"Το αγόρι με τις δυο καρδιές": Μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία

"Το αγόρι με τις δυο καρδιές": Μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία

Ο Τάκης Τζαμαργιάς ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αληθινή ιστορία των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι, οι οποίοι μαζί με την οικογένειά τους αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους σε αναζήτηση μιας νέας.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα η συγκινητική προσφυγική ιστορία των Αφγανών Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» από την εταιρεία παραγωγής Φωτόνιο Τέχνης και Πολιτισμού. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας των ίδιων των συγγραφέων, την οποία μας αφηγούνται οι Χρήστος Διαμαντούδης, Βαγγέλης Ζάπας, Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου, Γιώργος Ψυχογυιός, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Τάκη Τζαμαργιά, σε διασκευή του Φιλ Πόρτερ.

Το έργο-ύμνος στην αγάπη, την αλληλεγγύη και τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρίσκεται, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Επενδεδυμένο με τους στίχους της Ελένης Φωτάκη και τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη, ο οποίος ερμηνεύει και τα τραγούδια της παράστασης, ακολουθεί μια οικογένεια, δύο γονείς και τα τρία τους παιδιά, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα της που πλήττεται από τους Ταλιμπάν και να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Στο βιβλίο, που γράφτηκε το 2018 και εκδόθηκε μόλις το 2020 σημειώνοντας μεγάλη εκδοτική και θεατρική επιτυχία, οι αναπάντεχες στιγμές χαράς εναλλάσονται με εκείνες της απελπισίας. Το χιούμορ και η φαντασία είναι τα βασικά συστατικά της βαθιά ανθρώπινης ιστορίας που μιλάει για τις σημαντικότερες αξίες της ζωής, όπως η ελπίδα, το θάρρος, η εμπιστοσύνη και η αγάπη, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει την αγωνία των ανθρώπων για τον άγνωστο καινούργιο κόσμο που θα συναντήσουν, ο οποίος πρόκειται να γίνει «η νέα πατρίδα» τους. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου.

Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Δρούκα©

Περισσότερες πληροφορίες: theatroalma.gr

TIPS

*Τα σκηνικά υπογράφει ο Εδουάρδος Γεωργίου, τα κοστούμια η Έλλη Εμπεδοκλή, την κίνηση η Αγγελική Τρομπούκη, τους φωτισμούς ο Γιώργος Αγιαννίτης και το βίντεο ο Goran Gagic.
*Το «Αγόρι με τις δυο καρδιές» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022 στο Wales Millennium Centre- σε θεατρική προσαρμογή του Φιλ Πόρτερ - ενώ ένα μήνα αργότερα, ανέβηκε στο National Theatre του Λονδίνου. Και στις δύο θεατρικές σκηνές, το έργο εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές.
*Όπως σημειώνει ο Τάκης Τζαμαργιάς: “2000. Μια άλλη Ευρώπη. Μια οικογένεια Αφγανών: Μάνα, Πατέρας και 3 γιοι. Η μάνα ορθώνει το ανάστημά της κατά των Ταλιμπάν και υπέρ των γυναικών και διώκεται. Το ταξίδι ξεκινά. Αναζητούν την «Ιθάκη» τους, περιπλανώνται στην Ευρώπη. Από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες δεν τους σταματούν. Αλλά το φτάσιμο εκεί δεν είναι ο προορισμός τους, η Ιθάκη τους γέλασε. Η καρδιά τους έμεινε για πάντα στην πατρίδα. Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία προσφύγων, πρόκειται για έναν ύμνο στην αγάπη και στην αλληλεγγύη, για τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρίσκεται. Παράλληλα με τα λόγια της στιχουργού Ελένης Φωτάκη, ο Μίλτος Πασχαλίδης υφαίνει τη δική του περιπλάνηση σε ένα ξέφωτο αγάπης κι ανθρωπιάς”.