"Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι": Το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς ανεβαίνει στον Νέο Ακάδημο

"Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι": Το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς ανεβαίνει στον Νέο Ακάδημο

Φιλαρέτη Κομνηνού, Αναστασία Παντούση, Δημήτρης Τσίκλης: Η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί έναν θίασο αξιώσεων στο σκοτεινό έργο του Αμερικανού συγγραφέα

Το πιο σκοτεινό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Νέος Ακάδημος, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ. Πρωταγωνιστεί ένας ξεχωριστός θίασος, με επικεφαλής τη Φιλαρέτη Κομνηνού (Κυρία Βέναμπλ), την Αναστασία Παντούση (Κάθριν) και τον Δημήτρη Τσίκλη (Γιατρός Κούκροβιτς).

Ο ποιητής Σεμπάστιαν, τον οποίον ποτέ δεν βλέπουμε επί σκηνής καθώς πέθανε «ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι», είναι ο αόρατος πρωταγωνιστής του έργου, στο οποίο συγκρούονται ανελέητα η μητέρα του, η δεσποτική κυρία Βέναμπλ, και η ξαδέρφη του Κάθριν. Αλήθεια, τι οδήγησε στον θάνατό του στα τροπικά νησιά όπου παραθέριζε; Ποια τρομερή αλήθεια έχει να αποκαλύψει η Κάθριν, που τον συνόδευε στις διακοπές του; Γιατί η μητέρα του, που συνδεόταν με τον γιο της με μια νοσηρή εμμονή, αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί όσα έχει να της πει, και για ποιο λόγο έχει καλέσει στο σπίτι της τον νεαρό επιστήμονα, που ειδικεύεται σε νέες μεθόδους θερεπείας των «φρενοβλαβών»;
 

Ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας άντλησε από τα προσωπικά του βιώματα και συνέθεσε ένα έργο ποιητικό και σκοτεινό, άγριο και παράφορο. Ένα έργο για τους προσωπικούς δαίμονες, για τη σεξουαλικότητα, για τη σχέση μητέρας και γιου αλλά και για την αδερφική αγάπη, ένα έργο για τη σύγκρουση μεταξύ αλήθειας και ψέματος, φωτός και σκοταδιού, λογικής και «τρέλας».

Η παράσταση της Λίλλυς Μελεμέ διακρίνεται για την υποβλητική ατμόσφαιρα και τις ωραίες ερμηνείες των ηθοποιών, που φωτίζουν την αγριότητα του έργου. Η Φιλαρέτη Κομνηνού σε μία εξαιρετική στιγμή δίνει όλες τις αποχρώσεις της κυρίας Βέναμπλ, τον δεσποτικό και χειριστικό χαρακτήρα, τη γοητεία της όσο και την ψυχική της κατάρρευση όταν γκρεμίζεται η άσπιλη εικόνα που είχε για τον γιο της. Η Αναστασία Παντούση εντυπωσιάζει στον δύσκολο ρόλο της ταραγμένης Κάθριν, που υπήρξε μάρτυρας του άγριου θανάτου του Σεμπάστιαν, και τώρα βρίσκεται υπό την απειλή του εγκλεισμού σε άσυλο και της λοβοτομής.

Πολύ ωραία συμπληρώνει τον καστ ο Δημήτρης Τσίκλης στον ρόλο του Γιατρού, που είναι όσο διακριτικός όσο και δυναμικός χρειάζεται, καθώς καλείται να δώσει την επιστημονική του διάγνωση για την ψυχική κατάσταση της Κάθριν και την ορθότητα όσων ισχυρίζεται. Η Λίλλυ Μελεμέ και ο Πάρις Λεόντιος, στους ρόλους της μητέρας και του αδερφού της Κάθριν, ολοκληρώνουν το παζλ μιας οικογένειας, που η τύχη της κρέμεται από τις προθέσεις της Κυρίας Βέναμπλ.

Ιδιατέρως καθοριστική στο υποβλητικό αποτέλεσμα είναι η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου όπως και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Τα καλόγουστα σκηνικά είναι της Μικαέλας Λιακατά και τα ισάξια κοστούμια της Ειρήνης Γεωργακίλα.

