Έφτασε η ώρα για φρέσκο ισπανόφωνο σινεμά!

Έφτασε η ώρα για φρέσκο ισπανόφωνο σινεμά!

Το φεστιβάλ που φέρνει στην Αθήνα τις καλύτερες νέες ταινίες που μιλούν ισπανικά ανάβει τους προβολείς του.

Ένα από τα πλέον δημοφιλή και αναπτυσσόμενα κινηματογραφικά event της πόλης, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA ανάβει για 7η χρονιά τους προβολείς του για να παρουσιάσει ένα πληθωρικό πρόγραμμα στα θερινά σινεμά Ελληνίς Cinemax και Αελλώ Cinemax, όπως επίσης στις αίθουσες των Ινστιτούτο Θερβάντες, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Exile Room και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι το υποψήφιο για Όσκαρ και βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα "Αργεντινή, 1985" του Σαντιάγκο Μίτρε, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ρικάρντο Νταρίν και Πίτερ Λανσάνι. Το φιλμ ξετυλίγει το κουβάρι της πραγματικής ιστορίας του δικαστικού αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της χούντας της Αργεντινής και να καταλογιστούν ευθύνες στους στρατηγούς της δικτατορίας. Έπειτα, την αυλαία ρίχνει η ταινία "75 Μέρες" (Μαρκ Ρομέρο), η οποία βασίζεται σε μια αληθινή εγκληματική υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως "Οι Φόνοι της Αλκάσερ".

Τι επιπλέον, λοιπόν, επιφυλάσσει το φεστιβάλ; Μεταξύ των φιλμ που ξεχωρίζουν είναι ο μεξικανικός "Εμφύλιος" (Τεοντόρα Μιχάι) που βραβεύτηκε στο παράλληλο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ των Καννών, όπως επίσης το "Plaza Catedral" (Αμπνέρ Μπενάιμ) που αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Παναμά για τα Όσκαρ. Σημειώνουμε δύο ακόμα τίτλους από τη Νότια Αμερική. Το πολυβραβευμένο queer δράμα "Οι Δυνατοί" (Ομάρ Θουνίγκα Χιντάλγκο) από τη Χιλή και το επίσης διακριθέν στις Κάννες (βραβείο της Εβδομάδας της Κριτικής) "Η Αγέλη" (Αντρές Ραμίρεθ Πουλίδο) από την Κολομβία. Επίσης, η Άντρεα Μπάγκνεϊ υπογράφει τη ρομαντική κωμωδία "Ramona", ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα "Πτώση" (Λουθία Πουένθο) που πραγματοποίησε μέρος των γυρισμάτων της στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το φεστιβάλ προβάλλει δύο επεισόδια της ισπανικής μίνι σειράς "Μπλακάουτ" τα οποία έχουν σκηνοθετήσει οι κορυφαίοι δημιουργοί Ροντρίγκο Σορογκογιέν και Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ. Έπειτα, αξίζει να αναφερθεί ότι η διοργάνωση συνεργάζεται ξανά με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros προβάλλοντας την ταινία "Η Άλλη Μορφή" (Ντιέγκο Φελίπε Γκουζμάν) το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο πολύ σημαντικό διεθνές φεστιβάλ της Καταλονίας Sitges.
 

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους σημαντικούς επίτιμους καλεσμένους του φεστιβάλ. Αρχικά, επτά χρόνια μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα για χάρη του απολαυστικού "Truman", ο σκηνοθέτης Σεσκ Γκάι επιστρέφει για χάρη της ρομαντικής κωμωδίας "Αυτά που δε Λέγονται". Επίσης, το "παρών" στο Ισπανόφωνο δίνει ο ταλαντούχος δημιουργός Φέλιξ Βισκαρέτ, τόσο για να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας του "Μέσα από τις Σκιές", όσο και για να παραδώσει ένα ξεχωριστό masterclass ανοιχτό στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Βισκαρέτ είναι κάτοχος βραβείου Γκόγια διασκευασμένου σεναρίου ("Bajo las Estrellas"), ενώ έχει συνεργαστεί με το Netflix για τις ανάγκες της μίνι σειράς "Cuatros Estaciones en Habana" που εμπνέεται από μυθιστορήματα του Λενοάρδο Παδούρα, αλλά και με το HBO για τη σειρά "Patria". Στο ενδιάμεσο, έχει γυρίσει το πορτρέτο του σπουδαίου σκηνοθέτη Κάρλος Σαούρα στο ντοκιμαντέρ "Saura(s)".

Κρατήστε, λοιπόν, τις σημειώσεις σας και ραντεβού στα θερινά του Ισπανόφωνου φεστιβάλ!



Πληροφορίες:
7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, 25-31/5 (www.fecha.gr)
Ελληνίς Cinemax, Αελλώ Cinemax, Ινστιτούτο Θερβάντες, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Exile Room
Είσ.: € 8, € 6 (μειωμ.) - διαθέσιμα μόνο στα ταμεία των σινεμά, € 16.5 (κάρτα τριών προβολών) - διαθέσιμα μόνο στα ταμεία των σινεμά σε περιορισμένη ποσότητα. Εισιτήρια στο www.cinemax.gr και στα ταμεία των κινηματογράφων Ελληνίς Cinemax (20.00 - 23.30) και Αελλώ Cinemax (18.00 - 23.30).

TIPS

Μετά τις προβολές σας στο Αελλώ, μη ξεχάσετε να πιείτε ένα ποτό στο γειτονικό Au Revoir, ένα από τα πιο ιστορικά και ατμοσφαιρικά μπαρ της Αθήνας.
Μην προσπεράσετε τις προσεκτικά επιλεγμένες μικρού μήκους από όλο τον ισπανόφωνο κόσμο, οι οποίες παίζουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αελλώ Cinemax

 Πατησίων 140
 2108259974