"Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ": Μία βραδιά για τον μοναχικό καουμπόι του ελληνικού τραγουδιού

"Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ": Μία βραδιά για τον μοναχικό καουμπόι του ελληνικού τραγουδιού

Αγαπημένοι τραγουδιστές, ηθοποιοί και μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια μεγάλη συναυλία, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, αφιερωμένη στον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Με το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού να έχει επιστρέψει δυναμικά στην πολιτιστική ζωή των Αθηναίων, με εμφατικά sold out κι ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό, οι συναυλίες στον αττικό λόφο συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ο μοναχικός καουμπόι του ελληνικού τραγουδιού "επιστρέφει" ξανά στον Λυκαβηττό - στο αγαπημένο του θέατρο, όπως ο ίδιος έλεγε - μέσα από ένα μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα, με τίτλο "Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ" και τη συμμετοχή αγαπημένων ερμηνευτών. 

O συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, που διαμόρφωσε με το καλλιτεχνικό ήθος και το έργο του τα μουσικά και συναυλιακά πράγματα της Ελλάδα, είχε μια ξεχωριστή σχέση με τον λόφο και το εμβληματικό θέατρο του. Εκεί έδωσε επτά συναυλίες, οι οποίες άφησαν το δικό τους αποτύπωμά τους στην ελληνική σκηνή, με αφετηρία την «Τετάρτη 28 Ιουλίου», όπως θα μας θυμίζει μέσα από το τραγούδι του. Αυτή ήταν η πρώτη του συναυλίας στον Λυκαβηττό τον Ιούλιο του 1982, την οποία παρακολούθησαν 10.000 θεατές. Ταυτόχρονα, ήταν η πρώτη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο – τοπόσημο μετά τη Μεταπολίτευση.

Έκτοτε, κάθε επιστροφή του στον Λυκαβηττό «σημαδεύτηκε» ως μια ξεχωριστή στιγμή για την πορεία του Λουκιανού αλλά και για το κοινό του. Σε μια βραδιά με τίτλο «Πάμε Μαέστρο», το 1985, θα παρουσιάσει όλες τις μουσικές του για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ, το 1991, στη «Νύχτα γιομάτη θαύματα», γιορτάζει τα 20 χρόνια στη δισκογραφία με ένα τρίωρο ερμηνευτικό υπερθέαμα και περισσότερους από 150 άτομα καλεσμένους. Στη συναυλία «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά…» (1993) αφηγείται μέσα από δικά του τραγούδια την κοινωνικο-ιστορική διαδρομή της Ελλάδας.

Λίγο αργότερα η σκηνή του Λυκαβηττού θα φιλοξενήσει το προσωπικό στούντιο του Λουκιανού σε μια βραδιά αφιερωμένη στα λιγότερο γνωστά και ανέκδοτα κομμάτια του («Σκοτεινή πλευρά», 1996), ενώ, την επόμενη χρονιά μεταφέρει το αθηναϊκό κοινό στη Νέα Ορλεάνη συμπράττοντας με την Preservation Hall Jazz Band («Νέα Κυψέλη, Νέα Ορλεάνη», 1997). Στην τελευταία θεαματική συναυλία του στον Λόφο με θέμα «Cocktail Party», μεταμορφώνει τη σκηνή του Λυκαβηττού με αληθινό γκαζόν αλλά και ένα πλήρως λειτουργικό μπαρ (2002).

Αυτόν τον Σεπτέμβρη, τα τραγούδια του Λουκιανού που άφησαν εποχή ζωντανεύουν και πάλι, συνοδεία σπάνιων βίντεο-ντοκουμέντων από τις θρυλικές συναυλίες του στον Λυκαβηττό (από το αρχείο της οικογένειας Κηλαηδόνη). Το δικό τους «ευχαριστώ» στον Λουκιανό Κηλαηδόνη θα πουν  (με αλφαβητική σειρά) οι τραγουδιστές Θέμης Ανδρεάδης, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη, Πάνος Μουζουράκης, Πέννυ Μπαλτατζή, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος, οι ηθοποιοί Γιασεμί Κηλαηδόνη, Νάντια Κοντογεώργη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και οι μουσικοί Στέφανος Δανιηλίδης (πιάνο, ακορντεόν), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Μάνος Λούτας (μπάσο), Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντραμς).

Κλείστε τα εισιτήρια σας για το μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα "Σ' ευχαριστώ Λουκιανέ" μέσω του more.com

TIPS

Το διπλό άλμπουμ "Σ' ευχαριστώ Λουκιανέ" (Minos EMI, 2023) είναι ένα εγχείρημα που ενώ ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια ολοκληρώθηκε στις αρχές του '23, με τη συμμετοχή πλήθος καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν από τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του Κηλαηδόνη και θέλησαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τους δρόμους που άνοιξε για τις νεότερες γενιές ο επιδραστικός δημιουργούς.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας (first come first served) μέχρις εξαντλήσεως τους.
Με σύνθημα «Στον Λυκαβηττό χωρίς αυτοκίνητο», ο Δήμος Αθηναίων μας καλεί να επισκεφτούμε ξανά το δημοτικό θέατρο δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον του Λόφου αλλά και στους κατοίκους της περιοχής. Η προσέγγιση με αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του θεάτρου για τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων θα επιτρέπεται μόνο σε ΑμεΑ, ηλικιωμένους, καθώς και για επιβίβαση/αποβίβαση ταξί, ενώ, θα παρέχεται στους επισκέπτες δωρεάν μεταφορά με τη χρήση shuttlebus το οποίο θα πραγματοποιεί θα εξυπηρετεί την ανάβαση και την κατάβαση του κοινού από το θέατρο, ξεκινώντας από την οδό Σαρανταπήχου. Προτεραιότητα θα έχουν ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικές ή άλλες δυσκολίες, έγκυοι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

 Λόφος Λυκαβηττού
 2107227209