Comicdom CON Athens 2024: Η μεγάλη γιορτή των comics έρχεται στην Τεχνόπολη

Comicdom CON Athens 2024: Η μεγάλη γιορτή των comics έρχεται στην Τεχνόπολη

Το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας επιστρέφει για την 18η έκδοση με εμπλουτισμένο προγραμματισμό. Όσα δεν θα χάσουμε από το πολυσυλλεκτικό τριήμερο (17-19/5).

Η 18η έκδοση του Comicdom CON Athens φέρνει στην Τεχνόπολη περισσότερους από 170 δημιουργούς comics και εικονογράφους σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων, από τις 17 μέχρι τις 19 Μαΐου, που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν φίλο της 9ης τέχνης. Η φετινή διοργάνωση μάλιστα επεκτείνεται σε -σχεδόν- όλους τους χώρους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων για να φιλοξενήσει μια σειρά από διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικούς οίκους, προβολές animation, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketch events, διαγωνισμό cosplay, ομιλίες και panels αλλά και την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς. Και παρόλο που το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας επιστρέφει φέτος μεγαλύτερο από ποτέ συνεχίζει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις δράσεις του.

Η Τιμώμενη Χώρα του φετινού φεστιβάλ θα είναι η Ιαπωνία, η χώρα που γέννησε τα δημοφιλή είδη των  manga και anime. Έτσι, τόσο οι φίλοι της ιαπωνικής κουλτούρας, όσο και όσοι δεν έχουν προλάβει ακόμη να την ανακαλύψουν θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε δύο διεθνείς και μια ελληνική έκθεση αφιερωμένες στην Ιαπωνία αλλά και panels, sketch event και ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για παιδιά. Η πρώτη διεθνής έκθεση «Make Mine Manga» ανοίγει για το ευρύ κοινό ένα παράθυρο στον κόσμο και την πλούσια ιστορία των manga, τις δημιουργικές τεχνικές του και την τέχνη Manga-Anime. Ο δημιουργός της έκθεσης δεν είναι άλλος από τον  σπουδαίο Paul Gravett, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και μια live ξενάγηση των επισκεπτών στη συναρπαστική ιστορία των manga. 

Άλλη μια παγκόσμια έκθεση original art, το «Manga Originals: A Close-Up on Japanese Comics Art», εισάγει το κοινό στο σύμπαν του genre μέσα από 37 πρωτότυπες σελίδες επιδραστικών καλλιτεχνών, όπως είναι ο εικονογράφος και συλλέκτης manga, Dan Byron, που θα ξεναγήσει κι αυτός με τη σειρά του τους επισκέπτες. Το ελληνικό αφιέρωμα στην ιαπωνική κουλτούρα θα γιορτάσει τα 40 χρόνια από την έκδοση του «Dragon Ball», ένα από τα μεγαλύτερα success stories όλων των εποχών. 15 Έλληνες εικονογράφοι αποτίνουν φόρο τιμής στο επιδραστικό franchise και τον δημιουργό του, Akira Toriyama.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση-αφιέρωμα «Hugo Pratt: H Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία», σε επιμέλεια της Patrizia Zanotti, προς τιμήν του καλλιτέχνη που εισήγαγε στην τέχνη των comics τη λογοτεχνική γραφή με σπουδαία δείγματα δουλειάς, όπως η διάσημη τη σειρά Corto Maltese. Ακόμη ένα αφιέρωμα, το «Σύμπαν του Tass», θα στρέψει την προσοχή των επισκεπτών σε άλλον ένα ιδιαίτερο δημιουργό, τον αυτοδίδακτο εικαστικό, σκιτσογράφο, και κομικογράφο Γιώργο Τασιούλα ή Tass, όπως υπέγραφε συνήθως. Η επιμελήτρια Έφη Παπαζαχαρίου διαλέγει από το πολυποίκιλο έργο του αναδεικνύεται, που συνομιλεί με την δίγλωσση έκδοση «The Tass Book | The Art of Storyboard» (εκδ. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης & Marni Films). 

Με αφορμή Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics ενώνουν δυνάμεις για την έκθεση «Comics στο Υδαταέριο», στην οποία δύο διαφορετικοί κόσμοι: η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά. Από τα highlights του Comicdom CON Athens δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ατομική έκθεση της φετινής τιμώμενης καλλιτέχνιδας, Κορίννας Μέι Βεροπούλου. Η εικονογράφος και comics artist ανθολογεί τα πιο αξιόλογα projects της. Παράλληλα, θα «τρέχουν» τέσσερις ψηφιακές εκθέσεις, που θα φιλοξενηθούν στο Ψηφιακό Μουσείο Comics

TIPS

Στο Artists Alley 170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν νέες και παλαιότερες δουλειές τους, ενώ, η Agora του Comicdom CON Athens δίνει την ευκαιρία σε εγχώριους δημιουργούς και εκδότες να δικτυωθούν παρουσιάζοντας έργα τους σε εκδότες από χώρες με κραταιές αγορές, χωρίς καμία χρέωση. Φέτος για πρώτη φορά, portfolios καλλιτεχνών θα βλέπουν και εκπρόσωποι του βραβευμένου animation studio, Funny Tales, και της -διεθνούς εμβέλειας- εταιρείας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και ψυχαγωγίας, GravityBreath Pictures.
O διαγωνισμός Comicdom Cosplay 2024 αναβαθμίζεται σε προκριματικός του πανευρωπαϊκού Europa Cosplay Cup με τον νικητή/ριά του να ταξιδεύει αυτόματα στην Τουλούζη για να εκπροσωπήσει την ελληνική κοινότητα.
Τον πολύπλευρο προγραμματισμό συμπληρώνουν η Τελετή Απονομής Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για γονείς και παιδιά, προβολές Animation, συζητήσεις και panels με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, θεωρητικών των comics, επαγγελματιών του χώρου και δημοσιογράφων αλλά και εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς σε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 Πειραιώς 100, Γκάζι
 21 03461589