Ελλάδα και Τουρκία ενώνουν τις φωνές τους για το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" από 16 έως 19 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ελλάδα και Τουρκία ενώνουν τις φωνές τους για το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" από 16 έως 19 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια καλλιτεχνική σύμπραξη σε συμπαραγωγή των Κρατικών Θεάτρων Τουρκίας, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του πολιτιστικού οργανισμού "Λυκόφως", πάνω στο πιο επιδραστικό love story όλων των εποχών ανεβαίνει από 16 έως 19 Μαΐου (8 μ.μ.) στην αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου, με διακεκριμένους Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς.

Ανάμεσα στις μεγάλες παραγωγές διεθνούς βεληνεκούς που έφερε ο Μάιος στην θεατρική μας ατζέντα ξεχωρίζει κι ένας τρίγλωσσος "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Μια καλλιτεχνική σύμπραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε συμπαραγωγή των Κρατικών Θεάτρων Τουρκίας, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του πολιτιστικού οργανισμού "Λυκόφως", που ενώνουν τις δυνάμεις τους ανεβάζοντας στη σκηνή μια ξεχωριστή σκηνική ανάγνωση της κορυφαίας ερωτικής τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά. Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης με διακεκριμένους Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς παρουσιάζεται από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στην Αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής, μετά την sold out παρουσίασή της στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Πρωταγωνιστές σε λογοτεχνικά και μουσικά έργα, στο κλασικό μπαλέτο, σε δημοφιλείς προσαρμογές που έχουν αφήσει ιστορία στη μεγάλη οθόνη όπως η εκδοχή του Φράνκο Τζεφιρέλι με τους Λέοναρντ Γουάιτινγκ και Ολίβια Χάσεϊ (1968), ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα έχουν ταυτιστεί με το αρχέτυπο των ερωτευμένων νέων που οι οικογένειές τους είναι αδυσώπητοι εχθροί. Μόνο ο θάνατος είναι αυτός που θα μπορέσει να συμβιβάσει τα πράγματα, αναδεικνύοντας αυτή την ιστορία αγάπης στο πιο εμβληματικό love story όλων των εποχών. Το ανοιχτό σε νέες αναγνώσεις θεατρικό είναι ίσως μαζί με τον “Άμλετ” το πιο επιδραστικό και πολυπαιγμένο έργο του Βάρδου, το οποίο έγραψε στην αρχή της πορείας του το 1595.

Η υπόθεση
Δύο οικογένειες που ζουν μαζί σε μια σύγχρονη πόλη των Βαλκανίων, οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, είναι άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας. Ένα προαιώνιο μίσος ορίζει τις ζωές τους, οδηγώντας συχνά τα πράγματα στα άκρα. Όταν συναντιούνται επικοινωνούν στη μόνη κοινή γλώσσα που γνωρίζουν, την αγγλική. Γλεντάνε και ζουν άγρια μέσα σε μια καθημερινότητα βίας και εγκληματικότητας. Η έχθρα δεν θα σταθεί ικανή έτσι ώστε να αποτρέψει την Ελληνίδα Ιουλιέτα και τον Τούρκο Romeo από το να ερωτευτούν, αψηφώντας όλα τα εμπόδια που έρχονται στο δρόμο τους, με υπέρτατη αξία την αγάπη. Αυτό, όμως, δεν θα είναι αρκετό, όπως όλοι ξέρουμε, αφού το ποιητικό έργο καταλήγει σε ένα άδοξο, τραγικό τέλος. 

“Ο Τούρκος Romeo και η Ελληνίδα Ιουλιέτα πρεσβεύουν τη νέα γενιά σ’ αυτή την πόλη, μια γενιά που γεννήθηκε μέσα στη βία και την κοινωνική παρακμή, η οποία δρα υποδόρια και ισοπεδωτικά σε αξίες και ιδανικά, ανακόπτοντας την αντίστροφη φορά των πραγμάτων δημιουργώντας έναν αέναο φαύλο κύκλο. Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο, γεννιέται η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη ζωή αυτών των νέων ανθρώπων”, σημειώνει ο Λευτέρης Γιοβανίδης.
 

Τους δύο εμβληματικούς σαιξπηρικούς ρόλους ενσαρκώνουν η Καλλιόπη Χάσκα κι ο Alp Ünsal. Στο πλευρό τους θα βρεθούν σημαντικοί ηθοποιοί του θεάτρου: Ρούλα Πατεράκη (παραμάνα), Eray Eserol (Πατέρας Λαυρέντιος), Νίκος Καραθάνος (Καπουλέτος), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Καπουλέτου), Şevki Çepa (Μερκούτιος), Efe Akercan (Μπενβόλιο), Σπύρος Μαραγκουδάκης (Τυβάλδος), Νίκος Κωνσταντόπουλος (Πάρις), Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (Σαμψών/Υπηρέτης). 

Στην τρίγλωσση παράσταση που θα δούμε με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους στην Αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής το κλασικό έργο απέδωσε στα ελληνικά ο Γιώργος Μπλάνας και στα τουρκικά ο Özdemir Nutku. Μια μεγάλη παραγωγή που συνδέει τους καλλιτέχνες των δύο χωρών και δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τη δύναμη που έχει η τέχνη να ενώνει, όπως τονίζει και ο σκηνοθέτης.

Φωτογραφίες: ©Ελίνα Γιουνανλή, ©Muzaffer Aykanat, Kerem Kantarcı

Περισσότερες πληροφορίες: megaron.gr

TIPS

*Τα σκηνικά υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τα κοστούμια η Όλγα Ευαγγελίδου, την πρωτότυπη μουσική ο Ekin Eti, την κίνηση η Αμάλια Μπένετ και τους φωτισμούς ο Yakup Çartık. Σημαντικός αρωγός σε αυτό το εγχείρημα υπήρξε ο Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας, κος Tamer Karadağlı, του οποίου τη φωνή θα ακούσουμε και στην παράσταση στο ρόλο του πρίγκιπα.
*Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την ευγενική χορηγία του ΕΟΤ.
*Η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας κα Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κος Mehmet Nuri Ersoy παρακολούθησαν μαζί την παράσταση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πολιτιστική «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών, την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μέγαρο Μουσικής

 Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
 2107282333