Η καρδιά του καλού σινεμά χτυπά στο 3ο Cinema Made In Italy

Η καρδιά του καλού σινεμά χτυπά στο 3ο Cinema Made In Italy

Προ των πυλών βρίσκεται το αφιέρωμα Cinema Made In Italy που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά, φέρνοντας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (20-25/10) μερικές από τις καλύτερες νέες ταινίες της ιταλικής παραγωγής, οι οποίες προβάλλονται σε πανελλήνια πρεμιέρα παρουσία των συντελεστών τους, σε συνεργασία με το θρυλικό στούντιο Cinecittà, την πολιτιστική πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας «Tempo Forte» και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Στην Αθήνα θα δώσουν το «παρών» τρεις ανερχόμενοι διακεκριμένοι σκηνοθέτες της γειτονικής χώρας για να παρουσιάσουν τα φιλμ τους. Ο Μάρκο Αμέντα βάζει την υπογραφή του στο «Άννα» (Ειδική Μνεία στο τμήμα Giornate degli Autori του φεστιβάλ Βενετίας) το οποίο δανείζεται το όνομά του από την κεντρική ηρωίδα, μια γυναίκα η οποία απολαμβάνει τη ζωή με φόντο τα παρθένα τοπία της γενέτειράς της Σαρδηνίας. Εκεί διευθύνει ένα μικρό αγρότημα το οποίο και θα πρέπει να προφυλάξει, μαζί με το φυσικό περιβάλλον, όταν στην περιοχή κάνουν την εμφάνισή τους μπουλντόζες που απειλούν να καταστρέψουν τα πάντα. Τότε η Άννα θα κάνει σκοπό της ζωής της να προστατέψει τη φύση και την προσωπική ελευθερία της, ρισκάροντας ακόμα και να θυσιαστεί για αυτό.

Έπειτα, ο Αλέν Παρόνι φτάνει στην πρωτεύουσα για να προλογίσει τη διακεκριμένη στη Βενετία ταινία του «Μια Ατελείωτη Κυριακή» (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου - FIPRESCI στο τμμήμα Ορίζοντες). Ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει στην καλοκαιρινή Ρώμη, όπου τρεις φίλοι σε διαφορετικά μονοπάτια ζωής προσπαθούν να συμφιλιωθούν με την ενηλικίωση. Ο Άλεξ έχει μόλις κλείσει τα 19, η Μπρέντα είναι έγκυος και ο Κέβιν έχει ως βασική προτεραιότητα να κάνει ταγκιές σε όλη την πόλη. Αυτή η ετερόκλητη παρέα με τις αντιφατικές προσωπικότητες, εν αγνοία της πρόκειται να βιώσει μια σειρά από εμπειρίες καταλυτικές για τη μελλοντική πορεία τους στον κόσμο. Σημειώστε εδώ πως στην παραγωγή συμμετέχει και ο σπουδαίος σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς («Τα Φτερά του Έρωτα»).

