"Θα σε δω στον παράδεισο": Το τελευταίο έργο του αγαπημένου Νιλ Σάιμον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

"Θα σε δω στον παράδεισο": Το τελευταίο έργο του αγαπημένου Νιλ Σάιμον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το τελευταίο έργο του Νιλ Σάιμον με πρωταγωνιστές την Άννα Αδριανού και τον Γιώργη Κοντοπόδη. Ηρωίδα του έργου είναι η Ρόουζ, μια γυναίκα που ζει με τις αναμνήσεις του μεγάλου της έρωτα, Ουάλς. Προκειμένου να βγει από τη δεινή οικονομική της κατάσταση, καταφεύγει στη βοήθειά του… και  για την ακρίβεια στο φάντασμά του! Γιατί ο Ουάλς πέθανε από ανακοπή την ώρα που έκαναν μπάρμπεκιου στον κήπο κι από τότε η Ρόουζ έχει μείνει προσκολημμένη στο παρελθόν που μοιράστηκε μαζί του.

Η ιστορία εκτυλίσσεται ένα σεπτεμβριάτικο απόγευμα, στην παραθαλάσσια εξοχική κατοικία της Ρόουζ, όπου μαζί με τη βοηθό της Αρλέν και τον νέο συγγραφέα, Τζον, βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του Ουάλς προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει μέσα σε διάστημα δώδεκα ημερών το βιβλίο που αυτός άφησε ανολοκλήρωτο. Η παράξενη συνύπαρξη κρύβει εκπλήξεις, δημιουργεί αντιφάσεις αλλά και προκαλεί γέλιο και συναισθηματικές εξάρσεις, μέχρι να έρθει η στιγμή της λύτρωσης και το συγκινητικό φινάλε.

Τον ρόλο της Ρόουζ ερμηνεύει η Άννα Αδριανού και του Ουάλς ο Γιώργης Κοντοπόδης, ενώ της Αρλέν και του Τζον, οι νέοι ηθοποιοί Δανάη Καλοπήτα και Νίκος Καραγιαννίδης. Ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και την επιμέλεια ήχου, η Ρένα Ρίγγα τη μετάφραση-απόδοση, την επιμέλεια του σκηνικού ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, τα κοστούμια η Κατερίνα Κοντού, τη μουσική σύνθεση ο Άγγελος Ανδρεόπουλος και τους φωτισμούς ο Μανώλης Μπράτσης.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης, εδώ

TIPS

Το έργο ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα του πολυαγαπημένου Νιλ Σάιμον, όχι μόνο επειδή είναι το τελευταίο του, αλλά επειδή καταφέρνει να συνδυάσει την κωμωδία με το δράμα, τη μεταφυσική, το δάκρυ και το γέλιο. Δεν δημιουργεί μόνο στιγμές γέλιου και ένα όμορφο, γλυκόπικρο φινάλε, αλλά πάει ακόμα παραπέρα και αγγίζει το θέμα του θανάτου, κάτι που κάνει το έργο μαγικό και απαραίτητο στη σημερινή πραγματικότητα.
Ο πρωτότυπος τίτλος είναι «Rose’s dilemma», όμως στην ελληνική παράσταση επιλέχτηκε ο τίτλος «Θα σε δω στον παράδεισο». Όπως δήλωσε ο Γιώργης Κοντοπόδης: «Για τη Ρόουζ παράδεισος είναι η πραγματικότητα που επιλέγει να βιώνει ζώντας με τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, ο οποίος όμως έχει πεθάνει. Ο παράδεισος της Ρόζι, λοιπόν, παρότι είναι πολύ διαφορετικός από τον παράδεισο του Ουάλς, δεν παύει να έχει οντότητα, να είναι υπαρκτός και να αποτελεί την καθημερινότητα τόσο εκείνης όσο και εκείνου. Και φυσικά έρχεται κάποια στιγμή, που ο παράδεισος της και ο παράδεισος του ενώνονται, γίνονται ένα».
Ο Νιλ Σάιμον (1927-2018) είναι από τους πιο πολυπαιγμένους και αγαπητούς Αμερικανούς συγγραφείς και μετρ του είδους της αισθηματικής κομεντί. Τα έργα του έχουν παιχτεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο και έχουν λάβει πολλά βραβεία (Τόνι, Πούλιτζερ, Έμμυ). Μεγάλες επιτυχίες όπως «Ξυπόλοιτοι στο πάρκο », «Ένα παράξενο ζευγάρι», «Sweet charity», «Καινούρια σελίδα» έχουν τη δική του υπογραφή.