Ραντεβού στη μεγάλη γιορτή του 23oυ Athens Jazz

Ραντεβού στη μεγάλη γιορτή του 23oυ Athens Jazz

Το μακροβιότερο τζαζ φεστιβάλ στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη για την 23η έκδοσή του με ένα εκρηκτικό line-up (26/5-3/6).
 

Το Athens Jazz, ο μακροβιότερος τζαζ ελληνικός θεσμός επιστρέφει στο «σπίτι» του, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, μεγαλύτερο από ποτέ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, το φετινό Athens Jazz «απλώνει» τον προγραμματισμό του σε εννέα μέρες γεμάτες μουσική, από τις 26 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, με ταλαντούχους προσκεκλημένους από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή.

Μάλιστα, σε συνεργασία με το «Gazarte», το 23ο Athens Jazz περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά opening και closing shows, τα μόνα που προβλέπουν εισιτήριο εισόδου. Την έναρξη του φεστιβάλ λοιπόν, θα σηματοδοτήσει η jazz-technο εμφάνιση των Γερμανών Meute, για τους οποίους θα ανοίξει το σχήμα του Κωστή Χριστοδούλου, το "Πράγμα" (26/5). Αντίστοιχα, το καναδικό  jazz trio των BadBadNotGood θα σφυρίξει τη λήξη της μεγάλης διοργάνωσης με ένα live που θα αποδείξει τι σημαίνει σύγχρονη τζαζ.

Η πρώτη ημέρα αφιερώνεται παραδοσιακά στην ελληνική τζαζ σκηνή με τη συμμετοχή τριών ντόπιων σχημάτων. Στην κατηγορία jazz+ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ιδιοσυγκρασιακό μίγμα ελληνικής μουσικής παράδοσης και την τζαζ, όπως το προτείνουν ο Γιαν Βαν και ο Φώτης Σιώτας. Η «νέα μουσική πρόταση» δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το ανερχόμενο MOb Trio, ενώ, η επίσημη συμμετοχή φέρνει στη σκηνή της Τεχνόπολης το τρίο του διεθνούς φήμης τρομπετίστα και συνθέτη Ανδρέα Πολυζωγόπουλου (27/5).

Το σερί 21 συναυλιών με ελεύθερη είσοδο συνεχίζεται την Τρίτη 28/5 με πρωταγωνιστή μία από τις κεντρικότερες φιγούρες της σκηνής της Σλοβακίας, τον Michal Bugala και το τρίο του, Triple Jump αλλά και τους Dock In Absolute από το Λουξεμβούργο που παντρεύουν την αγάπη τους για την κλασική μουσική και τις prog-rock συνθέσεις. Την ίδια μέρα, θα γνωρίσουμε τον Ελβετό  Louis Matute με το Large Ensemble που παρουσιάζουν το “δικό” τους folklore, με όχημα την πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους («Our Folklore»). Θα παρακολουθήσουμε ακόμα τις folk-jazz αναζητήσεις της Júlia Karosi που, μαζί με το κουαρτέτο της, έρχεται την Τετάρτη 29/5 από την Ουγγαρία. Τη σκυτάλη θα πάρει  το κουιντέτο του Γάλλου Léon Phal που υπόσχεται ένα groovy set με ηλεκτρονικά στοιχεία και στη συνέχει οι ασταμάτητοι Νils Landgren & The Funk Unit του, ένα από τα σημαντικότερα funk σχολής.

Οι funky, latin και R&B τζαζ πειραματισμοί της Βρετανοκύπριας ερμηνεύτριας Erika Soteri είναι ίσως η καλύτερη προθέρμανση για δύο από τα highlights του 23ου Athens Jazz. Ο λόγος για την άφιξη του καταξιωμένου Νορβηγού τρομπετίστα Mathias Eick και του Paolo Fresu, που έρχεται παρέα με το Devil Quartet του (30/5). Στη συνέχεια του τζαζ μαραθωνίου, στις 31/5, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ιδιαίτερο χαρμάνι των Product May Contain που συνδυάζει την πολωνική λαϊκή παράδοση με ambient και έθνικ στοιχεία αλλά και την αφαιρετική τζαζ έκφραση της Εσθονής Mingo Rajandi. Αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές της βραδιάς θα είναι οι μουσικοί του Ζabelov Group, που έρχονται από την Τσεχία για ένα μεθυστικό σετ με λούπες, electronics και απόκοσμα φωνητικά.

Την πρώτη ημέρα του Ιουνίου έρχεται ένα άκρως καλοκαιρινό line-up με τους Shake Stew και Sunbörn και μεγάλη headliner της βραδιάς τη Βρετανίδα ερμηνεύτρια Cherise, η οποία ξεχωρίζει σε μία νέα γενιά soul, jazz και R&B μουσικών για τον punk δυναμισμό της. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει θεαματικά, την Κυριακή 2/6, με τις εμφανίσεις της Δανής Nana Rashid και του πολυβραβευμένου hard bop κουιντέτου του Ισπανού πιανίστα Daahoud Salim. Ο επίλογος του 23ου φεστιβάλ θα γραφτεί ιδανικά από το γεμάτο φαντασία σχήμα των Botticelli Baby που κινείται ευέλικτα ανάμεσα σε ποικίλα τζαζικά στυλ χαρίζοντας high energy συναυλιακές εμπειρίες.

Ταυτόχρονα με το πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα του 23oυ Athens Jazz, η Τεχνόπολη θα γεμίσει με μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που θα απογειώσουν τη φεστιβαλική εμπειρία περιλαμβάνουν τις πολύχρωμες δημιουργίες του Meet Market, μια φωτογραφική έκθεση, ένα κυριακάτικο πρωινό αφιερωμένο στα παιδιά αλλά και ένα εκρηκτικό πάρτι στο γειτονικό «Gazarte» (1/6) με τους παραγωγούς του Kosmos 93.και προσκεκλημένη τη Rosey Blue.

Δείτε το αναλυτικό line-up του 23ου Athens Jazz εδώ.

Προπώληση εισιτηρίων για τις συναυλίες των Meute και BadBadNotGood μέσω more.com
 

TIPS

• Η φωτογραφική ομάδα METApolis καταλαμβάνει την αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού για τη μεγάλη επετειακή έκθεση «Unique», με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων δράσης, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 130 φωτογράφοι. Κάθε εικόνα απαθανατίζει την έννοια της μοναδικότητας ενώ, παράλληλα, διαπραγματεύεται την ταυτότητα του αστικού τοπίου. (27/5 – 2/6, είσοδος ελεύθερη)
• Περισσότεροι από 100 δημιουργοί δίνουν ραντεβού στην πιο πολύχρωμη αγορά της πόλης, το Meet Market, στο Μηχανουργείο και το προαύλιό του. Θα βρείτε ευφάνταστες, χειροποίητες δημιουργίες -από ρούχα, κοσμήματα και προϊόντα περιποίησης και ευεξίας μέχρι λιχουδιές και vintage αντικείμενα- street food νοστιμιές, διαδραστικά παιχνίδια και DJ sets (27/5 – 2/6, είσοδος ελεύθερη)
• Το πρωινό της Κυριακής (2/6) είναι αφιερωμένο στους μικρούς φίλους της τζαζ! Το «Jazz for kids», μια ολόκληρη ενότητα με δωρεάν δράσεις θα φιλοξενήσει εργαστήρια εικαστικών και χορού, μουσικοθεατρική παράσταση αλλά και ένα πρωτότυπο μουσικό κυνήγι θησαυρού-εξερεύνησης (Είσοδος ελεύθερη, προκράτηση θέσης μέσω more.com)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι
 2130109300