"Το σκοτάδι είναι πράσινο": Μια διαδραστική παράσταση για το περιβάλλον και τη διαφορετικότητα από την Αθηνά Χατζηαθανασίου

"Το σκοτάδι είναι πράσινο": Μια διαδραστική παράσταση για το περιβάλλον και τη διαφορετικότητα από την Αθηνά Χατζηαθανασίου

Ο Τάκης Ανακυκλωτάκης και η Μίνα Εξοικονομίνα μας περιμένουν στη σκηνή του θεάτρου Altera Pars για να διηγηθούν την πιο “πράσινη” ιστορία όλων των εποχών.

Στις μέρες μας, το θέατρο για παιδιά είναι πιο ανήσυχο από ποτέ και μιλά στους μικρούς θεατές για κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας με πολύ δημιουργικότητα και φαντασία. Μια τέτοια παράσταση είναι και το έργο που παρουσιάζει στο θέατρο Altera Pars η Καλλιτεχνική Εταιρία CALD με τίτλο “Το σκοτάδι είναι πράσινο”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Αθηνάς Χατζηαθανασίου, η οποία συνεχίζει την πορεία της στο θέατρο για μικρές ηλικίες και μέσα από το τρίτο της θεατρικό έργο δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο για την οικολογία και την κλιματική αλλαγή, εξοικειώνοντας τους μικρούς θεατές με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προστασία των δασικών εκτάσεων. 

«Κυρίες και κύριοι! Καλώς ορίσατε στο θέατρο μας! Δυο κούκλες είμαστε θεατρικές σε αδιέξοδο μεγάλο, πώς να βοηθήσουμε μαζί το έρμο το περιβάλλον;» Ο Τάκης ο Ανακυκλωτάκης και η Μίνα η Εξοικονομίνα μπαίνουν σε περιπέτειες όταν το Μ.Ε.Τ.Ρ.Ο., το Μηχάνημα Εκτίμησης Της Ρύπανσης Όλων ξεκινά τη λειτουργία του. Έρχονται αντιμέτωποι με τον κ. Σπαταλόπουλο το βιομήχανο και τον Πύρρο τον Εμπρηστίδη. Η Ταξιθέτρια που ονειρευόταν πάντα να γίνει τσιχλόφουσκα, οδηγεί τους θεατές σε αυτή τη διαδραστική θεατρική περιπέτεια για την εξεύρεση λύσεων προστασίας του περιβάλλοντος, που βρίσκεται στα όρια της απόλυτης καταστροφής. Με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και φυσικά των μικρών θεατών που είναι το κλειδί, υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. 

Η συγκινητική όσο και χιουμοριστική ιστορία, που μας αφηγούνται οι Ειρήνη Δένδη, Άντα Κουγιά και Αντώνης Σανιάνος, είναι επενδεδυμένη με κοστούμια και σκηνικά φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Με αυτόν τον τρόπο η παράσταση γίνεται παράδειγμα για την επαναχρησιμοποίηση υλικών στο θέατρο, και αναδεικνύει τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών, ενώ παράλληλα θυμίζει στα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται το σκοτάδι γιατί μπορεί να είναι είναι ακόμη και… «πράσινο»!

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com


Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

TIPS

*Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Ανδρέας Αναγνωστόπουλος, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ευγενία Βησσαρίου και τους φωτισμούς ο Γιάννης Ζέρβας.
*Στο βίντεο εμφανίζονται οι Γιώργος Γιαννακόπουλος και Πασχάλης Μερμηγκάκης, ενώ ακούγεται η φωνή του Νίκου Καραστέργιου.
*Η πολυσχιδής νέα καλλιτέχνιδα Αθηνά Χατζηαθανασίου, ξεκίνησε από τη Νομική αλλά την κέρδισε το θέατρο. Ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτις, έχει γράψει συνολικά τρία θεατρικά έργα, τα «Ραντεβού στην Αθήνα», «Μια Παναγιώτα κι ένα κάποτε» και τώρα «Το σκοτάδι είναι πράσινο», και έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με το παιδικό και εφηβικό θέατρο ως ηθοποιός. Πέρυσι την είδαμε να τραγουδάει και να παίζει στην παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου «Ο Πατέρας μου η Αθήνα» και να σκηνοθετεί τη site-specific performance «Catch (19)22» στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός». Φέτος, θα τη δούμε να σκηνοθετεί τη σουρεαλιστική παράσταση «η Εποχή του Κυνηγιού» στο Bios, όπου εμφανίζεται και η ίδια.