Μια ακόμα άφιξη στην Ταινιοθήκη, εκείνη της Σόφι Κιαρέλο που σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ «Κύκλος». Η δημιουργός μέσω της κάμεράς της αναρωτιέται πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά των κόσμο των ενηλίκων, κινηματογραφώντας επί πέντε χρόνια την καθημερινότητα μιας τάξης μαθητών δημοτικού με διαφορετικές ταξικές και πολιτισμικές καταγωγές. Καθώς μεγαλώνουν τόσο πιο πολύπλοκες γίνονται και οι απορίες τους για την ύπαρξη, ενώ παράλληλα αποκαλύπτονται πτυχές για τον καθαυτό ψυχισμό των ενηλίκων. Η ταινία απέσπασε το βραβείο David di Donatello Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Στο κομμάτι των καλεσμένων του Cinema Made In Italy, φυσικά δε ξεχνάμε τους ηθοποιούς Πιερ Λουίτζι Μεκκία και Μπάρμπορα Μπομπούλοβα που πρωταγωνιστούν στις ταινίες «Οι Περιπέτειες του Τζίτζι» και «Ένα Καινούριο Αύριο», αντίστοιχα. Το τελευταίο φιλμ δε, έχει πίσω από την κάμερα έναν από τους κορυφαίους Ιταλούς σκηνοθέτες, τον Νάνι Μορέτι. Ο βετεράνος δημιουργός βρίσκεται πίσω και μπροστά από την κάμερα στο ρόλο ενός σκηνοθέτη ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει τα γυρίσματα μιας πολιτικά φορτισμένης ταινίας. Την ίδια στιγμή, η ζωή του είναι σμπαράλια. Ο γάμος του περνάει κρίση, ο συμπαραγωγός του βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας και το φιλμ του απειλείται με ακύρωση. Επομένως, εάν θέλει να βρει μια λύση στα προβλήματά του, θα πρέπει να αναζητήσει ένα διαφορετικό τρόπο να βλέπει την καθημερινότητα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα φιλμ, ξεχωρίζουμε ακόμα τους εξής τίτλους. Από το 1951 έρχεται μία από τις καλύτερες, αλλά παραδόξως λιγότερο γνωστές ταινίες του Λουκίνο Βισκόντι, το ασπρόμαυρο «Μπελίσιμα», το οποίο προβάλλεται σε αποκατεστημένη κόπια. Πρωταγωνίστρια η εμβληματική Άνα Μανιάνι, η οποία υποδύεται μια λαϊκή μητέρα που ρισκάρει τα πάντα για να δει την κόρη της να πρωταγωνιστεί στον κινηματογράφο. Ένας άλλος φανταστικός ηθοποιός, ο Τόνι Σερβίλο, υποδύεται το νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλο στην «Παραξενιά». Η υπόθεση τοποθετείται Σικελία του 1921 όπου ο συγγραφέας ταξιδεύει με αφορμή τα 80ά γενέθλια του μέντορά του και μυθιστοριογράφου Τζιοβάνι Βέργκα. Ωστόσο, άμα τη άφιξή του μαθαίνει απρόσμενα νέα που τον εξωθούν σε μια νέα πραγματικότητα όπου η αλήθεια ανακατεύεται με μελαγχολικές αναμνήσεις. Λογοτεχνικό ενδιαφέρον διαθέτει, επίσης, το ρομαντικό «Όμορφο Καλοκαίρι» (Λάουρα Λουκέτι) που περιστρέφεται γύρω από έναν ορμητικό νεανικό έρωτα, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του σπουδαίου συγγραφέα και ποιητή Τσεζάρε Παβέζε.

Ακολούθως, βραβείο σεναρίου και καλύτερης ηθοποιού στο τμήμα Ορίζοντες του φεστιβάλ Βενετίας συνοδεύουν το «Ελ Παραΐσο», μια ταινία με ήρωα ένα 40χρονο που ζει ακόμα με τη μητέρα του. Οι δυο τους μοιράζονται τα πάντα, κυρίως τα χρήματα που κερδίζουν πουλώντας ναρκωτικά. Ωστόσο, η ρουτίνα τους διαταράσσεται όταν γνωρίζουν μια γυναίκα στην πρώτη δουλειά της ως «βαποράκι». Στη συνέχεια, ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τις «Υπέροχες». Ύστερα από είκοσι χρόνια, μια παρέα τρανς γυναικών επανενώνεται εξαιτίας του γράμματος μιας αποθανούσας φίλης τους, η οποία θάφτηκε παρά τη θέλησή της με ανδρικά ρούχα. Τότε οι υπόλοιπες αποφασίζουν να διοργανώσουν μια σεάνς ώστε να επικοινωνήσουν μαζί της και να βρουν έναν τρόπο να πραγματοποιηθεί η τελευταία επιθυμία της. Τέλος, στα «Πυροτεχνήματα», την ώρα που η εθνική Ιταλίας διεκδικεί το κύπελλο του Μουντιάλ, δύο έφηβα αγόρια ερωτεύονται κεραυνοβόλα, αγνοώντας τους κινδύνους που διατρέχει η σχέση τους.

Ραντεβού, λοιπόν, στην Ταινιοθήκη για απολαυστικό ιταλικό σινεμά.

TIPS

Το 3ο Cinema Made In Italy διεξάγεται από 20 έως 25/10 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Γκάζι). Είσ.: € 5, € 10 (3 προβολές).
Το Cinema Made In Italy είναι ένα αφιέρωμα που διεξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμο προωθώντας το μοντέρνο ιταλικό σινεμά.
Αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία να δείτε το αριστουργηματικό «Μπελίσιμα» του Λουκίνο Βισκόντι στη μεγάλη οθόνη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

 Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)
 2103609695