Ο "Ραφτάκος των λέξεων" από την ομάδα Μικρός Νότος επιστρέφει στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"

Ο "Ραφτάκος των λέξεων" από την ομάδα Μικρός Νότος επιστρέφει στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"

Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας Μικρός Νότος που μεταφέρει στη σκηνή το τρυφερό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για την αγάπη και την παρηγοριά που μπορούν να προσφέρουν οι λέξεις και την βαθιά ανάγκη μας για επικοινωνία, επιστρέφει για πέμπτη χρονιά.

Ο "Ραφτάκος των λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου που αγαπήθηκε μέσα από τη μεγάλη θεατρική επιτυχία της ομάδας Μικρός Νότος, επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για να μας υπενθυμίσει πόσο οι λέξεις μπορούν να μας ζεστάνουν, να μας δροσίσουν και να μας παρηγορήσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα και πολλή ζεστασιά που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, αποτελούν τα βασικά υλικά με τα οποία ο Μικρός Νότος έπλεξε, όπως ο ραφτάκος, αυτή την ιδιαίτερα επίκαιρη παράσταση για την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Όλα αυτά τα στοιχεία βέβαια χαρακτηρίζουν το σύνολο των διαδραστικών παραστάσεων για παιδιά που δημιουργεί η ομάδα, η οποία ξεχωρίζει για το όραμα, τη θεματολογία, την αισθητική, τον παιδοκεντρικό τρόπο που ενεργοποιεί την φαντασία μικρών και μεγάλων, καθώς και τη στάση της απέναντι στο "τραύμα" και τη "διαφορετικότητα".

Από 5 Νοεμβρίου έως τέλη Ιανουαρίου αλλά και με έξτρα εορταστικές παραστάσεις θα έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιστορία του ράφτη που έφτιαχνε ρούχα για τους κατοίκους της μικρής πόλης όπου ζούσε, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής και Έλσα Λουμπαρδιά.

Αυτό όμως που έκανε τον ραφτάκο να ξεχωρίζει ήταν το ότι έραβε με λέξεις, διαλέγοντας προσεκτικά ποιες θα χρησιμοποιήσει για κάθε έναν από τους κατοίκους της πόλης. Έτσι,  φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν έπεσε βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν ήταν αρκετά για να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα τους με πολλή αγάπη και ζεστές λέξεις που παρηγορούσαν την καρδιά τους. 

Όπως τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός - ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια του Μικρού Νότου: «Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για την κατάρτισή τους στο θέατρο για παιδιά, σχεδιάζουμε με εμπειρία, γνώση και φροντίδα από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τα διαδραστικά μέρη, τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο».

Ο «Ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός©

TIPS

*Η Χρύσα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο "α" πριν από λίγους μήνες: "Το θέατρο για παιδιά δίνει στους δημιουργούς, σε εμάς δηλαδή, την τεράστια ευκαιρία μέσα από μία ιστορία με φωτεινούς χαρακτήρες να μιλήσουμε με αλήθεια και ασφάλεια για όλα αυτά που ζούμε στα σκοτάδια της καθημερινότητας. Είναι ένα ασφαλές πλαίσιο όπου μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν, να αποδέχονται και να σέβονται το διαφορετικό, το άγνωστο, το μη "τέλειο". Το θέατρο για παιδιά είναι για εμάς το μέσο, μέσα από το οποίο οργανώνουμε και στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ενεργού πολίτη και όχι παθητικού δέκτη. Το θέατρο για παιδιά με όλα τα εργαλεία που μας παρέχει το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι μία μεγάλη αγκαλιά συνύπαρξης και αποδοχής. Είναι ο τόπος που χωράει -χωρίς κριτική διάθεση- όλες τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των παιδιών. Είναι ο τόπος που σπέρνουμε και ποτίζουμε με τον ιδρώτα μας καθημερινά προκειμένου να δώσουμε ό, τι αρμόζει σε κάθε παιδί. Το καλύτερο! Γι’ αυτό ακόμα και όταν ίσως αποτυγχάνουμε θεατρικά, η ίδια η αφετηρία, έμπνευση και πρόθεση λειτουργεί σα σωσίβιο".
*Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, μεράκι, σκληρή εργασία και όραμα τον Αύγουστο του 2012 μέσα από την ανάγκη μου να υπάρξει ένα ασφαλές καλλιτεχνικό περιβάλλον, όπου καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές αλλά με κοινό όραμα, ήθος και αισθητική, θα υλοποιούμε παραστάσεις, δράσεις και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για το παιδικό, νεανικό και ενήλικο κοινό. Ο χώρος του σχολείου είναι ο κατεξοχήν ιδανικός χώρος για τις παραστάσεις μας που ενέχουν από τη γέννησή τους ένα στέρεο εκπαιδευτικό και ευρύτερα παιδαγωγικό μέρος σύμφωνα με τις αρχές του Theatre in Education. Η συνεργασία μας με τον Δάσκαλο TIE, σκηνοθέτη και συγγραφέα Chris Cooper, τα τελευταία χρόνια, είναι μία συνάντηση που άλλαξε τη ζωή μου, τον τρόπο που επιθυμώ να κάνω θέατρο, να δημιουργώ καθώς και τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Μαζί με τη θεατροπαιδαγωγό Φλώρα Σπύρου, στενή συνεργάτιδα του Μικρού Νότου, που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου το 2012 στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος ενηλίκων με διευθύντρια την Πέγκυ Στεφανίδου, σχεδιάζουμε τους κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα μιλήσουμε σε κάθε παράσταση και σχεδιάζουμε τα διαδραστικά μέρη που θα ενταχθούν οργανικά σε κάθε παράστασή μας.
*Όσον αφορά τα σκηνικά και τα κοστούμια, τα παιδιά δεν τα χρειάζονται γιατί, όπως μας εξηγεί η ομάδα Μικρός Νότος έχουν πλούσια φαντασία. Αυτό που χρειάζονται είναι αλήθεια και «χώρος» για να αναπτύξουν τη φαντασία τους, κι όχι έτοιμες εικόνες, επενδυμένες με βαριά κοστούμια και σκηνικά. Αυτό, βέβαια, απαιτεί έμπειρους και ταλαντούχους ηθοποιούς που μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο το σώμα τους, όσο και την υποκριτική τους τέχνη για να το πετύχουν.