"Ο πατέρας": Η Ελένη Σκότη μάς ταξιδεύει στους λαβυρίνθους του μυαλού

"Ο πατέρας": Η Ελένη Σκότη μάς ταξιδεύει στους λαβυρίνθους του μυαλού

Το έργο του Φλοριάν Ζελέρ για τη σχέση ενός πατέρα με άνοια και της κόρης του έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο από 30/11. Επωφεληθείτε της ειδικής προσφοράς Black Friday Week με 30% έκπτωση (για εισιτήρια έως 14/12) και μη χάσετε τις δύο ακόμη παραστάσεις που παίζονται στον ίδιο χώρο.

Έχουν πάντα κάτι ξεχωριστό τα έργα που έχουν τη δύναμη να φέρουν στη σκηνή το πιο αόρατο κι όμως καθοριστικό για τον καθένας κομμάτι μας: τον λαβύρινθο του ανθρώπινου μυαλού. Και είναι ακόμη σπανιότερο όταν αυτό γίνεται με τέτοια τρυφερότητα, όπως συμβαίνει στον «Πατέρα», την παράσταση που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη στο Σύγχρονο Θέατρο. Από 30/11 στο θέατρο του Γκαζίου (τώρα και με ειδική προσφορά στα εισιτήρια), η Ιωάννα Παππά και ο Περικλής Μουστάκης θα γίνουν «κόρη και πατέρας» στο θεατρικό που έγραψε ο Γάλλος Φλοριάν Ζελέρ. Επί σκηνής θα βρίσκεται μαζί τους μία εκλεκτή ομάδα ηθοποιών: ο Αλέξανδρος Κωχ, η Λίλη Τσεσματζόγλου, ο Κωνσταντίνος Σειραδάκης και η Καλλιόπη Παναγιωτίδου.

Σε αυτό το σύγχρονο δράμα, που δεν ξεχνά να προσθέτει στο «μείγμα» του και κωμικές αποχρώσεις, πρωταγωνιστεί ένας άντρας γύρω στα ογδόντα, ο οποίος πάσχει από άνοια. Αφού εκείνος απορρίψει τη μία μετά την άλλη τις νοσοκόμες που προσλαμβάνει η κόρη του, τελικά η ευθύνη (αλλά και το βάρος) της φροντίδας του πέφτει στην ίδια. Εκείνη, ωστόσο, χρειάζεται να αντιμετωπίσει παράλληλα και τις ανακατατάξεις της ζωής της. Ανακατατάξεις βιώνει βέβαια και ο πατέρας, αλλά αυτές συμβαίνουν στο μυαλό του, που του παίζει περίεργα παιχνίδια: έκλεψε κάποιος το ρολόι του; ποιοι είναι αυτοί οι άγνωστοι άνθρωποι που έρχονται στο σπίτι; σε ποιο σπίτι βρίσκεται; Η αντικειμενική πραγματικότητα και η συνεχώς μεταβαλλόμενη εντύπωση του πατέρα είναι τα δύο πρίσματα μέσα από τα οποία ο θεατής παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.

Δείτε το trailer του «Πατέρα» εδώ.

Προπώληση για τον «Πατέρα» (με την ειδική προσφορά), εδώ.

Το καλό θέατρο, όμως, δε σταματά εδώ. Στον χώρο του Σύγχρονου Θεάτρου, εκτός από τον «Πατέρα», συνεχίζονται και οι «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Η Έλενα Καρακούλη καθοδηγεί σκηνοθετικά τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά, που υποδύονται τη Μαριάνε και τον Γιόχαν, ένα ζευγάρι στη δεκαετή επέτειό τους. Έχουν κάτι το πολύ οικείο οι «Σκηνές», που περνούν από το λαμπερό προσωπείο μιας τέλειας σχέσης στην αφιλτράριστη πραγματικότητα δύο συζύγων και τους τριγμούς της. Όπως διαβάζουμε στην κριτική του “α”: «οι "Σκηνές από ένα γάμο" αποτελούν την ακτινογραφία μιας ζωής δύο ανθρώπων, με την οποία καθένας μπορεί να ταυτιστεί».

Προπώληση για την παράσταση (με προσφορά Black Friday Week για τις καθημερινές) εδώ.

Παράλληλα, στην ίδια σκηνή, η Σοφία Καραγιάννη ζωντανεύει στη σκηνή το έργο ενός συγγραφέα, του οποίου τα λόγια έχουν ήδη ξεφύγει κατά πολύ από τις σελίδες του κι έχουν γίνει ιδιαιτέρως γνωστά. Ο λόγος για τον Χρόνη Μίσσιο και το δραματοποιημένο αυτοβιογραφικό του κείμενο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», όπου αφηγείται τα χρόνια των φυλακίσεων, εκτοπίσεων και βασανισμών του λόγω της κομμουνιστικής του ταυτότητας. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ο Δημήτρης Μαμιός και ο Γιάννης Μάνθος κάθονται μαζί σε ένα λιτό τραπέζι και διατρέχουν τις οδυνηρές εμπειρίες ενός συγκλονιστικού ιδεολόγου που ακόμη μας εμπνέει.

Προπώληση για την παράσταση, εδώ.

© Πάτροκλος Σκαφίδας («Ο πατέρας»)
© 
Γιώργος Χατζηνικολάου («Σκηνές από έναν γάμο»)
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου («Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»)

TIPS

*Το 2020, ο «Πατέρας» έγινε ταινία με τον Άντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν, με τον πρώτο να κερδίζει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
*Η κριτικός της Guardian Λιν Γκάρντνερ χαρακτήρισε το έργο «μία άγρια αλλά ειλικρινή σπουδή πάνω στην άνοια», η οποία φέρνει στο μυαλό κάτι από «Βασιλιά Ληρ».
*Στα πρόσωπα του Περικλή Μουστάκη και της Ιωάννας Παππά ενώνεται η παλιά με τη νέα γενιά ηθοποιών, με τους δύο ταλαντούχους ερμηνευτές να είναι αμφότεροι απόφοιτοι της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σύγχρονο Θέατρο

 Ευμολπιδών 45
 2103464380