Πολυαναμενόμενη παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο με τη "Μήδεια" του Φρανκ Κάστορφ

Πολυαναμενόμενη παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο με τη "Μήδεια" του Φρανκ Κάστορφ

Στις 21 και 22 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου η παράσταση της «Μήδειας» σε σκηνοθεσία του Φρανκ Κάστορφ, του Γερμανού σκηνοθέτη που έχει καταγράψει μια σπουδαία σταδιοδρομία, αρχικά ως καλλιτεχνικός διευθυντής επί είκοσι πέντε χρόνια του εμβληματικού βερολινέζικου θεάτρου Volksbühne («Σκηνή του Λαού»), κι έπειτα ως ανεξάρτητος δημιουργός. Ο καινοτόμος Γερμανός υπογράφει ένα νέο κείμενο, που έχει ως αφετηρία την τραγωδία του Ευριπίδη και στηρίζεται σε κείμενα του Γερμανού συγγραφέα και σπουδαίου διανοούμενου του 20ού αι. Χάινερ Μίλερ, καθώς και του Γάλλου ποιητή Αρθούρ Ρεμπό και στην παράσταση συνεργάζεται με μια διαδεκριμένη ελληνική ερμηνευτική ομάδα: Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας και Νίκος Ψαρράς.

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη αποτελεί την αφορμή για να έναν σκηνικό στοχασμό πάνω στο τι θα πει γυναίκα, αλλά καθώς συνυφαίνονται σε αυτή τα υπόλοιπα κείμενα, η παράσταση θίγει πολλά ακόμη θέματα. Πραγματοποιεί μια διαδρομή στην ιστορία της ανθρωπότητας, πιάνοντας το νήμα από τον Ευριπίδη, περνάει από τη Γαλλική Επανάσταση στον 19ο και μετά στον 20ό αι. και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και φτάνει στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, ανιχνεύοντας θεματικές όπως ο πόλεμος, η εξορία, η έμφυλη βία, η οικολογική καταστροφή.

Στην παράσταση, η Στεφανία Γουλιώτη, η Σοφία Κόκκαλη, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Αγγελική Παπούλια και η Ευδοκία Ρουμελιώτη θα ερμηνεύσουν τη Μήδεια, τις διαφορετικές πτυχές και εκδοχές του μύθου και της ηρωίδας, η οποία αποδίδεται ως μια αρχετυπική εικόνα της γυναίκας μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Σε κάθε γυναίκα υπάρχει η δυνατότητα μιας Μήδειας, οπότε όλες θα παίξουν τη Μήδεια», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Φρανκ Κάστορφ, «φέρνοντας όμως η καθεμία κάτι διαφορετικό». Οι άνδρες ηθοποιοί, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας και Νίκος Ψαρράς εκπροσωπούν τις ισχυρές, ωμές και βίαιες ανδρικές όψεις.

Δείτε το trailer της παράστασης
 

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.grviva.gr & public.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 - ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 - ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00



 

TIPS

H «Μήδεια» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είναι μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή, που συνεχίζει τον κύκλο των αναθέσεων αρχαίων ελληνικών έργων από το Φεστιβάλ σε κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες (Τόμας Όστερμάιερ, 2021, Γιόχαν Σίμονς & Ούλριχ Ράσε 2022). Ο Κάστορφ έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα, αλλά συνεργάζεται για πρώτη φορά με Έλληνες ηθοποιούς, ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο σηματοδοτεί την για πρώτη φορά στην καριέρα του απεύθυνση σε ένα τόσο πολυπληθές κοινό.
Ο Κάστορφ είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του περιβόητου «γερμανικού στιλ» που σηματοδότησε όχι μόνο το γερμανικό θέατρο από τη δεκαετία του 1990 και ύστερα. Διακρίνεται για τον αναρχικό τρόπο ερμηνείας των κειμένων, καθώς συνηθίζει να συνθέτει διαφορετικά κείμενα από κάθε εποχή, με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθεση στο υπόστρωμα κάθε ιστορίας, ενώ οι παραστάσεις που υπογράφει έχουν έντονη εικασιτκότητα και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.
Οι ηθοποιοί της παράστασης έχουν αναφερθεί με ενθουσιασμό στην συνεργασία τους με τον Φρανκ Κάστορφ και τον μοναδικό τρόπο που προσεγγίζει το θέατρο, τη λειτουργία του μέσα στην κοινωνία, καθώς και τον τρόπο να δουλεύει με τους ηθοποιούς, δίνοντάς τους μεγάλη ελευθερία μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο. Τον περιέγραψαν επίσης ως έναν διανοοούμενο που συλλογίζεται πάνω στο άτομο και στην κοινωνία και προσεγγίζει τα πράγματα με βαθύ και μαγνητικό τρόπο, ενώ με τη συνειρμική του σκέψη φτιάχνει ολόκληρους κόσμους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

 
 2753022026