Επίσης, η Happy Productions παρουσιάζει δύο ακόμη παραστάσεις. Στον Νέο Ακάδημο παίζεται, επίσης, η θεότρελη κωμωδία «Unfriend» του Στίβεν Μόφατ, που σαρώνει στο West End, και εδώ σκηνοθετεί ο Αντώνης Γαλέος. Ένα αγαπημένο και «καθωσπρέπει» ζευγάρι αναγκάζεται να φιλοξενήσει για λίγες μέρες μια εκκεντρική χήρα που γνώρισαν στις διακοπές. Αναζητώντας κάποια στοιχεία στο διαδίκτυο για τη φιλοξενούμενή τους, αφού δεν ξέρουν τίποτα για αυτή, ανακαλύπτουν ότι μπορεί να είναι μια στυγνή δολοφόνος! Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση της κωμωδίας που χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως «η πιο αστεία κωμωδία όλων των εποχών» και εδώ ερμηνεύουν οι Kατερίνα Διδασκάλου, Βάσω Λασκαράκη, Σόλων Τσούνης, Δημήτρης Κουρούμπαλης και Άρης Αντωνόπουλος.

Aκόμη, στο θέατρο Άνεσις, ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί το δικαστικό θρίλερ της Αγκάθα Κρίστι, «Μάρτυρας κατηγορίας», σε μια εκδοχή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, ενώ οι θεατές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση με έναν απροσδόκητο τρόπο, καθώς σε κάθε παράσταση διατίθενται 12 προνομιακές θέσεις ενόρκων, πάνω στην σκηνή. Την γεμάτη σασπένς ιστορία της δίκης ενός νεαρού που κατηγορείται για το φόνο μιας πλούσιας χήρας ερμηνεύει ένας καταξιωμένος θίασος: Μελίνα Βαμβακά, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Θοδωρής Κατσαφάδος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νίκη Παλληκαράκη, Νίκος Πολυδερόπουλος.

Τις φωτογραφίες υπογράφει ο Πάτροκλος Σκαφίδας


Προπώληση εισιτηρίων από το more.com: "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι",  “Μάρτυρας κατηγορίας”"Unfriend"

TIPS

Από τους πιο αγαπημένους και πολυπαιγμένους στην Ελλάδα συγγραφείς του σπουδαίου αμερικανικού θεάτρου, ο Τενεσί Ουίλιαμς έχει υπογράψει αριστουργήματα όπως «Ο γυάλινος κόσμος», «Λεωφορείο ο Πόθος», «Λυσσασμένη γάτα», «Γλυκό πουλί της νιότης». Μετέτρεψε τα προσωπικά του βιώματα σε θέατρο ποίησης κι εσωτερικής αλήθειας, και έπλασε εμβληματικούς ­ρόλους, άνδρες και γυναίκες ασφυκτικά εγκλωβισμένους σε προσωπικά αδιέξοδα. Και στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» εντοπίζονται οι αυτοβιογραφικές αναφορές του: η ομοφυλοφυλία του, που καθόρισε ολόκληρο το έργο του, όπως και η σχέση του με την ευνουχιστική μητέρα του και την πολυαγαπημένη του αδερφή, που είχε πράγματι υποβληθεί σε λοβοτομή.
Οι δύο πρωταγωνίστριες δήλωσαν στο «α» για τους ρόλους τους: «Αφού πέθανε ο γιος, η Κυρία Βέναμπλ προσπαθούσε να διαφυλάξει με κάθε κόστος το ζωτικό της ψεύδος και της ήταν αδύνατο να δεχτεί όσα της έλεγε η Κάθριν – πράγμα που την κάνει και συγκινητική πέρα από αδίστακτη» (Φιλαρέτη Κομνηνού), και «Αυτό που μου αρέσει σε αυτήν είναι ότι έχει το σθένος να υπερασπίζεται την αλήθεια της, παρά το φόβο τού τι θα της συμβεί, παρά τη χειραγώγηση και την απομόνωσή της στη μοναξιά του ψυχιατρείου» (Αναστασία Παντούση).
Η Λίλλυ Μελεμέ έχει σκηνοθετήσει σημαντικά έργα κάθε είδους ρεπερτορίου: αρχαία τραγωδία («Ηλέκτρα», «Χοηφόροι»), Τσέχωφ («Θείος Βάνιας»), Στρίντμπεργκ («Δεσποινίς Τζούλια») κλασικά λογοτεχνικά αριστουργήματα («Τερέζ Ρακέν», «Λούλου»), σημαντικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας («Το δείπνο») και του κινηματογράφου («Dogville»).