"Οιδίπους επί Κολωνώ": Ο Δημήτρης Καταλειφός πρωταγωνιστεί στο θεατρικό γεγονός του καλοκαιριού στην Επίδαυρο

"Οιδίπους επί Κολωνώ": Ο Δημήτρης Καταλειφός πρωταγωνιστεί στο θεατρικό γεγονός του καλοκαιριού στην Επίδαυρο

Ο πολύπειρος ηθοποιός μαζί με έναν εκλεκτό θίασο φέρνουν στο αργολικό θέατρο το τελευταίο αριστούργημα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα (4 και 5 Αυγούστου).

Ο Οιδίποδας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χαρακτήρες του παγκόσμιου θεάτρου. Κομμάτια από το παζλ της ιστορίας του μυθικού βασιλιά μπορούν να βρεθούν σε πολλές κορυφαίες αρχαιοελληνικές τραγωδίες: στην “Αντιγόνη” βλέπουμε την προσπάθεια της κόρης του να υπερβεί τον επίγειο νόμο για να υπακούσει τον θεϊκό, στους “Επτά επί Θήβας” παρακολουθούμε την αδελφοκτόνο συντριβή των γιων του, ενώ όλα ξεκινούν με τη δική του ιστορία αιμομιξίας και πατροκτονίας στον πασίγνωστο “Οιδίποδα Τύραννο”. Τι γίνεται, όμως, μετά;

Τι συμβαίνει αφότου ο άνδρας που θεωρούσε τόσο σοφό τον εαυτό του τυφλώθηκε με τα ίδια του τα χέρια και, όντας μιαρός, παρακάλεσε να εξοριστεί; Αυτή τη συνέχεια της μοίρας του, ως τον θάνατό του, πρόκειται να παρακολουθήσουμε στον “Οιδίποδα επί Κολωνώ”, την παράσταση που σκηνοθετεί ο ικανός Γιώργος Σκεύας σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως». Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 4 και 5/8 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με τον συγκλονιστικό και πολύπειρο Δημήτρη Καταλειφό στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πριν την Επίδαυρο, βέβαια, η μεγάλη πρεμιέρα του έργου θα γίνει λίγο νωρίτερα (27/7) στο θέατρο “Φρύνιχος” στους Δελφούς. Η παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί και σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα επιστρέψει στην Αττική στις 4/9, στο θέατρο Πέτρας.

Σε αυτήν την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή βλέπουμε τον Οιδίποδα να φτάνει στην Αθήνα, στον δήμο του Ιππίου Κολωνού με τη βοήθεια της κόρης του Αντιγόνης. Η άφιξή του θα προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, όμως ο βασιλιάς Θησέας θα δεχτεί τη φιλοξενία του Οιδίποδα, καθώς και το αίτημά του να ταφεί εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, σύμφωνα με χρησμό που του είχε δοθεί. Η μεγαλόκαρδη διάθεση του Θησέα βασίζεται στις αξίες της δημοκρατικής και ευνομούμενης πόλης των Αθηνών (“Γιατί σε εσάς μονάχα βρήκα ευσέβεια, ανοχή αγάπη στην αλήθεια” θα πει ο Οιδίπους), αλλά και το προμάντεμα του χρησμού ότι η πόλη όπου θα ζήσει ή θα ταφεί ο -καταραμένος μέχρι τότε- άνδρας, θα έχει σίγουρη τη νίκη σε πολεμική σύγκρουση. Λόγω του χρησμού αυτού, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, οι γιοι του, επιθυμούν την επιστροφή του πατέρα τους, ο καθένας για τον εαυτό του, είδηση που μεταφέρει η Ισμήνη που έρχεται και αυτή στον Κολωνό. Εκεί, καταφθάνει και ο Κρέων για να πείσει τον Οιδίποδα να επιστρέψει, όμως όταν βλέπει ότι τα λόγια του δεν λειτουργούν θα καταφύγει στη βία.

Πλάι στον Δημήτρη Καταλειφό θα βρίσκεται ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, με τους Γιώργο Νούση, Νίκο Νίκα, Γιώργο Φριντζήλα, Damiano Ottavio Bigi, Νίκο Δερτιλή, Γιώργο Μπούτσικα, Πάνο Αποστολόπουλο, Αντώνη Αντωνιάδη και Πάρι Παρασκευάδη να συμπληρώνουν τη διανομή. Φυσικά, η παράσταση δεν θα ήταν ίδια χωρίς τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λίλης Πεζανού, τη μουσική της Σήμης Τσιλαλή, τους φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου και την κίνηση που επιμελήθηκε ο Damiano Ottavio Bigi.

Εξασφαλίστε ένα εισιτήριο με ένα κλικ εδώ.

Δείτε το trailer της παράστασης εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε και το aefestival.gr.

Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας
Τρέιλερ: ©  Μιχαήλ Μαυρομούστακος
 

TIPS

*Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στους Δελφούς, σε ένα ανοιχτό θέατρο που προσφέρει μία μοναδική εμπειρία: πίσω από την ορχήστρα του εκτείνεται μία απέραντη θέα, στην οποία δεσπόζουν επιβλητικοί δύο ορεινοί όγκοι, με το μάτι να φτάνει ως τον κόλπο της Ιτέας.
*Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο “α”, ο Δημήτρης Καταλειφός έχει συμμετάσχει τρεις φορές σε παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σπύρου Ευαγγελάτου: πρώτα στους "Επιτρέποντες” του Μενάνδρου, έπειτα στις "Νεφέλες” του Αριστοφάνη και στις "Βάκχες”, που ήταν η τελευταία του εμφάνιση πριν τριάντα χρόνια.
*Ιδιαίτερος βάρος σε αυτό το σοφόκλειο έργο έχουν οι φιλοσοφικοί στοχασμοί του Οιδίποδα. Ο ήρωας μιλά με τη σοφία που έχει αποκομίσει από τα φρικτά του παθήματα αλλά και λόγω της προχωρημένης του ηλικίας. Ξεχωρίζει η απάντησή του στον Θησέα, όταν εκείνος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να έρθει ποτέ σε σύγκρουση η Αθήνα με τη Θήβα: “Ω φίλτατε γιε του Αιγέα, μόνο οι θεοί, /μήτε γερνούν μήτε ποτέ πεθαίνουν. Τα άλλα, / όλα ο πανδαμάτωρ χρόνος τ᾽ αντιστρέφει·” -μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη-). Άλλωστε, και ο ίδιος ο Σοφοκλής ήταν λίγο πριν το τέλος της ζωής του όταν έγραψε το έργο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

 
 2753022026