Την επιτυχημένη πορεία του συνεχίζει η παράσταση ενός από τα πιο κλασικά έργα της ελληνικής δραματουργίας στο Θέατρο 104, υπό την κωμική και σκηνοθετική ματιά του Γρηγόρη Καραντινάκη.
Στις 23 Αυγούστου του 1893, ο Σπυρίδων Περεσιάδης ολοκληρώνει το βουκολικό δραματικό ειδύλλιο του, "Γκόλφω". Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο γραμμένο σε πέντε πράξεις που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ακράτα Αχαΐας, από όπου ήταν η καταγωγή του συγγραφέα. Η πορεία του έργου όμως δεν έμεινε στα στενά όρια των μικρών επαρχιακών θεάτρων αλλά ταξίδεψε τόσο στις μεγαλύτερες αθηναϊκές σκηνές όσο και σε πόλεις του εξωτερικού που διακρίνονταν για το έντονο ελληνικό στοιχείο τους όπως η Σμύρνη και η Οδησσός.
Μια διαφορετική, κωμική ανάγνωση του έργου επιχειρεί αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης στο Θέατρο 104. Δημιουργώντας ένα μη προβλέψιμο εικαστικό και στυλιστικό περιβάλλον, η παράσταση προσγειώνει το κοινό, σε μία άχρονη ανάγνωση της ιστορίας αγάπης του Τάσου και της Γκόλφως. Η κοινωνία θέλησε να τους εμποδίσει με υπαρκτούς οικονομικούς περισπασμούς και στερεοτυπικά διλήμματα όμως το άδοξο φινάλε του έρωτά τους ανέδειξε την αγάπη τους ως απόλυτη έκφραση ρομαντισμού, οδηγώντας τους ήρωες στη μετά θάνατον συνύπαρξη. Τι θα γινόταν όμως, αν είχαν μία δεύτερη ευκαίρια; Εν μέσω πολλών παρτίδων γκόλφ, δύο Λόρδοι περιηγητές προσπαθούν να καταλάβουν αν οι ψυχές συναντιούνται για κάποιο λόγο και αν όντως υπάρχει η παντοτινή αγάπη.
Η κλασική ιστορία του έργου αφηγείται τον έρωτα της φτωχής βοσκοπούλας Γκόλφω με τον επίσης βοσκό, Τάσο. Παρόλο που ο νεαρός άρχοντας της περιοχής, ο Κίτσος, εκφράζει τον έρωτά του στη Γκόλφω, εκείνη παραμένει πιστή στον έρωτά της με τον Τάσο. Όμως εκείνος μετά από πιέσεις που δέχεται για ένα προξενιό με τη Σταυρούλα, ξαδέρφη του Κίτσου, τελικά δέχεται να την παντρευτεί απομακρύνοντας μια για πάντα τη Γκόλφω από τη ζωή του. Η δυστυχία της Γκόλφως είναι τόσο μεγάλη που χάνει το μυαλό της και καταριέται κάθε στιγμή τον Τάσο μέχρι όμως την ημέρα του γάμου του με τη Σταυρούλα, όπου εκεί τους εύχεται κάθε ευτυχία. Η μεγαλοψυχία της Γκόλφω συγκλονίζει τον Τάσο και τρέχει αμέσως να τη βρει στο σπίτι της. Όμως είναι πια αργά: Η Γκόλφω έχει αυτοκτονήσει και ξεψυχάει στα χέρια του αγαπημένου της προτού αυτοκτονήσει και αυτός δίπλα της.
Την ανατρεπτική παράσταση επιμελείται μια ομάδα ιδιαίτερα δημιουργικών συντελεστών. Τη διασκευή του κειμένου έχει αναλάβει η Ηρώ Κισσανδράκη, τη μουσική ο Ορέστης Μπενέκας και τα σκηνικά επίσης ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Λευτέρης Βασιλάκης, Μαρία Δαμασιώτη, Ηρώ Κισσανδράκη και Γιώργος Κοσκορέλλος.
Δείτε το trailer της παράστασης.
Προπώληση εισιτηρίων στο more.com.
TIPS
Η κινηματογραφική διασκευή της Γκόλφω αποτέλεσε την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους. Γυρίστηκε το 1914, στα στούντιο της οδού Χαλκοκονδύλη, από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κώστα Μπαχατώρη. Συμμετείχαν γνωστοί ηθοποιοί εκείνης της εποχής οι οποίοι ήταν μέλη των γνωστών "μπουλουκιών" που ταξίδευαν στην επαρχία κι έπαιζαν το θεατρικό έργο του Περεσιάδη σε πόλεις και χωριά.
Ο Σπυρίδων Περεσιάδης στην πραγματικότητα δεν "έγραψε" αλλά υπαγόρευσε το έργο καθώς ο συγγραφέας αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης από πολύ μικρή ηλικία, συνθέτοντας τελικά το μεγαλύτερο μέρος των έργων του αφού είχε τυφλωθεί ολοκληρωτικά.
Η τραγική ερωτική ιστορία της Γκόλφω σημείωσε τόσο μεγάλη απήχηση που θεωρήθηκε από τα θέατρα της εποχής ένα έργο "σωσίβιο" στη θάλασσα μιας εισπρακτικής αποτυχίας. Κάθε περιοδεύων θίασος συμπεριλάμβανε το έργο στο ρεπερτόριό του αφού εξασφάλιζε σε κάθε παράσταση του έναν μεγάλο αριθμό θεατών και έτσι η "Γκόλφω" παρέμεινε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ελληνικού ρεπερτορίου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
2103455020