Το 20ό Athens Digital Arts Festival μας καλεί σε μια επαναστατική "TECHNO(S)CENE"

Το 20ό Athens Digital Arts Festival μας καλεί σε μια επαναστατική "TECHNO(S)CENE"

Η μεγάλη διεθνής πλατφόρμα για τις ψηφιακές τέχνες στην Ελλάδα μετατρέπει δύο κεντρικά σημεία της Αθήνας σε εστίες καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνολογικού πειραματισμού.

Το Athens Digital Arts Festival γιορτάζει φέτος 20 χρόνια δημιουργικής παρουσίας μετατρέποντας δύο κεντρικά αθηναϊκά σημεία σε μια ζωντανή σκηνή, όπου σύγχρονη τέχνη και τεχνολογικός πειραματισμός ανοίγουν έναν απαραίτητο διάλογο για την επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή μας. Η επετειακή έκδοση του ADAF 2024, υπό τον τίτλο «TECHNO(S)CENE" καταλαμβάνει, από τις 16 έως τις 26 Μαΐου, τα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, τεχνολόγοι και διανοούμενοι από 106 χώρες, διαφορετικά υπόβαθρα και κοινότητες συνθέτουν ένα σύνολο εμβυθιστικών εμπειριών δίνοντας νέα ζωή σε εμβληματικά τοπόσημα της πόλης. Όπως προδίδει και ο γενικός τίτλος του, το 20ό ADAF εμπνέεται από έννοιες όπως η τεχνόκαινος εποχή (technocene), η τεχνοεπιστήμη (technoscience) και η σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή (scene) για να μιλήσει για τη διαπεραστική παρουσία της τεχνολογίας, όχι μόνο ως εργαλείο, αλλά ως κινητήριος ενέργεια που διαμορφώνει από τις αντιλήψεις μας και τη δημιουργική έκφρασή τους μέχρι την ύπαρξη μας καθαυτή. 

Οι καλλιτεχνικές προτάσεις της φετινής διοργάνωσης μελετούν την ιστορία και το μέλλον του ψηφιακού πολιτισμού, προσδίδοντας νέα νοήματα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα μέσα από πολυμεσικά ψηφιακά τοπία, υβριδικές εγκαταστάσεις, εντυπωσιακές περφόρμανς. Οι περισσότερες από 3.000 διεθνείς συμμετοχές διέπονται από την ίδια καινοτομία, συμπερίληψη και πλουραλισμό, ιδέες γραμμένες στο DNA του θεσμού που συμπληρώνει δύο δεκαετίες δυναμικής συνεισφοράς στο σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο της χώρας. 

To υβριδικό, αφηγηματικό γλυπτό-δωμάτιο “Brèche” των Sébastien Labrunie και Lu Yi, η κινητική εγκατάσταση φωτός “Flux” (2021) της γαλλικής κολεκτίβας Scale, το «Entangled Landscape» του Studio Above and Below είναι μερικά μόνο από τα εμβυθιστικά έργα που γεννούν προβληματισμούς πάνω στα σημεία τομής της ανθρώπινης ύπαρξης και της τεχνολογικής εξέλιξης (Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα). Αλλά και μια υπαίθρια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση δια χειρός Ksawery Kirklewski, το «FLUX» τοποθετείται στην Πλατεία Δικαιοσύνης, καλώντας ακόμη και ανυποψίαστους περαστικούς να παίξουν με το έργο – σχόλιο για τους κρυφούς αλγορίθμους που καθορίζουν την διαδικτυακή μας εμπειρία. 

Στα highlights του προγραμματισμού όμως συναντάμε και ομιλίες, όπως αυτή του Reid N. Ballard, (Διευθυντής Εκθέσεων και Συλλογών του Ιδρύματος Βιντεοτέχνης Shigeko Kubota), οποίος  θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο της Shigeko Kubota (16/5, Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα), την performance «Uncanny Valley» του πρωτοποριακού γερμανικού θιάσου Rimini Protokoll (25&26/5, Θέατρο Rex), προβολές αλλά και το live του avant-garde μουσικού παραγωγού της techno Die Arkitekt. 

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «20o και 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας –Athens Digital Arts Festival», η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.
 
Το 20ο Athens Digital Arts Festival υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείο Ανάπτυξης, του Υπουργείο Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

 

Περισσότερες πληροφορίες στο 2024adaf.gr.
Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com.

TIPS

Δύο διαφορετικά installations που θα φιλοξενηθούν στα πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, απευθύνονται σε παιδιά, το «Bouncer» (Yuki Anai) και το «An interactive wall for collaborative entertainment» (Kamel Ghabte) προσκαλούν τα παιδιά να αλληλοεπιδράσουν και να παξουν με την τέχνη και την τεχνολογία.
Το ειδικό αφιέρωμα για τις γυναίκες στην Video Art αποτίει φόρο στην γυναικεία ματιά στη βιντεοτέχνη μέσα από μια σειρά έργων σημαντικών δημιουργών, όπως οι Shigeko Kubota, Pipilotti Rist και Judith Barry, μεταξύ άλλων (Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα).
Στο πλαίσιο της επετειακής έκδοσης του ADAF παρουσιάζεται ένας αποκλειστικός διαγωνισμός video mapping με τη συμμετοχή μερικών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους.