Οι καλύτερες μικρού μήκους της χρονιάς παίζουν στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας

Οι καλύτερες μικρού μήκους της χρονιάς παίζουν στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποτελεί σημείο αναφοράς της εγχώριας και όχι μόνο κινηματογραφίας, παρουσιάζοντας στην καρδιά της Μακεδονίας τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της φρέσκιας παραγωγής φιλοξενώντας καλεσμένους από όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει στην ανάδειξη των μελλοντικών ταλέντων του ελληνικού σινεμά. Ενδεικτικά, από τα δεκάδες ονόμοτα που ξεκίνησαν την καριέρα τους στη Δράμα, αναφέρουμε σκηνοθέτες οπως ο Γιάννης Οικονομίδης («Σπιρτόκουτο»), ο Γιώργος Λάνθιμος («Κυνόδοντας») και ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους Βασίλης Κεκάτος («Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς»). Έτσι, κάθε χρόνο το φεστιβάλ αποτελεί σημείο αναφοράς για τους σινεφίλ, επαγγελματίες και μη, με την προσεχή 46η διοργάνωση (4-10/9) να αποτελείται από ένα πολλά υποσχόμενο εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα. Προτού δούμε αναλυτικότερα τις μικρού μήκους που ανυπομονούμε να δούμε, θυμίζουμε πως μπορείτε και εσείς από το σπίτι να παρακολουθήσετε δωρεάν όλες τις ταινίες μέσα από την πλατφόρμα που θα βρείτε εδώ.

Σε επίπεδο αριθμών, τα δεδομένα του φετινού φεστιβάλ είναι εντυπωσιακά. Οι ελληνικές ταινίες ξεπερνούν τις 60, συνολικά τα διαγωνιστικά τμήματα φτάνουν τα 7, με τις παράλληλες δράσεις να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων cinematherapy, workshops και αφορμές για δικτύωση μεταξύ των επαγγελματιών κινηματογραφιστών (Short Film Hub). Βέβαια, η προσοχή πέφτει αναπόφευκτα στο εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα για ένα βασικό λόγο: οι ταινίες κάθε αντίστοιχης ενότητας που αποσπούν το Χρυσό Διόνυσο, ήτοι το μεγαλύτερο βραβείο του θεσμού, αυτομάτως λαμβάνονται υπόψη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη διαμόρφωση των υποψηφιοτήτων του Όσκαρ καλύτερης διεθνούς μικρού μήκους. Η ευθύνη της απονομής, λοιπόν, για τους προέδρους των κριτικών επιτροπών, των σκηνοθετών Λευτέρη Χαρίτου (εθνικό) και Εύας Στεφανή (διεθνές) είναι μεγάλη, όσο και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δημιουργών.

Εκ πρώτης όψεως, το ένα στοιχείο που κυριαρχεί αναψηλαφώντας τις συμμετοχές του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, 35 συνολικά, είναι εκείνο της εμπειρίας, καθώς είναι αρκετοί οι δημιουργοί που είτε έχουν διακριθεί στο παρελθόν για τις ταινίες τους είτε έχουν κάνει τα μεγάλου μήκους βήματά τους. Για παράδειγμα, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης αφηγείται μια ιστορία φαντασμάτων με την «Αντιλόπη», ενώ ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος υπογράφει τον τοποθετημένο στο Μεσαίωνα(!) «Ανορθόδοξο».

Έπειτα, σημειώνουμε ακόμα τις μικρού μήκους που φτάνουν στη Δράμα ύστερα από τη συμμετοχή τους σε έτερες σημαντικές διοργανώσεις του εξωτερικού. Όπως το υποβλητικό «Φῶς ἐκ Φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία («Χαμομήλι») που καταφθάνει από το Ρότερνταμ και το «Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή, το οποίο συμμετείχε στην Εβδομάδα της Κριτικής στις Κάννες. Τέλος, στρέφουμε την προσοχή μας σε μερικούς πολλά υποσχόμενους δημιουργούς. Όπως τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο «L’Acqua Che Passa», τον Φοίβο Ήμελλο (βραβείο Ίρις σπουδαστικής ταινίας 2021) με το «Wings», το ποπ δίδυμο των Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα με το «Good Girls Club: A Virginity Odyssey», καθώς και τους Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιο Ντινόπουλο της κουήρ «Αρκουδότρυπας».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στις μικρού μήκους του εθνικού διαγωνιστικού εμφανίζονται πολλοί δημοφιλείς ηθοποιοί. Όπως ο Αργύρης Πανταζάρας, οι γνωστοί από τα «Μαγνητικά Πεδία» Έλενα Τοπαλίδου και Αντώνης Τσιοτσιόπολους, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Χάρης Φραγκούλης, η Σοφία Κόκκαλη και η Πηνελόπη Τσιλίκα.

Από τις 4/9, λοιπόν, δίνουμε σινεφίλ ραντεβού στις μικρές και μεγάλες οθόνες για να ανακαλύψουμε νέες κινηματογραφικές συγκινήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ εδώ.

TIPS

Το φεστιβάλ διεξάγεται στον κινηματογράφο Ολυμπία, στο θερινό σινεμά Αλέξανδρος, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, καθώς επίσης στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ και στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία.
Ο σκηνοθέτης Νεριτάν Ζιντζιρία είχε αποσπάσει το Χρυσό Διόνυσο το 2012 με το «Χαμομήλι».
Στην πλατφόρμα του φεστιβάλ μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν το πλήρες πρόγραμμα ταινιών μέχρι και τις 11/9.