"Όλοι στα καζάνια σας": Μία αριστοφανική κωμωδία... κόλαση!

"Όλοι στα καζάνια σας": Μία αριστοφανική κωμωδία... κόλαση!

Η ομάδα «Μικρός Αριστοφάνης» φέρνει στη σκηνή του Θεάτρου της Ημέρας μία καυστική κωμωδία, πιστή στο πνεύμα του αρχαίου κωμικού, στην οποία παρευλάνει ο ίδιος, ο Έλγιν, ο Σαίξπηρ ακόμα και ο Άδης.

Τα διαβολάκια της ομάδας που έχει πάρει το όνομά της από τον μεγάλο κωμικό της αρχαιότητας (και πρώτο πειραχτήρι της εποχής) το σκάνε ξανά από τον Κάτω Κόσμο και έρχονται στον Επάνω. Ο λόγος, φυσικά, για την ομάδα «Μικρός Αριστοφάνης» που έχει ήδη βάλει μπουρλότο στη σκηνή του Θεάτρου της Ημέρας, με την ανατρεπτική και σατιρική παράστασή της με τίτλο «Όλοι στα καζάνια σας» -ένα έργο τόσο… καυστικό που θα είναι ό,τι πρέπει για να ζεσταθούμε αυτόν τον θεατρικό χειμώνα. Ο συγγραφέας πίσω από αυτή την σουρεαλιστική κωμωδία είναι ο Πέτρος Α. Καφαντόγιας, ο οποίος δημιούργησε ένα κείμενο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο (πώς ήταν το «Γιοφύρι της Άρτας» ένα πράγμα), που εγγυάται άφθονο γέλιο. Ας δούμε, λοιπόν, με λίγα λόγια την υπόθεσή του.

Βρισκόμαστε στα βάθη της κολάσεως. Τριγύρω καζάνια φτιαγμένα προ αμνημονεύτων ετών, που από κάτω τους καίνε αρχαίες φωτιές και μέσα τους σιγοβράζουν στο ζουμί τους τα κακά παιδιά που βρέθηκαν στον Κάτω Κόσμο αντί για τα Ηλύσια Πεδία. Ένα από αυτά είναι και ο Αριστοφάνης, ο οποίος ξέρει τι γίνεται στον Επάνω Κόσμο κι έτσι βάζει πλώρη για να φτιάξει ένα νέο ποιητικό έργο. Τα νέα, φυσικά, μαθαίνονται γρήγορα κι έτσι οι «ταλεντάρες» και των δύο κόσμων συρρέουν στο καζάνι του διεκδικώντας διακαώς έναν ρόλο. Την ίδια στιγμή, στην κόλαση βρίσκεται και ο Λόρδος Έλγιν, ο γνωστός κλέφτης των γλυπτών του Παρθενώνα, που εξακολουθεί να τα βγάζει πέρα κάνοντας απατεωνιές. Καινούργιο του σχέδιο είναι η κλοπή του καζανιού του Σαίξπηρ, όμως δεν βάζει στο μάτι το σωστό καζάνι και τελικά όλα καταλήγουν σε ένα μεγάλο μπουρλότο!

Τον ρόλο του Σαίξπηρ ερμηνεύει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, τον Έλγιν υποδύεται η Αναστασία Ποντίκα, ενώ στη σκηνή θα δούμε και τον Άμλετ (Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος) και τον Χάρο (Πέτρος Καφαντόγιας). Το καστ συμπληρώνει ο Αντώνης Καφαντόγιας και η Έφη Χαντζούλη. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η ομάδα και ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, τα κοστούμια ο John Terziotis και τα φώτα ο Γιώργος Σηφάκης.

Προπώληση με ένα κλικ εδώ.

TIPS

*Το “Όλοι στα καζάνια σας” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίζεται ακάθεκτο αλλά και ανανεωμένο.
* Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (ο Σαίξπηρ του έργου) έχει εμφανιστεί στη σειρά «Παγιδευμένοι», όπως και η Αναστασία Ποντίκα.
*Το έργο δεν διαθέτει σκηνές βίας (μόνο κάτι.. «ψιλές») ούτε ακατάλληλη φρασεολογία (μόνο κάτι… «αριστοφανικά γαλλικά»). Είναι, όμως, κατάλληλο για άνω των 14 ετών.