Το Athens Digital Arts Festival μάς καλωσορίζει στον κόσμο του "αλλόκοτου"

Το Athens Digital Arts Festival μάς καλωσορίζει στον κόσμο του "αλλόκοτου"

Με φόρα έρχεται φέτος το μεγαλύτερο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών της Αθήνας και μας «βυθίζει» στην εμπειρία του αλλόκοτου με παράξενα πλάσματα να παραμονεύουν σε διάφορες γωνιές της πόλης.

Φέτος, το Athens Digital Arts Festival έρχεται ανανεωμένο από 12 έως 14 Μαΐου και μας «βυθίζει» σε αλλόκοτα σύμπαντα, ξεκινώντας μια διαδρομή από την Ομόνοια, κάνοντας στάση στο Πανεπιστήμιο και καταλήγοντας στην πλατεία Συντάγματος. Πάντοτε ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, το διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών της Ελλάδας παρουσιάζει τη θεματική «Welcome to the Uncanny» καλώντας μας σε μία απόκοσμη εμπειρία μέσα στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταλάβει τον φυσικό χώρο και τα ρομπότ συνυπάρχουν με τους ανθρώπους.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που θεωρούμε αλλόκοτο (uncanny) σήμερα; Τι σχέση έχει με τις νέες τεχνολογίες, την επαυξημένη πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη; Είναι οι προσομοιώσεις της πραγματικότητας ή έχουμε τόσο συνηθίσει σε αυτές που τελικά είναι αλλόκοτη η πραγματικότητα; Νιώθουμε έτσι απέναντι στις μηχανές γιατί μας μοιάζουν ή επειδή μας κάνουν να νιώθουμε ότι μοιάζουμε εμείς σε αυτές; Τι συμβαίνει, και γιατί, με τα δικαιώματα των μηχανών και των ρομπότ; Απαντήσεις σε όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα που μπορεί να έχουμε για τον κόσμο της τεχνολογίας καλείται να δώσει το ADAF. 

Το φεστιβάλ συνεχίζει να μας εκπλήσσει φέρνοντας πάντα κάτι νέο στο μενού: πέρα από τις πρωτότυπες εγκαταστάσεις και τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα που θα ανακαλύψουμε σε διάφορα σημεία του αθηναϊκού κέντρου, το πλούσιο πρόγραμμα του ADAF 2023 (Preview Edition) φέρνει μια σειρά προβολών video art, animation, αλλά και πιο explicit πρότζεκτ στον κινηματογράφο Άστορ. Επιπλέον, καλεσμένος του φεστιβάλ είναι και ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης και μουσικός Bill Vorn, ο οποίος έρχεται για τρίτη φορά στο ADAF. Αυτήν τη φορά παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική περφόρμανς «Copacabana Machine Sex», στήνοντας μία απρόσμενη παράσταση μπουρλέσκ με πρωταγωνιστές ρομπότ που χορεύουν.

Παράλληλα, για μία ακόμα χρονιά θα είναι διαθέσιμος ο ψηφιακός «εκθεσιακός χώρος» του Athens Digital Arts Festival στο online.adaf.gr, όπου μπορείτε να δείτε έργα web art, digital image, 360° videos και video games που μας παρασύρουν ακόμα βαθύτερα στην εμπειρία του αλλόκοτου.

Εκθεσιακοί Χώροι:

Ομόνοια: Brown Lighthouse Athens (12-14/5: 2-10 μ.μ., είσοδος ελεύθερη)

Πανεπιστήμιο: Κινηματογράφος Άστορ (12/5: 8-11 μ.μ., 13-14/5: 6 μ.μ. – 12 π.μ) & Στοά Κοραή (12-14/5, 2-10 μ.μ.) (Εισιτήρια €5, €4)

Σύνταγμα: Θέατρο Αθηνών (12-14/5: 2.30-10 μ.μ., Εισιτήρια: €5)

Περισσότερες πληροφορίες στο adaf.gr. Αγορά εισιτηρίων στο viva.gr.

TIPS

Μέσα στο τριήμερο αναμένουμε και την εγκατάσταση «Moonaris» των Elwira Wojtunik & Popesz Csaba Láng, γνωστοί και ως Elektro Moon Vision. Το έργο κάνει αναφορά στην κοπερνικιανή ιδέα παρατήρησης του ουρανού, της εξερεύνησης του διαστήματος και της ανακάλυψης του άγνωστου και ταυτόχρονα υποδηλώνει τη δυνατότητα του ατόμου να φαντάζεται το φαινομενικά αδύνατο, ξεφεύγοντας από τα όρια του πραγματικού.
Ανάμεσα στις πολλές αλλόκοτες προβολές του φεστιβάλ, είναι και τα «Uncanny Intimacies Part 1 & 2» που εισάγουν το θέμα του φετινού ADAF και επαναπροσδιορίζουν την Κοιλάδα του Ανοίκειου (Uncanny Valley). Συνήθως, η Κοιλάδα του Ανοίκειου παρουσιάζεται ως ένας ανατριχιαστικός κόσμος με σπασμένα ψηφιακά σώματα, άβολα χαμόγελα ανδροειδών και ελαστικές φωνές από οντότητες τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο όμως μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας απέναντι στο άγνωστο αυτό σύμπαν και να δούμε το μέλλον με μια πιο αισιόδοξη ματιά (12-13/5).
Τι πραγματικά σημαίνει να αντικρίζεις κάτι το θαυμαστό; Στη θεωρία του Todorov για το φανταστικό, το θαυμαστό αποτελεί το δυαδικά αντίθετο του ανοικείου. Στη συλλογή animation «Marvelous Sequences», που θα δούμε στο Άστορ στις 12/5, η τερατώδης εικόνα του ανθρώπινου αλλοιώνεται, το ανόμοιο γίνεται ο νόμος και υπερηρωικοί χαρακτήρες συνυπάρχουν με θεούς και τέρατα.