Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή κρατούν το "Μαγικό κλειδί" του Θεάτρου Κιβωτός

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή κρατούν το "Μαγικό κλειδί" του Θεάτρου Κιβωτός

Από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα «Η καρδιά της βασιλοπούλας», είναι εμπνευσμένη η νέα παράσταση της Παιδικής Σκηνής «Κάρμεν Ρουγγέρη», μια παραμυθένια ιστορία για τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής.

Η Παιδική Σκηνή «Κάρμεν Ρουγγέρη» εμπνέεται ξανά από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα «Η καρδιά της βασιλοπούλας» και από 12 Νοεμβρίου παρουσιάζει την ολοκαίνουργια παράσταση «Το μαγικό κλειδί». Μετά την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του αγαπημένου μυθιστορήματος της συγγραφέως «Παραμύθι χωρίς όνομα», οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμη μία ιστορία της μέσα από την οπτική της Χριστίνας Κουλουμπή και της Κάρμεν Ρουγγέρη που υπογράφουν τη σκηνοθεσία, σε κείμενο της δεύτερης. Μια παράσταση γεμάτη θησαυρούς, χρώματα, χορούς, παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας μας και παραδοσιακές μουσικές της κάτω Ιταλίας είναι το «Μαγικό κλειδί», που μέσα από μια παραμυθένια ιστορία μιλά για τα μεγάλα θέματα και τις αξίες της ζωής. Έννοιες όπως η αφοσίωση, η αλληλεγγύη, η προσφορά, η ευτυχία, η δυστυχία, η λύπη, η χαρά αλλά και η αγάπη για την πατρίδα και την οικογένεια, όπως και ο θάνατος θα απασχολήσουν τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους θεατές μέσα από την παράσταση, δίνοντας τροφή για σκέψη και αφορμή για συζήτηση.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια φορά κι έναν καιρό ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα, που ζούσαν ευτυχισμένοι σ’ ένα μεγάλο νησί, έχοντας κατακτήσει την αγάπη του λαού τους, έφεραν στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Στη βάφτιση του μωρού, την ώρα που όλοι γλεντούσαν, εμφανίστηκαν οι νεράιδες του νησιού για να του δώσουν ευχές. Οι δύο από αυτές χάρισαν στη βασιλοπούλα ομορφιά, χάρη, ωραία φωνή και εξυπνάδα. Η τρίτη νεράιδα, όμως, η Μοίρα, της ευχήθηκε να μην νιώσει ποτέ λύπη στη ζωή της και χτυπώντας το μαγικό της ραβδάκι ελαφρά στο στήθος της μικρής πήρε την καρδιά της και την έκλεισε σε ένα χρυσό κουτάκι. Τότε ο βασιλιάς και η βασίλισσα φοβισμένοι για το πώς θα μπορέσει να τους αγαπήσει αλλά και να κυβερνήσει χωρίς την καρδιά της, ζήτησαν τη βοήθεια της Κυρά Ζωής. Εκείνη, λιγότερη ισχυρή καθώς ήταν από τη Μοίρα, τους έδωσε ένα χρυσό κλειδάκι και τους είπε ότι αν ποτέ η ίδια η βασιλοπούλα θελήσει να αποκτήσει πάλι την καρδιά της, αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να το κάνει. 

Την ιστορία του «Μαγικού κλειδιού» ντύνουν τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, οι χορογραφίες και οι φωτισμοί του Πέτρου Γάλλια, η μουσική σύνθεση και η ενορχήστρωση του Αντώνη Δελαπόρτα, καθώς και οι στίχοι και οι μουσικές επιλογές του Ανδρέα Κουλουμπή. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ειρήνη Αρβανίτη,  Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Μαρία Καμακάρη, Χριστίνα Κουλουμπή, Γιάννης Νικολάου, Αλεξάνδρα Σκένδρου, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

 

Φωτογραφίες: Πέτρος Γάλλιας©

TIPS

*Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η ομάδα της παρουσιάζουν φέτος και την "Ιλιάδα" του Ομήρου στο Christmas Theater, με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια (σε επιμέλεια της Χριστίνας Κουλουμπή), όπως και ειδικά εφέ και βιντεοπροβολές. Μέσα από την τα παιδιά γνωρίζουν πρώτα τους πρωταγωνιστές του έργου, δηλαδή, ποια είναι η Ελένη, ποιος ο Πάρης, ο Αχιλλέας, ο Μενέλαος, ο Έκτορας, ο Αγαμέμνονας, ενώ έπειτα μαθαίνουν πώς φτάσαμε στον Τρωικό Πόλεμο και τέλος περνούν στην “Ιλιάδα”, που αρχίζει με τον θυμό του Αχιλλέα, τη διαμάχη του με τον Αγαμέμνονα και την αποχώρηση του από τη μάχη, συνεχίζοντας με τη συμμετοχή των θεών του Ολύμπου σε αυτή την διαμάχη, τη σύγκρουση των Ελλήνων με τους Τρώες, τον θάνατο του Πάτροκλου και τη μονομαχία του Αχιλλέα με τον Έκτορα, η οποία καταλήγει στον χαμό του τελευταίου.
*Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο “α” η Χριστίνα Κουλουμπή: “Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέατρο για τα παιδιά, έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη και την ελπίδα που κρύβει αυτή η επιλογή. Καταπιανόμαστε με μύθους, ιστορίες γεμάτες θησαυρούς και οφείλουμε με όχημα τις παραστάσεις μας να φέρνουμε γνώση και ερεθίσματα φωτεινά στα ματάκια των μικρών μας φίλων. Έτσι το βλέπω, με αυτή την πρόθεση έχω γαλουχηθεί από τα μικράτα μου και νιώθω αφάνταστα τυχερή που μοιράζομαι την αποστολή αυτή με την οικογένεια μου και την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη”.
*Η Κάρμεν Ρουγγέρη συμπληρώνει φέτος 27 χρόνια στο παιδικό θέατρο. Όπως έχει δηλώσει: «Πολλοί μου λένε ότι θυσίασα τη δική μου καριέρα με το να ασχολούμαι από το πρωί ως το βράδυ με τα παιδιά. Δεν θεωρώ ότι θυσιάστηκα, αντίθετα κέρδισα τόσα πολλά, έμαθα τόσα πράγματα, ανακάλυψα έναν εαυτό που δεν ήξερα. Ύστερα, παίρνω και δίνω τόση αγάπη με το να είμαι σε όλες τις παραστάσεις μας παρούσα. Πολλές φορές αναρωτιούνται -κυρίως συνάδελφοι- τι κάνω και οι παραστάσεις μας έχουν κόσμο. Η λέξη σεβασμός νομίζω είναι η λέξη που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά. Ύστερα, αυτό που πρέπει να έχει πάντα στο νου του κάποιος που ασχολείται με αυτό το είδος θεάτρου, είναι τα λόγια του μεγάλου ρώσου σκηνοθέτη Κονσταντίν Στανισλάφσκι: «Στο θέατρο για παιδιά οι ηθοποιοί πρέπει να παίζουν όπως και στο θέατρο για μεγάλους. Με μια διαφορά: πρέπει να παίζουν λίγο καλύτερα!!!».