστορικά με την άνθιση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, φέρνοντας στην πόλη της Καλαμάτας κορυφαίους Έλληνες και ξένους χορογράφους που έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην παγκόσμια ιστορία του σύγχρονου χορού. Ο θεσμός δεν δημιουργήθηκε μόνο για να στηρίξει πολιτιστικά την πόλη της Καλαμάτας αλλά και για να εμπνεύσει το ευρύτερο κοινό ώστε να γεννηθούν οι επόμενες γενιές χορευτών και θεατών, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του.
*Όπως τόνισε η Λίντα Καπετανέα στη φετινή συνέντευξη τύπου του φεστιβάλ: “Ο θεσμός αυτός, σταθερά υποστηριζόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει συνδέσει τη γέννησή του και τα πρώτα του βήματα με την ιστορική δράση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ), με εμπνευσμένες και εμβληματικές προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης. Έχει συνδέσει το όνομά του με τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, την επί σειρά 21 ετών καλλιτεχνική διευθύντρια, την Κατερίνα Κασιούμη που συνέχισε την καλλιτεχνική διεύθυνση για άλλα 2 χρόνια, αλλά και με την αδιάκοπη δουλειά όλων των αιρετών της αυτοδιοίκησης, διοικητικών και εκτελεστικών στελεχών που εργάζονται από κάθε πόστο για να μπορεί να υλοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Καλαμάτα”.