Για ανήσυχο και ορμητικό σινεμά στο 5ο Positively Short Film Festival

Για ανήσυχο και ορμητικό σινεμά στο 5ο Positively Short Film Festival

Το κινηματογραφικό τοπίο στην Αθήνα, όσον αφορά το φεστιβαλικό κομμάτι, έχει να προσφέρει (υπερ)πληθώρα σινεφιλικών events. Ωστόσο λίγες, στα αλήθεια, είναι οι διοργανώσεις που αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους ως κάτι πολυσήμαντο, το οποίο δεν περιορίζεται απλώς σε μερικές κουλ προβολές. Μία από αυτές, όσο και μια από τις πιο φρέσκες αφίξεις των τελευταίων ετών, ακούει στο όνομα Positively Different Short Film Festival. Ένας θεσμός που διεξάγεται για πέμπτη φορά φέτος, έχοντας πετύχει την εξασφάλιση ενός πιστού κοινού χάρη στον τρόπο που άδραξε το ανήσυχο κουήρ, κοινωνικά συνειδητοποιημένο και φεμινιστικό ρεύμα των μοντέρνων κινηματογραφικών ημερών.

Το πρόγραμμά του, το οποίο ξεδιπλώνεται στο ιστορικό σινεμά Άστορ (7-10/3), απαρτίζεται 41 μικρού μήκους ταινίες από 22 χώρες οι οποίες συντονίζονται με το γενικό σύνθημα «από την αγάπη στην εξέγερση». Τα φιλμ θίγουν θεματικές όπως το κοινωνικό φύλο, η  σεξουαλικότητα, η αναπηρία, η μετανάστευση, η οικονομική τάξη, η φυλή και μας προσκαλούν να αναστοχαστούμε τη σχέση μας απέναντί τους.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται να παρακολουθήσουμε τις μικρού μήκους έξι ταλαντούχων και βραβευμένων Ελλήνων δημιουργών. Όπως το γλυκόπικρο «Αερολίν» (Αλέξης Κουκιάς) με πρωταγωνίστρια τη φοβερή ηθοποιό Δήμητρα Βλαγκοπούλου και το ποπ «Good Girls Club: A Virginity Odyssey» του ανερχόμενου σκηνοθετικού διδύμου των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδα Βαρτζιώτη. Ξεχωρίζουμε, ακόμη, δύο πολύ προσωπικά ντοκιμαντέρ που αναψηλαφούν τραυματικές εμπειρίες οι οποίες δεν πρέπει να ξεχαστούν. Από τη μία, το «Lumen» (Ειρήνη Τζούλια) που αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και από την άλλη το «Δηκεοσίνη / Justis» (Nικήτας Σιφονιός & Άγγελος Μπαράι), μια συνέντευξη με τον πατέρα του Νίκου Σαμπάνη που πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης. Σημειώνουμε ακόμα πως την Παρασκευή (8/3) πραγματοποιείται συζήτηση με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και τίτλο «Συλλογική μνήμη, προσωπικές μαρτυρίες: μεταξύ πένθους και διεκδίκησης», με συμμετέχοντα τα Ρέα Βαλντέν, Μπρικένα Γκίστο, Ζωή Κόκκα, Μαρία Λούκα και Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη.

Πληροφορίες:
PDSFF24 | Love & Revolt 7-10 Μαρτίου, Άστορ Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή)
Εισιτήρια: γενική είσοδος 5 ευρώ / σετ (3 ευρώ με επίδειξη φοιτητικού πάσου, κάρτα ανεργίας, ανάπηρα άτομα + συνοδός), ημερήσιο εισιτήριο 8 ευρώ, τετραήμερο πάσο: 20 ευρώ
Δείτε περισσότερα εδώ.

TIPS

Όλες τις ημέρες του φεστιβάλ στο Άστορ θα λειτουργεί αναβατόριο και αναπηρική χημική τουαλέτα. Στην πλατεία Κλαυθμώνος βρίσκεται υπόγειο πάρκινγκ με δωρεάν θέσεις για αναπηρικά αυτοκίνητα. Για απορίες/διευκρινίσεις σχετικά με την προσβασιμότητα μπορείτε να απευθυνθείτε στο accessibiltypdsff@gmail.com.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που πρόκειται να απονείμουν τα φετινά βραβεία αποτελούνται από τους Σοφία Εξάρχου (σκηνοθέτρια, σεναριογράφος), Κάρολ Σανσούρ (ιδρύτρια και διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας), Τσίπο Ζου (επιχειρηματίας, επιμελήτρια κινηματογραφικών φεστιβάλ) και Τάσο Μελεμενίδη (υπεύθυνος προγράμματος στο Cinobo). Φυσικά δε ξεχνάμε πως και οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δώσουν το δικό τους βραβείο, ψηφίζοντας την αγαπημένη ταινία τους.
Το Σάββατο (9/3) μετά τις προβολές ακολουθεί πάρτι στη στοά του Άστορ με DJ set από το Haelky.